Celý filmový svět s velkým napětím očekává příchod dalšího velkofilmu Christophera Nolana, se kterým opět zavítáme do období druhé světové války. Historické drama Oppenheimer se zaměří na titulního teoretického fyzika (Cillian Murphy), jenž stál za vznikem první atomové bomby. Těšit se tak můžeme nejenom na jeho příběh, ale i na odvyprávění důležitých událostí, které vedly k vytvoření jedné z nejničivějších zbraní lidstva.

Nedávno ale vyšla najevo poměrně překvapivá informace, která se týká samotné klasifikace filmu, tedy jeho ratingu, s nímž půjde do kin. Zdá se totiž, že Oppenheimer bude eRková podívaná, což bychom do dramatu takového druhu neřekli. Jak je známo, snímky s ratingem R mohou obsahovat vulgární jazyk, značně násilné scény a nahotu. Co se Oppenheimera týče, tak snímek údajně dostal tuto klasifikaci za jistý sexuální obsah spojený s nahotu a vulgární mluvu. 

Zajímavé je, že se bude jednat o první Nolanův film za posledních 21 let, který dostal R rating. Tím předešlým byl jeho slavný krimi thriller Insomnie (2002), ve kterém se v hlavních rolích objevili Al Pacino a Robin Williams. Nutno také dodat, že Nolan na eRkových filmech dokonce začínal, protože stejnou klasifikaci měl nejenom jeho celovečerní debut Sledování (1998), ale i jeho slavný a jaksepatří originální snímek Memento (2000).

Zlom přišel až s DC filmem Batman začíná (2005), který už dostal přístupnější rating PG-13. Stejnou klasifikaci pak měly všechny jeho následné filmy až po Tenet (2020).

Oppenheimer se může chlubit naprosto fantastickým obsazením, kromě Murphyho se ve filmu ukážou i Emily Blunt jako Katherine Oppenheimer, Matt Damon jako Leslie Groves, Tom Conti jako Albert Einstein, Robert Downey Jr. jako Lewis Strauss, Jack Quaid jako Richard Feynman, Gary Oldman jako prezident Harry S. Truman, Benny Safdie jako maďarský vědec Edward Teller a Florence Pugh jako Jean Tatlock.

Těšit se můžeme i na herce jako Rami Malek, Josh Hartnett, Dane DeHaan, David Dastmalchian a Kenneth Branagh.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Oppenheimer bude premiérovat ve stejný den jako komedie Barbie, která taktéž patří mezi nejočekávanější filmy roku. Oba dva snímky vejdou do kin 20. 7. 2023, tudíž budeme svědky velkolepé box office bitvy mezi studii Universal a Warner Bros. Discovery. Kdo z tohoto střetu vyjde vítězně? To se holt necháme překvapit.

Oppenheimer bude každopádně nejdelší film, co Nolan zatím natočil. Jeho stopáž by měla mít až 180 minut. Snímek bude z velké části vycházet z knihy American Prometheus: The Triumph of J. Robert Oppenheimer z roku 2005, o kterou se postarali Kai Bird a Martin J. Sherwin.