Už příští týden vstoupí do kin dlouho čekávaný Oppenheimer, nový film Christophera Nolana, který se zaměří nejenom na titulního teoretického fyzika (Cillian Murphy), ale i výrobu ničivé atomové bomby. Studio Universal se proto rozhodlo nadělit nám speciální pětiminutovou upoutávku, na kterou se můžete podívat výše.

Ta nám mimo jiné konečně pořádně ukáže Roberta Downeyho Jr., který si ve filmu zahraje Lewise Strausse, předsedu americké komise pro atomovou energii. Prostor dostane i Matt Damon, který se zas ujal role generálporučíka Leslieho Grovese, jenž byl pověřen, aby dohlížel na projekt Manhattan, jehož cílem byl samozřejmě vývoj atomovky. Celkově trailer slibuje, že se můžeme těšit na další spanilou a skvěle natočenou vizuální podívanou, která bude zároveň kvalitně napsanou konverzačkou. 

Venku už také máme první reakce. A nepřekvapivě jsou z drtivé části pozitivní. Chváleny jsou především herecké výkony, samotná struktura vyprávění, fungující scénář s dobrými dialogy a i celkové napětí, jež funguje skvěle i navzdory tomu, se jedná o vcelku pomalý a dlouhý film. Někteří se dokonce nechali slyšet, že se jedná o nejlepší film, jaký kdy Christopher Nolan kdy natočil. My se o tom každopádně budeme moci přesvědčit již příští čtvrtek.

Bude se také jednat o první Nolanův film za posledních 21 let, který dostal R rating. Tím předešlým byl jeho slavný krimi thriller Insomnie z roku 2002. Film bude vycházet z knihy American Prometheus: The Triumph of J. Robert Oppenheimer z roku 2005, o kterou se postarali Kai Bird a Martin J. Sherwin.

Kromě výše zmíněných se ve filmu objeví také Emily Blunt jako Katherine Oppenheimer, Tom Conti jako Albert Einstein, Jack Quaid jako Richard Feynman, Gary Oldman jako prezident Harry S. Truman, Benny Safdie jako maďarský vědec Edward Teller a Florence Pugh jako Jean Tatlock. Těšit se můžeme i na herce jako Rami Malek, Josh Hartnett, Dane DeHaan, David Dastmalchian a Kenneth Branagh.

Snímek se také utká ve velkolepé box office bitvě s Barbie od Warnerů, která vyjde v kinech ve stejný den. Z té sice asi vyjde vítězně spíše růžovoučká komedie od Grety Gerwig, ale Oppenheimer bude mít se vší pravděpodobností zase lepší recenze.

Oba dva filmy u nás vstoupí do kin 20. 7. 2023.