Jaký film od slavného filmaře Tima Burtona považujete za největší klasiku? Odpověď se asi bude u mnohých lišit. Někteří řeknou, že to je Velká ryba, další zas, že Střihoruký Edward. Jen málokdo by ale řekl, že je to Mars útočí!, potrhlá sci-fi komedie, ve které se z Marsu vynoří opravdu hodně znepokojivě vyhlížející Marťani, co se rozhodnou vyhladit lidstvo. Film mezi fanoušky ovšem nepatří mezi nejoblíbenější Burtonovy filmy, což jedle mého skromného názoru poměrně škoda, protože se určitě jedná o jeden z nejméně doceněných snímků slavného režiséra, který má navíc naprosto vynikající český dabing. Mnozí ale neví, že Burton si původně pohrával s alternativní myšlenkou. Zemi totiž původně neměli napadnout Marťani, ale dinosauři. 

Scénář k filmu zpracoval Burtonův dobrý kamarád a dlouhodobý spolupracovník Jonathan Gems. Ten nedávno odhalil, že celý projekt vznikl svým způsobem díky němu. Gems prohlásil, že někdy v půlce devadesátých let se rozhodl Burtonovi koupit narozeninový dárek. Problém byl však v tom, že nevěděl, co mu má koupit. Vzhledem k tomu, že Burton byl už v té době hollywoodským režisérem, který si mohl dovolit koupit téměř všechno, to byl poměrně zapeklitý úkol. Pak si ale scénárista řekl, že mu prostě koupí něco malého a hezkého pro radost. A když vstoupil do jednoho z dárkových obchodů, všiml si, že na jedné z poliček stojí dvě kolekce sběratelských karet. Jedna se nazývala „Mars útočí“ a druhá „Dinosauři útočí“. Tak se rozhodl, že koupí obě dvě.

Burton byl z dárku každopádně nadšený, přičemž se rozhodl, že na motiv kolekce s dinosaury natočí film, který ponese stejný název – tedy ,,Dinosauři útočí". Když se ale chtěli oba filmaři pustit do práce, tak následně zjistili, že Steven Spielberg se chystá natočit pokračování Jurského parku. To by samozřejmě tolik nevadilo, ale problém byl v tom, že v onom pokračování (Ztracený svět: Jurský park) se měla objevit scéna, ve které bude tyranosaurus působit chaos v Los Angeles. Něco podobného se chystali napsat i Burton s Gemsem, akorát ve větším měřítku. Jelikož by ale film vyšel až po Spielbergově pokračování, báli se, že by to moc lidí do kina nepřitáhlo. Nakonec se proto rozhodli, že natočí film na motivy druhého baličku karet.

Mars útočí! tak vyšel v roce 1996, přičemž dodnes je považován za jeden z těch méně známých a výrazných Burtonovo filmů. A to i navzdory tomu, že v něm hraje jedna celebrita za druhou, například Jack Nicholson, Glenn Close, Danny DeVito, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Natalie Portman, Annette Bening a mnozí další. Viděli jste Mars útočí!? Patří mezi vaše oblíbené filmy slavného režiséra?