Dnes po poledni odstartoval v Londýně další ročník akce Star Wars Celebration. Při té příležitosti tu konečně máme první upoutávku na očekávanou hranou sérii Ahsoka, která volně naváže na seriál Mandalorian. Vypadá to ale, že projekt, v němž se nám naplno představí Rosario Dawson jako Ahsoka Tano, naváže na mnohem víc věcí.

Teaser v první řadě potvrzuje snahu využít na maximum hlavní hrdiny animovaného seriálu Star Wars: Povstalci (Rebels). Už z dřívějška víme, že se v Ahsoce vrátí Mandalorianka Sabine Wren, kterou tentokrát ztvární Natasha Liu Bordizzo, nebo astromechanický droid Chopper. A nyní se s jistotou můžeme těšit i na návrat Hery Syndully, které se ujala známá herečka Mary Elizabeth Winstead, nebo na prostředí planety Lothal, jež v Povstalcích hrála zásadní úlohu. Z širšího univerza Star Wars pak hlásí návrat také Mon Mothma (Genevieve O'reilly), dříve vůdkyně Povstalecké aliance a nyní kancléřka Nové republiky, nebo jediský droid Huyang.

Vrátí se i Ezra Bridger, hlavní hrdina Povstalců? To zatím nevíme, i když záběr na jeho hologram je docela jasný náznak, že ano. S jistotou se každopádně vrátí velkoadmirál Thrawn. Ten zmizel spolu s Ezrou v samém závěru Povstalců, v jejichž třetí sezóně zastával roli úhlavního padoucha, a nyní je zjevně zpět jako nový vůdce přeživších imperiálních sil.

Takže ano, v Lucasfilmu se zjevně naplno rozhodli nabídnout nám kanonickou adaptaci původní knižní trilogie od Timothyho Zahna z 90. let, v nichž se Thrawn objevil poprvé. Ahsoka v jeden moment dokonce o slavném chisském velkoadmirálovi hovoří jako o dědici Impéria. A Dědic Impéria je také název prvního dílu Zahnovy trilogie, kterou tvoří ještě knihy Temná síla na vzestupu a Poslední povel.

V tuto chvíli ale teaser vyvolává spíše víc otázek než odpovědí. Kdo jsou ty postavy s červenými světelnými meči? Bude Thrawn jen kompetentním záporákem jako v Povstalcích, nebo tvůrci série využijí i knihy Thrawn, Thrawn: Spojenectví, Thrawn: Velezrada a trilogii Thrawn Ascendence od Timothyho Zahna, které jej vyobrazují jako velmi komplexní postavu s cílem ochránit za každou cenu především svůj vlastní lid? To ještě nevíme. Vypadá to ale, že mnoha fanouškům Star Wars se konečně začnou plnit některé sny, ve které se ještě relativně nedávno neodvažovali doufat.

Ahsoka, kterou má nadále ve svých rukou Dave Filoni (Star Wars: klonové války, Mandalorian) bude k dispozici na Disney+ už během letošního srpna/augusta.