Série o brýlatém kouzelníkovi s jizvou na čele neslavila úspěch pouze v Evropě, ale i ve Spojených státech. Jedním z obrovských fanoušků knih byl i americký herec Robin Williams, který se proslavil svým působením ve filmech jako Král Rybář, Hook, Jumanji a Dobrý Will Hunting. Williams byl knihami J. K. Rowlingové natolik okouzlený, že zatoužil zahrát si v připravovaných filmových adaptací. V rámci toho proto oslovil režiséra připravovaného prvního dílu, kterým byl Chris Columbus

Nutno podotknout, že Columbus a Williams byli přátelé už pěknou řadu let. Columbus totiž zrežíroval dva slavné filmy, ve kterých Williams ztvárnil hlavní (a poměrně ikonické) role. Prvním byl Mrs. Doubtfire – Táta v sukni z roku 1993 a druhým Andrew – člen naší rodiny z roku 1999. Na základě jejich dlouholeté spolupráce se proto Williams režiséra zeptal, zda by nemohl v připravovaném Harry Potterovi ztvárnit postavu klíčníka a šafáře Hagrida. Režisér ho ale přijmout nemohl. A to z toho důvodů, že na přání J. K. Rowlingové, která na veškeré filmové adaptace velice přísně dohlížela, museli ústřední role ztvárnit pouze britští herci. Role tak nakonec připadla Robbiemu Coltraneovi. Williams to však nehodlal jen tak vzdát.

Během příprav Vězně z Azkabanu režiséra opět oslovil, zda by si ve slavné filmové sérii nemohl zahrát, tentokrát jevil zájem o roli Remuse Lupina, sympatického vlkodlaka a učitele obrany proti černé magii. Columbus už v té době vykonával funkci producenta, protože otěže režie po něm převzal Alfonso Cuarón. Ani tehdy mu však filmař nemohl vyhovět, protože striktní pravidla hereckého obsazení zůstávala stejná. Columbus v nedávném rozhovoru pro Total Film sdělil, že ono opětovné odmítnutí ho velice mrzelo.

,,Bylo pro mě velice obtížné říct mu: ´Všichni to musí být Britové. Nemůžu s tím nic dělat.‘“

I když původní představitel David Thewlis odvedl skvělou práci, osobně si troufnu tvrdit, že Williams by byl v roli Lupina bezvadný. Však se podívejte na film Společnost mrtvých básníků, ve kterém herec ztvárnil jednoho sympatického učitele také.