Nestává se každý den, aby v českých luzích a hájích vznikal tak moc ambiciózní projekt, jenž by mohl v budoucnu oslovit poměrně dost velkou část lidí. A to konkrétně tu část, která se věnuje cosplayi. Přesto se poměrně mladý režisér Frederick Hrabálek rozhodl přetvořit svůj studentský projekt v něco většího. A tím se stal dokumentární film COSPLAY. My jsme měli možnost jako jedni z prvních film zhlédnout. A rozhodně můžeme říct, že nás velmi mile překvapil.

Předpremiéra filmu se odehrávala v pražském kině Ponrepo, kde nás uvítali režisér Frederick Hrabálek, kameraman Michael Bílek a producent Petr Hrabálek. Nabitou atmosféru kina podpořili i samotní cosplayeři, kteří se ve snímku objevili. Svou přítomností nás tak poctili Mary a Feinobi, Ikasu Taiki, Maki, Anthea, Prue a Blockholm. Bohužel další účastníci, jmenovitě Kuromaru a Akela Taka, se dostavit nemohli, ale to nijak neubralo na účinku, které samotné promítání mělo.

Film se nám doopravdy líbil, můžeme tedy říct, že se jedná o nadprůměrný dokument, který dává člověku nepolíbeném tímto koníčkem svěží pohled. Divákovi otevírá nový a fascinující svět, přičemž si dokáže skvěle uvědomit, co všechno stojí za vytvořením perfektního cosplaye. Ať už se jedná o superhrdinský kostým, případně třeba i fursuit. I lidé v tomto oboru zde mohou pochytit něco nového a poznat techniky, které jim v budoucím vytváření velmi ulehčí práci.

U cosplaye se totiž nejedná jen o to, že si koupíte kostým na Halloween a jdete blbnout do ulic. Stojí za tím daleko víc práce, několik desítek hodin strávených na zdokonalování nejtitěrnějších detailů a mnoho dalšího. Dokumentární film od Hrabálka tohle všechno naprosto dokonale zachycuje a velmi jasně předává zprávu dál. O to větší má film dopad, jelikož vše, co je zde řečeno, ukázáno nebo nastíněno, tak je součástí velké reality, o které mnoho běžných lidí neví.

Film skvěle plyne, tudíž se rozhodně nebudete nudit, dopomáhá tomu i úžasná hudba od české kapely Deloraine. Ta vznikla v roce 2016 a jejími hlavními motivy jsou fantasy literatura a dávné pohanské doby. Zároveň kapela spolupracovala i na několika písních pro hru Witcher 3: Wild Hunt. Nejenže hudba celému dokumentu dodává na akčnosti a udržuje tempo, ale zároveň zde členové skupiny mají i svůj segment, který ukazuje, proč velmi rádi spolupracují právě s cosplayery.

Samotný film prozatím nebude dostupný v českých kinech. Bude se však promítat na různých filmových festivalech, conech a pravděpodobně i na streamovacích platformách. Rozhodně stojí za to si na tenhle kousek udělat čas. Naše premiéra proběhla ve slavnostním duchu, jsme tudíž moc rádi, že jsme mohli být u toho.

Po promítání jsme se přesunuli na afterparty do Steampunk Prague a rozhodně nemůžeme říct, že bychom byli zklamaní. Atmosféra zde byla doslova skvělá! A ačkoliv nás barevné reflektory občas nečekaně oslepily a kamery ze světla nebyly nadšené, máme pro vás i něco speciálního.

Díky této afterparty jsme se nejenom skvěle najedli a ochutnali nejlepší Panna cottu (já ji teda jedla poprvé, ale podle Killera byla naprosto jedinečná a výjimečná), ale hlavně se nám naskytla příležitost vyzpovídat samotné cosplayery, jenž jsou hlavními protagonisty filmu. Co si o něm myslí, jaké z něj mají pocity a zda jsou se samotným výsledkem spokojení, zjistíte již brzy na našem YouTube kanále i sociálních sítích. Co si ale o samotném filmu myslí Frederick Hrabálek, to se můžete dozvědět už teď skrze náš rozhovor s ním.