Během letošního května to bude přesně osmdesát pět let od vzniku Batmana, jednoho z nejslavnějších superhrdinů stáje DC Comics, ikony temného hrdinství a nezdolného boje proti zločinu. Stejně jako cokoliv jiného, i Temný rytíř se postupem let vyvíjel. Od klasického hrdiny poplatného své době, který se dokonce oháněl střelnou zbraní, přes vcelku komediální postavu v podání Adama Westapo noirového detektiva v netopýřím obleku

Dnes je Batman více antihrdina než hrdina. Své protivníky sice nezabíjí. Rozhodně je ale nenechává odejít po svých. Jednou za čas se ale objeví verze, která se utrhne ze řetězu trošku více a ukáže, jak temná může Batmanova duše vlastně být. A právě na takové alternativy se dnes podíváme. 

Nečekejte ale žádné extra nadpřirozené verze, kterou je například Vampire Batman. Stejně tak ani všem známé filmové nebo videoherní alternativy. Namísto toho se zaměříme na několik komiksových ztvárnění, které se však mohly objevit i v animované tvorbě univerza DC. Tohle je Batman ve svých nejtemnějších verzích!

BATMAN Z NÁVRATU TEMNÉHO RYTÍŘE

Kde jinde začít než u verze, která redefinovala Batmana jako postavu temného mstitele. V první polovině roku 1986 přišel slavný komiksový tvůrce Frank Miller s titulem, který vůbec poprvé pracoval s pojmem dekonstrukce superhrdinů. Tím titulem nebylo nic jiného než dnes již kultovní Návrat temného rytíře.

V Millerově vizi není Batman žádným mladým čiperou, ale stárnoucí mužem, jenž vyráží do své poslední bitvy, aby opět získal kontrolu nad městem, které už dlouhou dobu nepatří jemu, ale kriminálním živlům a zkorumpovaným politikům. Když je vám ale pětapadesát a vaše tělo už nefunguje tak jako dřív, musíte radikálně změnit svou strategii. A to také Millerův Temný rytíř udělal.

Z opěvovaného hrdiny se stal přísný, pragmatický a svým posláním posedlý antihrdina, který vyměnil své reflexy, mladou dravost a bystrost za výbušnou brutalitu. Na novém přístupu navíc nezaplakali pouze padouši, ale také jeho pomocníci, které byl Batman ochotný vyhodit, když nesplnili jeho očekávání.

Millerův Batman sice konal pro Gotham dobro, ale zacházel do extrémů. Stále nebyl vrah, avšak neměl problém s velkým násilím. Vůdci Mutantů zlámal končetiny a udělal mu z čelisti kaši, Jokerovi prohodil Batarang okem a i když si princ zločinu na konci souboje zlomil vaz sám, některé teorie mluví o tom, že si to Batman jen představoval ve své hlavě a ve skutečnosti poslední chvat udělal on.

Kvůli kontroverznímu přístupu se starý Batman dostal do hledáčku nejen policie, ale i americké vlády, která na něj poslala i samotného Supermana. Jenže jak jsme již naznačili, netopýří vigilant byl ochotný bojovat s kýmkoliv, aby splnil své poslání. A Superman nebyl výjimkou. Mimochodem právě tato část inspirovala Zacka Snydera při tvorbě snímku Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, ve kterém maskovaný strážce disponuje designově stejným oblekem jako v Návratu temného rytíře.

Každopádně Millerovo ztvárnění starého Bruce Waynea rozhodně není nejtemnější. Zvláště v kontextu dnešní doby. Bez něho by ale Batman pravděpodobně nebyl takový, jaký je dnes. A na to bychom zapomínat neměli.

Batman vs Superman

FLASHPOINT BATMAN

Batmanem nemusí být pouze Bruce Wayne. Skvělým příkladem je událost zvaná Flashpoint, která v roce 2011 vedla k restartu komiksového DC univerza. V této alternativní časové lince od Briana Azzarella a Eduarda Rissa zločinec Joe Chill zabije malého Bruce Waynea místo jeho rodičů. A psychicky zlomený, hněvem vedený otec Thomas se stává Batmanem, aby se pomstil. A jako první to odnese právě Joe Chill, kterého chce nemilosrdný Batman nejdříve otrávit, ale nakonec ho holýma rukama umlátí k smrti.

Vrah jeho syna ve finále není jedinou obětí pomsty. Thomas je totiž tím typem Batmana, který se zabíjením padouchů nemá vůbec žádný problém. V animované adaptaci k tomu dokonce používá i střelnou zbraň. Temný rytíř z Flashpoint linky ale není zlý člověk. Je to prostě jen psychický zlomený nihilista hnaný pomstou, který se snaží udělat vše pro to, aby dostal svého syna zpět do světa živých.

Na Flashpoint lince je každopádně zajímavý i osud jeho manželky Marthy Wayne. Ta se totiž z Brucovy smrti zblázní, rozřízne si obličej a začne terorizovat město. Zatímco z Thomase se tedy stal Batman, Martha se mění v nefalšovaného Jokera, který bez váhání vraždí nevinné lidi, ničí vše okolo sebe a co víc, pohrává si s křehkou psychikou svého manžela a stává se v podstatě jeho úhlavním nepřítelem.

ZLOMENÝ BATMAN

U psychicky zlomených netopýřích mužů každopádně ještě zůstaneme. Slyšeli jste už o Temném mnohovesmíru? Z něj pochází většina nejděsivějších Batmanů. A výjimkou není není ani extrémně tragický Batman The Broken z grafického románu Tales from the Dark Multiverse: Batman: Knightfall od Scotta Snydera, Kylea Higginse a Javiho Fernandeze.

Jak již název napovídá, komiks představuje temný odraz klasické dějové linky Batman: Knightfall z let 1993–1994, ve kterém byl Batman po neúspěšném souboji s Banem upoután k invalidnímu vozíku a novým strážcem Gothamu se stal Jean-Paul Valley známý jako Azrael, který svým brutálním konáním ohrožoval dobrou reputaci, kterou si Batman dokázal vybudovat.

Zatímco v původním Knightfallu uzdravený Batman Azraela porazí, v této temné alternativní verzi souboj prohraje, Valley sám sebe prohlásí za Svatého Batmana a tvrdou diktátorskou rukou začne vládnout Gothamu. A Bruce? Ten je následujících třicet let jak fyzicky tak i psychicky týrán a je nucen přihlížet destrukci jeho životního díla.

Původního Temného rytíře nakonec zachrání Lady Shiva a Baneův syn, kteří se chtějí Valleymu pomstít za vraždu Banea. Bruce je díky nanotechnologiím fyzicky uzdraven a stává se z něj v podstatě kyborg. Jeho pochroumanou psychiku už ale nikdo nikdy neuzdraví.

Ta se začne projevovat hned během souboje s podřízenými Jeana-Paula, Cardinalem a Torchbearerem, které Bruce oba zabije. Nakonec je poražen i Svatý Batman. Obnova Gothamu do původního stavu ale nakonec nepřijde. Bruce totiž se slovy, že Gotham spasit nejde, zavraždí jak své kolegy, tak i Jeana-Paula. Jeho mrtvolu pověsí na netopýří symbol jako výstrahu a stává se novým krutým vládcem Gothamu označovaným jako Batman The Broken.

THE GRIM KNIGHT

Znáte takové ty příběhy, v nichž si o někom dlouhou dobu myslíte, že je hrdina a ono se pak ukáže, že to tak vůbec není? Tak to rozhodně není případ vigilanta s přezdívkou The Grim Knight, jenž se poprvé objevil v komiksu Batman, který se směje od Scotta Snydera a kreslíře vystupující pod přezdívkou Jock

S tímhle Batmanem to šlo z kopce už v moment, kdy Joe Chill zabil jeho rodiče. Padouch během loupežného přepadení zahodil svou pistoli a mezitím, co hledal perly mrtvé Marthy, malý Bruce pistoli sebral a Chilla prostě a jednoduše odpravil jeho vlastní zbraní. Dalších několik let chlapec cestoval po světě, kde se učil způsobům boje a zabíjení od žoldáků a nájemných vrahů. Jo, a k netopýřímu symbolu se dostal tak, že zastřelil netopýra, který se mu vetřel do pokoje.

Hlavním symbolem Grim Knighta ve finále ale není netopýr, ale spíše jeho nejoblíbenější nástroj pro boj se zločinem – střelné zbraně. Když se ze svých cest vrátil zpět do Gothamu, po celém městě poschovával obrovský arzenál zbraní, se kterým rozjel brutální vražednou árii.

Jen během svého prvního roku napadl večírek zkorumpované gothamské smetánky a upálil je zaživa. Vzniknutý chaos využil k tomu, aby se brutálně vypořádal s velkým množstvím významných zločinců, mezi které patřili například Carmine Falcone, Oswald Cobblepot nebo Roman Sionis. A zabil také původního Red Hooda, čímž zbavil svůj svět potencionálního Jokera.

Svým brutálním konáním si Grim Knight dost znepřátelil policii, ale pravdou je, že o spojenectví nejspíš vůbec nestál. Osobně totiž zabíjel zkorumpované policisty a dokonce unesl komisaře Gordona a přinutil ho sledovat, jak za pomocí dvou vysoce výbušných vzducholodí odpaluje věznici Blackgate i Arkhamův ústav a s nimi i všechny uvězněné zločince.

A to stále není vše. Ještě například zjizvil starostu Harveyho Denta za pomocí radiace, aby ho přinutil k povolení rozestavět techniku Wayne Enterprises po Gothamu, čímž chtěl dosáhnout kontroly nad celým městem. Jednomu zkorumpovanému soudci nechal selhat lékařské implantáty. A svému komorníkovi Alfredovi voperoval do krku technologii, kterou ho mohl jednoduše zabít. Sympaťák, co?

BATMAN, KTERÝ SE SMĚJE

Oproti nejtemnějšímu zástupci ale Grim Knight ve finále sympaťák byl. Bruce Wayne ze Země-22, kterého se čtenáři poprvé dočkali v komiksu Dark Days: The Casting od Scotta Snydera, Jamese Tyniona IV, Andyho Kuberta a dalších slavných tvůrců, prožil většinu své kariéry vlastně stejně jako originální Batman z hlavní příběhové linky. Má totožný původ, spolupracoval s tradičními pomocníky a byl dokonce i členem Ligy spravedlnosti. Vše se však podělalo v moment, kdy Joker v Gothamu začal dělat větší neplechu než obvykle.

Joker Batmana fyzicky omámil a nechal ho sledovat, jak odpaluje do vzduchu celou nemocnici. A aby toho nebylo málo, před zrakem Bruce zastřelil rodiče mnoha malých dětí a vzápětí těmto sirotkům aplikoval nevyléčitelný kmen svého jedu. To už Batman psychicky nevydržel a hned, co se vzpamatoval, zlomil mu vaz. Bohužel ale nevěděl, že Joker po smrti vydechne toxin, kterým nakazí vše v jeho blízkém okolí.

Od té doby to začalo jít s Brucem dost rychle z kopce. Během konverzace se Supermanem se například podivně zasmál něčemu, čemu by se smát neměl. O tři dny později ve své jeskyni brutálně postřílel Batgirl, Red Robina, Nightwinga a Red Hooda, aby ostatním hrdinům nenapráskali jeho zhoršující se stav. Svému synovi Damianovi aplikoval Jokerův jed, aby byl jako on. A necelé dva týdny od smrti prince zločinu vyvraždil většinu Ligy spravedlnosti.

Nejhorší činy ale ve finále spáchal na superhrdinech z Kryptonu. Šílenému Batmanovi se povedlo syntetizovat černý kryptonit, za pomocí kterého přivedl Supergirl k šílenství a nechal ji zabít její vlastní rodiče, než odpravil ji samotnou. Podobný osud každopádně potkal i Supermana, kterého Bruce prvně oslabil plynnou verzí klasického kryptonitu. Následně přivedl jeho syna a manželku, hodil mezi trojici černý kryptonit a sledoval, jak Jon se Supermanem roztrhali Lois na kusy a pak se navzájem zabili.

Tím byla jeho proměna kompletní. Z Bruce Waynea se stal Batman, který se směje. Napůl Batman a Napůl Joker, v němž se snoubí vše, co dělá z Temného rytíře hrdinu a z šíleného prince zločinu zase nemilosrdného vraha. Jeho zločinecké ambice ale ve finále sahaly až za hranice jeho vlastního světa.

Po vyvraždění všech superhrdinů na Zemi-22 se z Batmana, který se směje a dalších temných dvojníků včetně Grim Knighta stává předvoj pro děsivý plán netopýřího boha Barbatose, jehož cílem je ponořit hlavní multivesmír do temnoty.

My se teď ale naopak z temnoty vynoříme, protože jsme se probojovali až na samotný konec tohoto tématu. Nezapomeňte nám do komentářů napsat, který z temných Batmanů vás zaujal nejvíc. A to i v případě, pokud máte nějakého svého favorita, který se v tomto výběru vůbec neobjevil.