Před několika měsíci se k nám dostala poměrně překvapivá zpráva o tom, že Andrzej Sapkowski, otec Zaklínače, připravuje další knižní díl s Geraltem z Rivie. Uvedl to během živého vysílání kanálu Fantastic Talk (s), kde hovořil se svými ukrajinskými fanoušky. Na knize podle všeho už nějaký čas pilně pracuje, zároveň v té době také odhadoval, že by ji mohl dokončit přibližně za rok. A nyní nám autor datum vydání krapet přiblížil. Na Comic-Conu ve Vídni Sapkowski odhalil, že v Polsku nový Zaklínač vyjde na konci příštího roku, do dalších zemí, se pak údajně dostane během první poloviny roku 2025. Spisovatel také s humorem napověděl, co vlastně můžeme od jeho nadcházejícího díla čekat. Na Comic-Conu tak uvedl následující:

,,Podle jedné povídky vytvořili seriál. Donutili mě pokračovat. Nestěžuji si. Díky tomu mám teď peníze na nájem.“

Zde se můžeme dohadovat, co tím vlastně Sapkowski myslel. Žádný seriál, který by se zaměřil pouze na jednu z jeho povídek, neexistuje. Je ale možné, že autor měl na mysli nadcházející animovaný film jménem The Witcher: Sirens of the Deep, který bude vycházet z povídky Trochu se obětovat. První trailer nám každopádně už ukázal Netflix v rámci své akce Geeked Week 2023. Je ale také možné, že Sapkowski měl tím seriálem na mysli onu hranou sérii Netflixu, která několik z jeho povídek zadaptovala také. Holt na nějaké solidnější odpovědi si budeme muset ještě počkat.

Hodí se připomenout, že chystaná kniha se vší pravděpodobností nebude pokračováním původní ságy, která byla ukončena titulem Paní jezera. V roce 2018 Sapkowski prohlásil, že závěr ságy je definitivní zakončení Geraltova příběhu, v rámci čehož nepřipadá v úvahu, aby na něj jakkoliv navazoval.

Poslední Sapkowskiho knihou o Geraltovi byla Bouřková sezóna, která v rámci celé série sloužila jako takový interquel. Další informace o ději se k nám dostanou snad někdy krátce po začátku příštího roku.

Ať už se nám ale bělovlasý Řezník z Blavikenu vrátí v jakékoliv podobě, vroucně si přejeme, aby to byl comeback jaksepatří důstojný.