Mladá české autorka Zuzana Hartmanová se dostala k psaním knih jednoduchým způsobem, prostě ráda četla knihy. Knihám se věnuje již od útlého věku. Pracuje jako knihovnice v oddělení digitalizace Městské knihovny v Praze a také občas recenzuje vybrané tituly pro web dagon.cz. První fantasy knihou, kterou přečetla, byl román Dračí princ od Melanie Rawn. A jelikož jí fantasy tvorba prostě bavila, rozhodla se, že bude psát své vlastní příběhy.

Prvním jejím titulem byl příspěvek do povídkové sbírky Prostě náhoda z roku 2016, ve které bylo 8 povídek od začínajících autorů. Rok poté vydala svou první povídkovou sbírku Noční labuť, ke které v roce 2019 vyšel i druhý díl Perutě noci. Její následující knihou však nebudou povídky, ale fantasy román Před bouří, který bude spadat do série Krysy apokalypsy. Vydavatelem nového počinu bude nakladatelství Host.

Série nás zavede do Leru, do místa, kde nastává konec světa každých 7 dní. Vždy v tomto intervalu se místem prožene magická bouře, která zničí všechno, co se nachází mimo ochranné bariéry. A proč se tohle všechno vlastně stává? Přesně před 80 lety padli místní bohové. Jejich pád zanechal Ler zjizvený a z velké části neobyvatelný. Ne všichni se však dokázali s touto katastrofou smířit a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní a lidské zákony. Jsou jako krysy, jež hledají skulinky, ve kterých mohou přežívat. "Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve, když si to uvědomí i sami bohové?"

Přečtěte si také: Česká autorka Kristýna Sněgoňová přeskakuje do žánru sci-fi a připravuje nový román s názvem Město v oblacích

Před bouří vypadá jako příjemný a vcelku neokoukaný mix fantasy a postapokalyptického žánru. Pokud by vás námět zaujal, první díl románové série můžete očekávat již 18. srpna/augusta tohoto roku.