V severoirském Belfastu mělo zanedlouho započít natáčení seriálu Blade Runner 2099, který má rozšířit slavné filmové sci-fi univerzum, jemuž v roce 1982 vdechl život Ridley Scott. Bohužel se ale zdá, že čekání na připravovanou sérii se protáhne. A to hodně.

Podle serveru Deadline se totiž kvůli momentální stávce scenáristů, která už několik týdnů sužuje Hollywood, odložilo natáčení až na jaro 2024. To znamená téměř o celý jeden rok. Podle představitelů od Amazonu, na jehož streamovací platformě Prime Video by měl být seriál uveden, se zdá, že hlavní část produkce se v Belfastu připravovala už několik měsíců.

Představitelé od Amazonu a produkční společnosti Scott Free Productions zároveň doufají, že stávka skončí co nejdříve, aby se mohli vrhnout zpět do práce. Stále se ale bohužel zatím zdá, že konec stávky je v nedohlednu. 

Seriál by se měl odehrávat 50 let po událostech filmu Blade Runner 2049 (2017) od Denise Villeneuvea. K celému projektu je navíc upsaný i sám Ridley Scott, tvůrce původního a fanoušky milovaného filmu, který bude vykonávat úlohu jednoho z hlavních producentů. Jako další producent se ke Scottovi připojí také Michael Green, který se podílel na tvorbě scénáře u Blade Runnera 2049.

První řada by podle všeho měla mít 10 epizod, ovšem stále je zatím otázkou, o čem přesně bude příběh pojednávat. S návratem starých známých z předchozích dvou filmů bychom však asi počítat neměli. Ale necháme se ještě překvapit, co na nás vybalí samotný scénář.

O ten se postarala jak Silka Luisa, jež je například tvůrkyní mysteriózního krimi seriálu Dívka, která se třpytila (The Shining Girls) z minulého roku, tak i Tom Spezialy, který je zas jedním z tvůrců seriálu Ash vs Evil Dead (2015). Luisa bude vykonávat úlohu seriálové showrunnerky. 

Před dvěma měsíci jsme se také dozvěděli, že Blade Runner 2099 nabral na palubu seriálového veterána Jeremyho Podeswu, který natáčel pro slavné série jako Dexter (2006), Tudorovci (2007), Impérium - Mafie v Atlantic City (2010), The Walking Dead (2010), Hra o trůny (2011), Temný případ (2014) a Příběh služebnice (2017). Postarat by se měl o pilotní epizodu.

Pokud hlavní část produkce skutečně začne až někdy na jaře příštího roku, tak seriál by na Prime Video mohl premiérovat až někdy v roce 2025. Takže se raději připravme na setsakramentsky dlouhé čekání.