Kyberpunková legenda Blade Runner se k nám v budoucnu vrátí v novém kabátku, tentokrát v podobě hraného seriálu, který pro nás připravuje Amazon. Před několika měsíci jsme se dozvěděli, že produkce se nakonec přesunula z Belfastu do Prahy, kde by už od minulého měsíce mělo probíhat natáčení. A i přestože o příběhu toho stále moc nevíme, konečně známe jméno první velké hvězdy, která by se měla chopit hlavní role.

V seriálu Blade Runner 2099 se objeví oscarová Michelle Yeoh, o kterou je obzvlášť v posledních letech v Hollywoodu velký zájem. Herečka ze slavných titulů jako Zítřek nikdy neumírá (1997), Tygr a drak (2000) a Všechno, všude, najednou (2022), za nějž získala svou první cenu Akademie, by si měla zahrát postavu jménem Olwen. Jednat by se mělo o replikantku, která je již na sklonku svého života. Další detaily Amazon zatím neodhalil. 

Nyní jsme zvědaví především na to, co vlastně nabídne hlavní dějová linie. Seriál by se měl každopádně odehrávat ve stejném univerzu, v němž jsou zasazené i dva slavné filmové tituly Blade Runner (1982) od Ridleyho Scotta a Blade Runner 2049 (2017) od Denise Villeneuvea. Scott je k projektu upsaný jakožto jeden z výkonných producentů už několik let, ještě v roce 2021 ale také projevil zájem o natočení několika epizod.

Jakožto jeden z režisérů je k seriálu upsaný Jonathan van Tulleken, který natáčel pro seriály jako Misfits: Zmetci (2009), Top Boy (2011) a chválený Šógun. Celkově by měl seriál nabídnout 10 epizod. 

Showrunnerkou a hlavní scenáristkou je Silka Luisa, tvůrkyně seriálu Dívka, která se třpytila (2022) s Elisabeth Moss v hlavní roli. Spolu s ní na scénáři pracoval i Tom Spezialy, který je zas jedním z tvůrců seriálu Ash vs Evil Dead (2015).

Stále není známo, kdy přesně se seriálu dočkáme, viděli bychom to ale někdy na rok 2025.