Vypadá to, jako by se na Facebooku roztrhl pytel s oznamováním nových literárních titulů. V tomto týdnu jsme se například dozvěděli o vydání dlouho odkládaného uměleckého kyberpunkového komiksu Alt-Life. Robert Pilch z nakladatelství Brokilon nám zase prozradil informace o knize Padající Archanděl, která je právě v tiskárně. A něco pro nás mají i administrátoři stránky Fantastika v nakladatelství Argo.

Všechny novinky se netýkají úplně nových titulů, které ve světě vyšly během posledních let, ale ve většině se jedná o díla, která vyšla i dlouhou dobu před rokem 2000, ale do Čech se nikdy nedostala.

Ze všeho nejdříve nám bylo připomenuto, že se připravují překlady dvou knih, o kterých už něco víme. První z nich je povídková sbírka Vrchol vulkánu od již zesnulého spisovatele Harlana Ellisona, jehož legendární knihu s názvem Nemám ústa a musím křičet jen nedávno poprvé vydalo nakladatelství Fobos.

Druhým titulem bude román Podobenství o rozsévači od taktéž zesnulé Octavie E. Buttlerové, jež fanouškům sci-fi přinesla například trilogii s názvem Xenogenesis.

Jelikož jsme o těchto dvou připravovaných knihách již něco věděli, tím nejzajímavějším oznámením byl překlad netradičního fantasy románu od Michaela Jurgena Swanwicka z roku 1993 s názvem Dcera železného draka (The Iron Dragon's Daughter), který spadá do stejnojmenné velmi volně navazující trilogie, jejíž poslední díl vyšel minulý rok.

Přečtěte si také: Povídková sbírka Nemám ústa & musím křičet konečně i u nás

Ve své době vzbudil autor touto netradiční knihou obrovské pozdvižení. Swanwick totiž ignoroval klasické postupy fantasy žánru, a tak čtenáři začali označovat jeho titul jako „hard fantasy“. Odlišnost titulu dokazuje například používání technické magie, robotičtí draci nebo industriální elfové.

Jestliže vás samotný titul zaujal, dočkat bychom se ho měli již v první polovině roku 2021. Autor se navíc uvolil napsat pro české vydání originální předmluvu. Jsme tedy velmi zvědaví, jestli bude slib dodržen. Až se bude blížit datum vydání a dozvíme se nějaké bližší informace, určitě vás o knize budeme informovat v samostatném článku.