Jedním z nejočekávanějších filmů letošního roku byl zcela bezpochyby Napoleon od Ridleyho Scotta, který minulý týden konečně dorazil i do kin. Historický epos o slavném francouzském vojevůdci se ale na první místo v žebříčku domácího box officu nakonec nedostal.

Napoleon během svého zahajovacího víkendu utržil 20,4 milionů dolarů, nepodařilo se mu tak překonat nejnovější díl Hunger Games, jenž po svém druhém víkendu utržil 28,8 milionů, čímž se i udržel na prvním místě. Z domácího prostředí je onen výsledek pro Napoleona docela slabota, nicméně hodně to zachraňují tržby mezinárodní. Celosvětově zatím Napoleon utržil 78,8 milionů dolarů. Rozpočet filmu činil něco kolem 200 mega, tudíž za normálních okolností by si už film zadělával na malér, ale v případě Napoleona je to krapet složitější.

Film totiž financovala společnost Apple. A ta by měla snímek vnímat především jako určitou formu reklamy pro jejich služby, tudíž v podstatě mu ani nezáleží na tom, zda se nakonec film v kinech zaplatí. Podobně tomu bylo ostatně i u Scorseseho novinky Zabijáci rozkvetlého měsíce, kterou si Apple vzal také pod palec. Na snímku nakonec může i vydělat studio Sony, které se postaralo pouze o uvedení do kin. I přestože tedy tržby Napoleona nejsou kdovíjak ohromující, Apple a Sony si s tím nemusí lámat hlavu. Recenze na Nerdfixu již brzy! 

Jak již bylo zmíněno, na prvním místě zůstává snímek Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, který po druhém víkendu utržil 28,8 milionů. Návštěvnosti patrně hodně pomohl i sváteční víkend, jenž je spojený s Dnem díkůvzdání. Celosvětově má prequel na kontě již 197,3 milionů dolarů. Což na rozpočet 100 mega po druhém víkendu není úplně špatné, minimálně to vypadá, že snímek se nakonec zaplatí. Ovšem v porovnání s předešlými díly ze série, jejichž tržby činily kolem tři čtvrtě miliardy, to nic úžasného není.

Na třetím místě máme čerstvou animovanou novinku od Disneyho jménem Přání, do které myšák nalil kolem 200 milionů. A momentálně to vypadá, že se mu to nevyplatí. Během svého zahajovacího víkendu utržila pohádka pro domácí box offiice jen 19,5 milionů. Když k tomu připočteme ještě velice bídné mezinárodní tržby, tak celkově má zatím snímek na kontě jen 49 milionů dolarů. Zde to vypadá na náležitě pořádný propadák, nepomáhají tomu ani mnohé dosavadní recenze, které snímek příliš nechválí.

Na čtvrté místo spadl další animák jménem Trollové 3. Ten po víkendu utržil 17,5 milionů dolarů, celosvětově to zas dělá 145,8 mega. Rozpočet činil 95 milionů, tudíž pokud snímek v následujících týdnech ještě mákne, mohl by se alespoň zaplatit. Žádný velký hit roku z něho ale jednoznačně nebude.

A na pátém místě máme slasher horůrek Den díkuvzdání, který Eli Roth natočil podle svého stejnojmenného Grindhouse traileru. Ten zas po víkendu utržil 7,2 milionů, celosvětově zas 29,1 mega. Na skromný rozpočet 15 milionů to je vcelku slušný výkon, ještě uvidíme, jak si snímek povede v následujících týdnech, ale žádný malér z něho rozhodně nebude.

A ještě menší bonus. Že tu nikde nevidíte Marvels? Ano, nejnovější komiksový snímek teprve po svém třetím týdnu v kinech už zmizel z TOP 5, což je pro MCU titul nevídané. Marvels utržily po minulém víkendu jen 6,4 milionů, čímž se propadly na šesté místo. 

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci Godzilly, tak je odpověď jasná. Do našich kin by měl za několik dní vstoupit japonský snímek Godzilla -1.0, ve kterém se bude proti monstróznímu titánovi bojovat krátce po konci druhé světové války. Podle dosavadních trailerů nás čeká opravdu pořádná ničivá podívaná, která by mohla potěšit i milovníky katastrofických filmů.

Snímek u nás bude premiérovat v pátek, tedy 1. 12. 2023. Níže se můžete podívat na jednu z upoutávek.