V roce 1967 vydal již zesnulý americký spisovatel Harlan Ellison (Batman v černé a bílé, Hulk: Srdce atomu) originální sci-fi povídkovou sbírku I Have No Mouth & I Must Scream. Ta čtenářům představila celkem sedm různorodých příběhů, které se ale převážně věnují tématu člověk versus stroj.

První povídka je například o pětici lidí, jež se ocitá v útrobách počítače, který se rozhodl obrátit proti svým stvořitelům a nic jim nedarovat. Další příběhy nás zavedou na jiné planety, do vesmírného cirkusu, „nebo naopak do komorního prostředí městského bytu, v němž se usadila zvláštní, nepochopitelná bytost, která nějak souvisí s neutěšeným psychickým stavem hlavního hrdiny.“ Poslední povídka se však opět věnuje již zmiňovanému tématu. Čtenáři totiž zažijí střet hazardního hráče s nevyzpytatelným hracím automatem.

Přečtěte si také: Román Věk supernovy nabízí velmi zajímavou postapokalyptickou myšlenku

Je až s podivem, že se tato kvalitní sbírka objevila v Česku poprvé v této době v roce 2020. Vydání mělo na starosti nakladatelství Fobos. Na českém překladu pracoval Milan Žáček. České vydání navíc obsahuje čtivé a leckdy i břitké komentáře autora, ve kterých popisuje okolnosti vzniku povídek a nechává nakouknout do svého soukromí.

Pokud by vás tato sbírka zaujala, můžete ji zakoupit od 31. srpna/augusta ve všech větších knihkupectvích. Sbírka obsahuje 200 stran a je svázaná v pevných deskách s přebalem.