Seriálový Zaklínač od Netflixu se k nám se svou již třetí sezónou (respektive první částí) vrátí přesně za měsíc. A i přestože se bude jednat o řadu, ve které uvidíme Henryho Cavilla v roli Geralta z Rivie naposledy, příběh bělovlasého Řezníka z Blavikenu ještě zakončený nebude. Pro řadu čtvrtou, které dal Netflix zelenou na začátku podzimu minulého roku, nahradí Cavilla Liam Hemsworth, jenž se například objevil ve filmové sérii Hunger Games.

Podle slov castingové režisérky Sophie Holland, která poskytla rozhovor serveru Deadline, se ale zdá, že Netflix už oficiálně odsouhlasil také řadu pátou. Holland prohlásila, že již velice brzy začne natáčení čtvrté sezóny, následně pak bude kratičká pauza, po které se hned vrhnou na produkci sezóny páté.

Tím se v podstatě potvrdila ona několik měsíců stará informace, že čtvrtá a pátá řada se budou natáčet souběžně. A jak je v seriálové branži běžné, tak když se mají dvě sezóny natáčet hned po sobě, v mnoha případech to znamená, že se už jedná o finále celého seriálu. Zda ale Netflix se Zaklínačem skutečně skončí, se necháme překvapit. Ale je to rozhodně možné.

Budoucnost seriálu však rozhodně nevypadá nejnadějněji. Druhá sezóna se oproti té první dočkala mnohem horších reakcí, navíc nahrazení Cavilla mladým Hemsworthem také mnoho lidí příliš nepotěšilo. Důkazem může mimo jiné být první oficiální trailer na třetí řadu, který premiéroval před necelým měsícem. V době psaní tohoto článku má trailer 69 tisíc lajků a 331 tisíc dislajků. Podle komentů se také zdá, že diváky nakrkl především Cavillův odchod, v rámci čehož se o třetí sezóně vyjadřují jako o „finální“ řadě.

Vyvstala také otázka, že pokud má Cavill ze své slavné role odejít, tak proč raději rovnou neukončit celý seriál. Na to odpověděla sama showrunnerka Lauren Schmidt Hissrich, která se domnívá, že ,,je ještě mnoho příběhů, které zbývá odvyprávět.“ Proto se místo stopky uchýlili k přeobsazení. Zároveň také nechtěla, aby Geralta v příběhu nahradil nějaký zcela jiný Zaklínač, protože by to bylo až příliš velké odklonění od knih. Showrunnerka se každopádně těší na to, až se s Hemsworthem jako novým Geraltem pustí do práce.

Nadcházející třetí řada by měla každopádně zadaptovat knihu Čas opovržení, ve které dojdou Geralt, Ciri (Freya Allan) a Yennefer (Anya Chalotra) na zásadní křižovatku celé jejich cesty. 

Netflix ovšem i nadále hodlá svět Zaklínače rozšiřovat skrze spin-offy. V plánu je tak například seriál o Potkanech s pracovním názvem Riff Raff, který nedávno nabral na palubu slavného Dolpha Lundgrena. Tak snad nás nečeká podobná katastrofa, ke které došlo u spin-offu Pokrevní pouto, o němž máme i video. Mezi režiséry, kteří se o třetí řadu postarali, patří Stephen Surjik, Loni Peristere, Gandja Monteiro a Bola Ogun.

Třetí řada nakonec bude skutečně rozdělená na dvě části. Prvních pěti epizod se dočkáme již 29. 6. 2023, zbylé tři epizody pak vyjdou až 27. 7. 2023.