Už za pár týdnů dojde na předávání Oscarů. V rámci kategorie Nejlepší animovaný film na nich zabojuje i chválený titul Nimona, který Netflix uvedl minulý rok v létě. Pokud si však Netflix nepředplácíte, ale láká vás animák zhlédnout, máme pro vás dobrou zprávu. Streamovací služba zveřejnila celý film na svém youtubovém kanálu, na který se nyní můžete podívat zcela zdarma. Háček je ale samozřejmě v tom, že je dostupný pouze v angličtině bez českých titulků (anglické titulky si lze ve videu nastavit). Pokud ale patříte mezi diváky, kterým něco takového nevadí, film si můžete pustit níže.

Snímek však na Oscarech čeká pořádná konkurence, ve výše zmíněné kategorii se utká nejenom se skvělým Spider-Manem s podtitulem Napříč paralelními světy, ale také s anime titulem Chlapec a volavka, který už získal jak Zlatý glób, tak i cenu BAFTA. 

Ve snímku Nimona se jednou z primárních postav příběhu stává Ballister Boldheart (Riz Ahmed), rytíř ve futuristickém středověkém světě, jenž je obviněn ze zločinu, který však nespáchal. A jediný, kdo mu může pomoci prokázat jeho nevinu, je Nimona (Chloë Grace Moretz), pěkně divoká dospívající dívka, která dokáže měnit svou podobu.

Snímek vychází ze stejnojmenného komiksového románu z roku 2015, o který se postaral Noelle Stevenson. Původně mělo film zpracovat studio 20th Century Animation, v roce 2022 pak ale práva získal Netflix. 

O režii filmu se postarali Nick Bruno a Troy Quane, kteří nám v roce 2019 nadělili animák Špióni v převleku. Za scénář jsou zodpovědní Lloyd Taylor a Robert L. Baird, který se podílel na psaní slavných animovaných snímků jako Příšerky s.r.o. (2001), Auta (2006) a Velká šestka (2014).

Dále ve filmu uslyšíme herce jako Eugene Lee Yang, Frances Conroy, Lorraine Toussaint, RuPaul Charles, Indya Moore, Beck Bennet, Julio Torres a Sarah Sherman.