Co je to žánr LitRPG jsme si už nedávno pověděli. Je tu však stále jeden žánr, který se videohrám také přibližuje a navíc je mnohem lépe vymyšlený a zrealizovaný, než zmiňované LitRPG. Slyšeli jste někdy o pojmu gamebook? Ne, není to nějaká dodatečná linka pro Dračí doupě, je to čistě hra pro jednoho "hráče". Ve většině těchto knih si vyberete postavu, za kterou budete "hrát" a postupně se v příběhu rozhodujete, co se bude dít dál. Také se může stát, že váš charakter po několika stranách prostě zemře. Anebo také v klidu dojdete k jednomu z několika konců.

Přečtěte si také: Pokračování příběhu nemrtvého válečníka v LitRPG Družina mrtvého

V Česku vydává tyto knihy nakladatelství Mytago, v jehož repertoáru najdete gamebooky jak od českých, tak i zahraničních autorů. Jonathan Green je jedním z těch zahraničních, který se často zaměřuje na gamebooky na motivy slavných fantasy pohádek, například jeho poslední v Česku vydaný titul Alenčina noční můra v Říši divů. Další jeho kniha nás opět zavede do známého pohádkového světa, do Země Oz, do gamebooku s jednoduchým názvem Oz.

V příběhu si budeme moci vybrat z šesti hratelných postav, z toho dvou záporných. Dál budete potřebovat tužku, gumu a čtyři šestistěnné kostky nebo balíček hracích karet. Pak už vám stačí se vydat v roli vybrané postavy za dobrodružstvím a zachránit svět. Úspěch onoho dobrodružství už je jen a jen na hráči a na jeho rozhodování. A když to napoprvé nevyjde, můžete to zkusit vícekrát.

Základ příběhové linky je podobný originální knize. Dorotka se ve společnosti Strašáka, Plecháče a Lva vydává do Smaragdového města. Na cestě je štvána Zlou čarodějkou z Východu, z části, kde žijí okřídlené opice. Za úkol hráče bude odhalit tajemství Zlého čaroděje ze Země Oz a po cestě bojovat s nepřáteli, kteří nikdy nespí.

Gamebook Oz by měl vyjít 14. července/júla tohoto roku. Kromě textu v ní najdete i krásné ilustrace od Keva Crossleye. Kniha bude obsahovat 450 stran svázaných ve tvrdých deskách. Jste připraveni se vydat do Země Oz a začít zde nová dobrodružství?