Světový svátek všech geeků, nerdů a milovníků popkultury Comic-Con zavítal do Prahy již počtvrté a hned na začátku musím říct, že to byl zatím nejlepší ročník. Svědčila o tom i zcela vyprodaná sobota, kdy se po chodbách prohánělo obrovské množství návštěvníků a samozřejmě cosplayerů.

Už slavnostní zahájení v pátek večer odstartovalo celou akci ve velkém stylu. Moderátorská dvojice Mikoláš Tuček a Alžbeta Trojanová představila na pódiu všechny hlavní hosty: Dannyho Glovera ze Smrtonosné zbraně, Raphaela Luce a Elodie Grace ze Stranger Things, Dana Foglera z Fantastických zvířat, duo Richard Gibson a Kim Hartman z Haló, haló.

Legendární McGyver a generál O'Neill ze seriálu Hvězdná brána Richard Dean Anderson, seriálový Constantine Matt Ryan a jako korunu tomu všemu nasadil císař celé Galaxie Ian McDiarmid, kterému třikrát zatleskali a hned poté, co přišel na pódium pozdravit, odkráčel do zákulisí a nechal své herecké kolegy stát na pódiu.

A my jsme se jako správná novinářská havěť cpali na každý panel, i když jsme si je na rozdíl od ostatních návštěvníků nestihli vychutnat od začátku do konce. Ale všude jsme strávili dost času na to, abychom vám mohli přinést několik skvostů. Například Richard Dean Anderson se podělil o reakci jistého generála Jumpera na jeho obavy ohledně ztvárnění plukovníka O'Niela ve Hvězdné bráně:

„Zastavil mě uprostřed věty a řekl: „Richarde, děláš to skvěle! Pokračuj v tom! Máme plukovníky stejné jako ty a ještě horší!“

Kdybyste vedle něj zahlédli tvář Corina Nemce alias Jonase Quinna, který se v Hvězdné bráně mihl na sérii a půl, nemýlili byste se. Díky spolupráci s časopisem Pevnost jsme dokonce měli možnost udělat soukromý rozhovor a já jsem neodolal a zeptal se ho na seriál z jeho mládí, který si snad kromě mě už nikdo nepamatuje - Parker Lewis nikdy neprohrává:

„Natočili jsme jen tři série a jen dvě z nich byly dobré, ale ty dvě série, které byly opravdu dobré, byly vynikající a jako jakási kultovní klasika měl seriál trvání, které si pravděpodobně nezaslouží vzhledem k tomu, jak málo epizod má. Ale lidé, kteří se na to dívali, to milovali. Jinak nikdo neví, co to je.“

To logicky vedlo k rozhovoru o významu některých menších filmových rolí.

„Kdybych měl velké ego, odmítl bych spoustu těch opravdu špatných filmů, víte? Ale jako herec mám za úkol hrát. I když ten film není tak dobrý. Pokud mám příležitost vnést do něj nějakou postavu a vnést do filmu život, který by tam nebyl, kdybych v něm nehrál, pak jsem splnil své poslání. A jsem spokojený.“

Comic-con nabízí něco zajímavého prakticky pro každého. Od herního koutku s novými i starými hrami, herních turnajů a dokonce i velkých arkádových automatů až z Bratislavy, přes řadu komunitních přednášek až po mnoho stánků. Klasicky bylo zastoupeno HBO, ale tentokrát Hru o trůny vystřídala série The Last of Us. A na chodbách jsme narazili na perfektní cosplay Joela, Ellie, a dokonce i Clickera

České voyo zase přijelo se svou novou fantasy sérií Vědma. Nechyběli ani seriáloví Návštěvníci, která právě letos slaví 40. výročí. A právě proto se na Comic-Conu objevil jejich tvůrce Josef Dvořák, který se s námi podělil o několik vtipných historek z natáčení tohoto legendárního seriálu.

Chodbami se pohyboval plně funkční R2D2 z Hvězdných válek. Své stánky měli i Star Wars cosplayeři , konkrétně česká větev 501. Legie, ale také jejich protějšek v podobě The Rebel Legion Lion Base. Ta se kromě chodeb ukázala i na cosplay pódiu, kde probíhaly i zajímavé přednášky. Legendární Michal Kára předvedl techniku správného cosplay focení, olomoučtí Univerzální Comicsoví Superhrdinové hovořili o tom, jak využít cosplay pro charitu a udělat radost třeba dětem v nemocnicích. A kromě jednotlivých cosplay hostů jste se mohli dozvědět i to, jak cosplay vůbec vyrobit. Nesmíme zapomenout ani na ukázky šermování světelnými meči. Hvězdných válek zde bylo zkrátka dostatek, protože Ian McDiarmid, císař galaxie, si v hlavním sále užíval potlesk svých věrných poddaných.

„Lidi z nějakého důvodu milují záporáky. Já jsem je miloval, když jsem byl malý. Vždy jsem chtěl nějakého hrát. Nikdy by mi nenapadlo, že budu hrát nejhoršího záporáka historie.“

Kromě panelu s Christinou Chong, která hraje postavu La'an Noonien Singh v sérii Strange New Worlds, mé Star Trek srdce poskočilo, když jsem konečně objevil pořádný stánek zaměřený na tento sci-fi seriál. Přivedli ho tvůrci z filmové produkce Victoria fan film production, kteří představovali svůj nejnovější film Tajemná odysea. A museli mít velkou radost, když jsem vypadl, protože jsem nesklapnul nejméně dobrou půlhodinu.

Ostatně jsem spěchal na panel Princezny zakleté v čase, což je další moje srdcovka. Kromě režiséra Petra Kubíka a scénáristy Lukáše Daniela Paříka tam byly i herečky Simona Zmrzlá, která si zahrála čarodějnici Murien, a Sára Korbelová, která ztvárnila lehce švihlou alchymistku Lotu s mírně stalkerskými sklony. Tvůrci potvrdili, že chystají další dva filmy - třetí díl o princi Janovi a spin-off zaměřený na čarodějnici Murien. Nevyloučili ani možnost dalšího rozšíření do animované podoby a na Startovači spustili kampaň na vytvoření druhé knihy z tohoto magického univerza. Vyjádřili se také k problematice české fantasy a k důvodu, proč je jejich film pohádkou.

„V jednotlivých teritoriích se nejlíp prodává něco, co je pro děti. A teď to vidíme i s tou dvojkou, kdy nám to třeba odmítli na kanále,kde koupili jedničku, protože už je ta dvojka na ně moc složitá. Takže to není otázka jenom České republiky, ale i toho světového prodeje.“

Princezna měla vlastní stánek s tričky, DVD a knihami, a protože jsem byl na conu s Duppym, který je známý tím, že si koupí každou blbost, která mu přijde pod ruku, koupil jsem si na jeho nátlak jedno z triček.

Hlídat si peněženku na Comic-Conu není žádná legrace, když na vás ze všech stran útočí stánky s knihami, komiksy, oblečením, figurkami, uměleckými pokebally, miniaturami a kresbami či malbami různých talentovaných umělců. A co víc, vše za velmi příznivé festivalové ceny. Skutečnost, že jsme s Duppym byli zrovna po výplatě, byla požehnáním i prokletím zároveň. Ale co, jídlo a střecha nad hlavou se stejně přeceňují.

Hlavně jsme si ale koupili nejnovější Dechberoucího Zázraka, český superhrdinský komiks, o kterém jsme vám na Nerdfixu už říkali. Autorské duo Petr Macek a Petr Kopl ho na conu pokřtili a také nám prozradili, jaké velké plány mají nejen se Zázrakem, ale i s chystaným Pérákem a hlavně s novou sérií Magister zaměřenou na Magistra Kellyho v mladších letech.

„Pude to putování, kde mu do cesty budou přicházet různí, ať už spojenci. Nebo antagonisti. Nemáme žádný časový omezení. Pokud to bude úspěšný, tak to putování může trvat několik let, anebo ho můžeme zakončit po pár dílech.“

Do budúcna by vraj boli veľmi radi, keby sa Zázraka chytili aj iní českí komiksový autori podobne, ako sa to deje so slávnymi superhrdinskými sériami od Marvelu či DC.

„Co se kresby týče, tak já bych fakt chtěl [vidět] od všech, jak by toho Zázraka uchopili i z našich českých kreslířů, kdyby se k tomu kdokoliv dostal, jako ať nám klidně napíše, určitě něco dáme dohromady. Bylo by fajn, kdyby to bylo jako se Spider-manem, že každou sezónu kreslí někdo jinej, že se toho prostě chopí nějakej fakt renomovaný autor a něco s ním provede, něco s ním vyvede. A doufali jsme nějakým způsobem, že se k tomu časem takhle dostaneme, že to nebudeme dělat jenom my dva, ale že my akorát budeme dohlížet na to Universum, aby se nehnulo někam, kam nechceme.“

V hlavním sále mezitím Dan Fogler rozdával autogramy a podepisoval se každému, kdo mu nahlas položil otázku, a to je na akci, kde se za autogramy a čas strávený s herci platí těžce vydělané peníze, velká věc. Celkově působil jako strašně milý chlapík, se kterým byste chtěli zajít na pivo a popovídat si o různých věcech. Kromě vzpomínek na bláznivý film Balls of Fury, kde si zahrál po boku Christophera Walkena, mluvil také o šikovnosti Eddieho Redmayna a o tom, jak hloupě se zranil při natáčení filmu ze světa J. K. Rowlingové.

„Dělali jsme všechny ty kaskadérské kousky, zdrhali jsme před Třeskavcem, on [Eddie Redmayne] se spouští z lustrů... Zranil se ale pouze jednou, když dělal tanec před Třeskavcem. Víte, když se snaží uklidnit Třeskavce? Během toho pářícího tance. Když mu ukazuje svou prdel, jako: „Pojď ke mně!“ A zranil se při tom! Natáhnul si sval!“

Hlavní program byl nabitý a slyšel jsem, že někteří lidé neopustili místnost po celou dobu conu. To je ale škoda, protože v obrovské herně jste si mimo jiné mohli vyzkoušet různé deskové hry, stolní RPG a stolní hry, nebo malování figurek a hraní Warhammeru, což je už asi taková povinná součást každého festivalu. Mimochodem, kousek odtud byl press room, takže i jako novináři jsme se nakonec měli kam složit a dokonce jsme tam měli i vodu, ovoce a drobné občerstvení. Sušenky jsme snědli skoro všechny, takže se obávám, že příští rok už nás tam nepustí.

Vtipné ale bylo, když kolem nás v těchto místech procházel Matt Ryan, zatímco jsme čekali na rozhovor s Grahamem McTavishem. Když viděl naši kameru položenou na zemi, sedl si do tureckého sedu a začal natáčet vlog, ve kterém tvrdil, že tohle byl nejlepší Comic Con jeho života. Zakázal nám však jeho zveřejnění, takže se omlouváme. Ono, přece nechcete naštvat chlápka, který se kvůli roli Constantina učil skutečné kletby, modlitby a vymítání v latině, řečtině a aramejštině od skutečného exorcisty.

„Měl jsem otázku ohledem kouzla. Řekli mi: „Zkusíme ho sehnat... Tak nic, je v Brazílii a dělá exorcismus.“

Jinak nám ale prozradil, že vůbec neumí mluvit welšsky, i když je Velšan, jak našel ten správný přízvuk pro Constantina, jak vůbec roli dostal, že pohyby seriálového Constantina založil na kresbách původních komiksů, proč má tu roli tak rád a protože je původně divadelní herec, a jaký je rozdíl mezi hraním v divadle a v televizi.

„V televizi a ve filmu děláte konkrétní záběr, a můžete jet znova a znova, dokud to nenatočíte. Ale v divadle je to pryč. Váš herecký výkon je hned pryč, a sdílíte ho pouze s lidmi v publiku. Je to jako magie. Protože to zmizí. Navždy.“

A když už jsme u Grahama McTavishe, jednoho z trpaslíků z Hobita, vzpomněl si na svém panelu i na dalšího trpaslíka - Červeného.

„Měly mě objevit v objetí s vědeckou důstojnicí s níž jsem měl aféru. A ona byla Robin. Já jsem měl být oblečen jako Batman. A ona byla Robin. A měli jsme být zamrzlí v intimním objetí. A všichni do toho chtěli jít, ale nedostali povolení od DC na použití kostýmů. Takže jsme to nikdy nenatočili. Je to strašná škoda, bylo by to skvělé.“

Samozřejmě se rozpovídal i o Hobitovi, o kterém, respektive o spolupráci se svým kamarádem Andym Serkisem, který v Hobitovi vedl druhý kamerový tým, nám pověděl v soukromém rozhovoru, ke kterému jsme se dostali opět díky Pevnosti.

„Víš, některé dny si úplně nejsem jistý, co přesně budu dělat. Takže když přijdu a nevím, co mám dělat, požádám je, aby sestavili jeřáb. A jeřáb, pokud nevíte, co to je, je mimořádně masivní kus filmové techniky, na kterém je teleskopické rameno, má obrovská kola. Musí ho smontovat mimo areál a přivézt. A on říkal: „Takže jestli mě někdy uvidíš žádat o jeřáb budeš vědet, že netuším, co mám dělat.“

Tak říkám: „Dobré vědet.“

Druhý den jsme na place, já říkám: „Jsem připraven.“

A on říká: „Jo, jen dáme dokopy jeřáb.“

A já jsem řekl: „Jo, jasně... Vůbec netušíš, co?"

Takže někdy je filmová produkce náročná a všichni musíte přiložit ruku k dílu. Musíte spolupracovat a snažit se to dokončit. A někdy je to naplánované hůř, než si myslíte.“

Jak vidíte, ani skvělí a profesionální filmaři to vždycky nedělají stoprocentně správně. Celý rozhovor nejen s Grahamem McTavishem, ale i s Corinem Nemcem a Dannym Gloverem najdete v příštím měsíci na našem YouTube kanálu, kde bude zveřejněn společně s textovou verzí v časopise Pevnost.

A když už jsem u Dannyho Glovera, ten byl opravdu asi největší hvězdou conu, minimálně na úrovni Iana McDiormida. Přestože věk tohoto pána už pokročil a bylo na něm vidět, že ho cestování po světě unavuje, na Comic Con přijel rád a setkání s fanoušky si užíval.

Jsou zde mladí lidé, lidé všech věkových kategorií. A tohle je pro ně velmi hodnotné. A vždycky mě nadchne, jak lidé hledají smysl. Když hledají smysl v něčem jiném, získávají další smysl do jejich vlastního života. Takže sem přicházejí s úsměvem nebo potřesení rukou nebo nervozitou v jednoduchém požádání o autogram, o kterém si možná nikdy v životě nemysleli, že ho dostanou. Myslím si, že je to patří k naši zodpovědnosti k širší komunitě, co zahrňuje i lidskou představivost. Takže je to zábava.

Přestože se na Comic Conu událo mnoho skvělých zahraničních i domácích věcí, nás zaujaly dvě spojené s českým spisovatelem Františkem Kotletou. Ten si jednoho večera nalil víno se slovenským fantasy autorem Jurajem Červenákem a při popíjení si povídali o svých úspěších, neúspěších i o fantasy jako takové. A jiný večer společně s režisérem Jakubem Krumpochem uvedl projekci krvavého fantasy hororu Krvavý Johann, o kterém zatím netušíme, zda se vůbec objeví v kinech.

Krvavý Johann (Bloody Johann) - Official Comic con Prague Trailer (2023)

Dalším velkým českým panelem byl o komiksu Čtyřlístek, který dodnes baví nejen dětské čtenáře. S Lukášem Pavláskem usedl jeho tvůrce Jaroslav Němeček, kterého doplnil režisér animovaného seriálu Michal Žabka. A bylo tam plno!

Protože Comic-Con je světová akce, přijela i řada světových komiksových autorů. Návštěvníci si s nimi mohli popovídat nebo si od nich koupit výtisky a nechat si podepsat komiks přímo v hlavní hale. Pravidelně se také účastnili panelů, kde se mluvilo o všem možném, od kreslení polonahých sexy žen, čím se samozřejmě chlubil zejména Frank Cho, až po využití umělé inteligence v umění a kreslení. Mohli jste se setkat s Brianem Bollandem, tvůrcem komiksu Kameňák, Robem Williamsem, který stojí za mnoha komiksy Znovuzrození hrdinů DC, Mahmoudem Asrarem, kreslířem Barbara Conana, Mandaloriana a Supergirl, a R. M. Guérou, autorem komiksů Django, Batman Eternal, Thor a Skalpy, na němž spolupracoval se scenáristou Jasonem Aaronem.

Kromě již zmíněného Petra Kopla se z domácích komiksů představil Nikkarin, který také rád kreslí polonahé ženy, dále Pavel Talaš, tvůrce Sněhulení nebo BubbleGun, Dan Černý, autor Fanouše, Jelita nebo Matracmana, a také Jan Tatarka, tvůrce Čoláka a Doláče.

K tomu všemu si připočtěte téměř deset fanouškovských přednášek každou hodinu během celého víkendu a mnoho, mnoho dalších věcí, atrakcí a aktivit. A jestli vás tohle video unavilo, tak ještě netušíte, jak jsme se s Duppym cítili po třech dnech naplněných programem. Ale se vší vážností a upřímností potvrzuji, co jsem řekl na začátku: Tento ročník Comic-Conu Prague byl zatím nejlepší!