Žánr LitRPG není úplně novou záležitostí, v Česku se však právě nachází na svém vzestupu. Že nevíte, co to je? My se vám to pokusíme vysvětlit. Fakticky řečeno se jedná o spojení literatury (knihy) a RPG. Je vlastně jedno o jaký se jedná žánr, jestli scifi, anebo fantasy. LitRPG je vlastně přepsané dění z videohry do knihy. Najdete zde jak popis děje, tak statistiky různých předmětů, kouzel, velikost poškození a tak dále. Pokud by zde byla možnost rozhodování se, znělo by to strašně dobře. No, to tady ale bohužel nenajdete. Tento knižní žánr je tak spíš pro někoho, kdo například nemá na čem hrát, anebo prostě nemá čas hrát, ale jezdí například metrem, kde si může číst a přiblížit se tím k nějaké videohře.

V Česku se na vydávání LitRPG specializuje nakladatelství Fantom Print, které vydává i dost románů, anebo Lorebooků k herním sériím. Na eshopu tohoto vydavatelství najdete celkem 3 série od různých autorů. My si dnes něco povíme o sérii Pouť mrtvého od ruského autora Pavla Korněva (série Příhraničí - nejedná se o LitRPG). Do této fantasy LitRPG série totiž přibyl nový díl s podtitulem Družina mrtvého. Pokud se připravujete s touto sérií začít, prosím přeskočte následující odstavec, abyste se vyvarovali spoilerům.

John uvízl ve virtuální realitě, v mrtvém těle nehráčské postavy. Aby se dostal pryč, musí najít Svitek vzkříšení. Jelikož byl několik měsíců ponořen ve virtuální realitě, podařilo se mu udělat z nemotorné mrtvoly rychlou zabijáckou mašinu. To mu umožnilo získat patronát Pána chaosu a vlastní kryptu. Do potřebného 100. levelu má však stále daleko. Jelikož mu vypršel čas, nemůže už hrát podle cizích pravidel, musí si určit svá vlastní. Dostane šílený nápad, zabít strašlivého Pána rozkladu. Jedním úderem by tak získal zbytek potřebných zkušeností, aby se dokázal dostat mimo virtuální realitu. Povede se mu tato eskapáda?

Třetím díl Družina mrtvého ze série Pouť mrtvého je právě teď k zakoupení na eshopu nakladatelství Fantom Print v českém jazyce. Kromě tohoto dílu zde můžete zakoupit i první dvě knihy. Pokud stále váháte nad koupí, na stránkách jednotlivých knih najdete štědré ukázky.