S postavou Chewbaccy byl v rámci světa Star Wars vždy spojován hlavně herec Peter Mayhew, který věrného parťáka Hana Sola hrál už v původním Star Wars filmu z roku 1977, jenž dnes známe jako čtvrtou epizodu s podtitulem Nová naděje. V průběhu natáčení sedmé epizody, tedy filmu Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015, se už ale v důsledku zdravotních potíží začal o Chewieho dělit s mladým finským hercem a basketbalistou jménem Joonas Suotamo.

Krátce před smrtí Petera Mayhewa v roce 2019 Suotamo roli Chewbaccy zcela převzal a osobně si ho zahrál ve filmech Star Wars: Vzestup Skywalkera a Solo: Star Wars Story. A nyní se do předaleké galaxie vrací, ale ne jako Chewie. Během zahajovacího ceremoniálu akce Star Wars Celebration Europe 2023 v Londýně bylo totiž oznámeno, že Joonas Suotamo se přidává k obsazení chystané hrané série The Acolyte. A zahraje si wookieeského mistra Jedi.

Suotamo tudíž zůstává věrný rase, do níž spadá i Chewbacca, tentokrát ale ztvární chlupatého dlouhána ve zlaté róbě řádu Jedi jménem Kelnacca, který se dokáže ohánět světelným mečem. Protože se série The Acolyte, jež vzniká po vedením Leslye Headland (Ruská panenka), odehrává v závěru éry vrcholné Republiky, kterou známe hlavně z knih a komiksů, fanoušci a aktivní čtenáři by možná mohli začít spekulovat, jestli se náhodou oblíbený wookieeský učedník Burryaga nestane mistrem. Podle všeho jde ale opravdu o novou postavu.

Jak bylo oznámeno dříve, obsazení série The Acolyte dále tvoří Amandla Stenberg (Nenávist, kterou jsi probudil), Lee Jung-jae (Hra na oliheň) Carrie-Anne Moss (Matrix), Manny Jacinto (Úplně cizí lidé), Dafne Keen (Jeho temné esence), Jodie Turner-Smith (Queen & Slim), Rebecca Henderson (Neskutečná Anna), Charlie Barnett (Ruská panenka) a Dean-Charles Chapman (1917).

The Acolyte uvidíme na Disney+ někdy během roku 2024. A ne, žádný teaser nebo trailer dosud veřejně k dispozici není. Účastníci Star Wars Celebration ale něco málo mohli vidět, stejně tak měli tu čest vidět upoutávku na další hranou sérii ze světa Star Wars, a to Skeleton Crew. Aktuálně to ale vypadá, že ani ta veřejně nevyjde. Musíme se tak spokojit s teaserem, jenž láká na sérii Ahsoka.

Alespoň jsme se ale dozvěděli více informací o obsazení Skeleton Crew. Už víme, že lákadlem bude známý herec Jude Law (Sherlock Holmes, Nepřítel před branami). A v rolích hlavních dětských hrdinů ho doplní Ravi Cabot-Conyers, Kyriana Kratter a Robert Timothy Smith. Přitom ale nemá jít o sérii určenou pro děti, spíše o projekt v duchu E. T. - Mimozemšťana a dalších projektů společnosti Amblin Entertainment režiséra Stevena Spielberga. Na starosti ho má zejména dvojice Jon Watts a Christopher Ford (Spider-Man: Homecoming).