Kouzelnická série Harry Potter od britské spisovatelky Joanne K. Rowling ovlivnila nejen stovky miliónů čtenářů po celém světě, ale také svět young adult fantasy literatury. A i když jste nečetli knihy, tak vám o příběhu mladého kouzelníka Harryho Pottera ani nemusíme říkat, protože kdo nečetl knihy, určitě viděl filmovou adaptaci.

Oblíbenost celé knižní série v Čechách a na Slovensku byla a je tak obrovská , že od prvního vydání úvodního díla vyšlo v Čechách a na Slovensku dohromady okolo dvaceti různých výtisků. Každé z nich bylo ať už obálkou či ilustracemi jedinečné a hezké, nicméně toho nejhezčího jsme se dočkali až teď.

Přečtěte si také: Knižní série a univerza, která definovala žánr fantasy: Část druhá

Slovenské nakladatelství Ikar, které vlastní práva na vydávání knih na Slovensku, se rozhodlo právě ke dvacátému výročí Harryho Pottera na Slovensku vypustit do prodeje úplně nový výtisk v pevných deskách. Jedná se o kompletní box s naprosto novou a nádhernou grafikou od slovenského designéra Adriána Macha.

Ten při vytváření obálek zažil vskutku mravenčí práci. Každý malý detail na obálce musel totiž projít velmi přísným schvalovacím procesem u majitele práv ve Velké Británii. Samotnému umělci bylo nakázáno, že se musí přesně držet knižní podoby hlavního hrdiny a nezapojovat do jeho uměleckých děl prvky z filmové série. Adrián Macho taktéž myslel na to, aby na žádné z obálek nebyl použitý již známý prvek, který se objevil na ostatních vydáních. I přes tuto náročnou práci si Macho splnil svůj obrovský sen.

Jak sami vidíte, připravit nové vydání nebyla žádná procházka růžovým sadem. Pokud byste o toto souhrnné vydání k dvacátému výročí měli zájem, můžete ho zakoupit ve všech větších slovenských a dokonce i českých knihkupectví. Cena se pohybuje okolo 2400 korun/90 eur.