V průběhu let se Marvelu podařilo vytvořit filmové impérium, které nemá obdoby. Marvel Cinematic Universe se nadále rozrůstá a mohlo by se zdát, že mu nic nehrozí. Jak se ale ukazuje, MCU možná brzy čeká tvrdý pád na dno. Marvel totiž čelí celé řadě řadě problémů, které by mohly rozsáhlé filmové a seriálové univerzum vážně ohrozit. 

Prvním tvrdým políčkem pro tvůrce marvelovek byla čísla nejnovějších filmů, které ani zdaleka nevydělávají tolik, jak si studio představovalo. Na vině je především upadající zájem diváků, kteří se, jak se zdá, filmů od Marvelu přejedli. Na jednu stranu se tomu ale nemůžeme moc divit, když MCU sype z rukávu několik filmů ročně. Dalo se proto očekávat, že tato situace dříve či později nastane, a Marvel se rozhodl dupnout na brzdu. Navracející se generální ředitel Disney Bob Iger má plán, který obnáší mnoho škrtů, jež se dotknou především seriálové tvorby. Týkat by se to ovšem mohlo i filmů, které by nevycházely třikrát až čtyřikrát ročně, jak tomu bylo zvykem, ale s daleko nižší kadencí. Takový přístup by ale možná MCU prospěl.

Určitě by to uvítali tvůrci vizuálních efektů, kteří musí kvůli šibeničním termínům pracovat o sto šest, což se samozřejmě podepisuje na upadající kvalitě vizuálu. Kritiky se dočkaly především efekty z projektů čtvrté fáze MCU, jako je Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, She-Hulk nebo Thor: Láska jako hrom. Jak se zdá, i v tomto směru MCU padá z trůnu. Situace by se ale mohla razantně změnit, jelikož Marvel opouští veteránka Victoria Alonso, šéfka VFX oddělení, která u studia působila od roku 2006. Pracovala už na prvním Iron Manovi, přičemž její práce obnášela přiřazování zakázek VFX firmám a následná kontrola kvality digitálních efektů k filmům. Od roku 2012 pak byla jednou z výkonných producentek všech následně vydaných filmů a seriálů. Jak ale tato konkrétní osoba souvisí s nevalnou kvalitou vizuálu MCU? Inu, hodně.

She-Hulk zničila Daredevila! Je z něj Mirek Dušín

Dostupné informace totiž ukazují na to, že za toxickými podmínkami ve VFX odděleních Marvelu stojí právě Victoria Alonso. Ta se údajně měla dopouštět diskriminace zaměstnanců, kteří se jí nějakým způsobem zprotivili či ji naštvali. Podle všeho tak zadávala práci týmům, které se jí zalíbily, a na jejich schopnosti tolik nehleděla. Špatná reputace a další problémy s vizuálem novějších MCU projektů tak s největší pravděpodobností zapříčinily její vyhazov. V budoucnu k nám dorazí poslední projekty, na kterých pracovala - Strážci Galaxie 3 a The Marvels, ale i seriály Secret Invasion, Ironheart, Echo a Agatha: Coven of Chaos.

Ani nejnovější Ant-Man s podtitulem Quantumania se od diváků nedočkal zrovna nejvřelejšího přijetí. Kritici a diváci zde chválili alespoň postavu záporáka Kanga, který v úloze úhlavní nemesis nahrazuje Thanose a skvěle jej ztvárnil herec Jonathan Majors. Nová hvězda MCU se ale dostala do pořádné kaše. Majors byl totiž zatčen policií za údajné napadení třicetileté ženy, která měla být jeho partnerkou. Podle deníku TMZ vyšlo najevo, že Majors se s ní pohádal v taxíku cestou z baru, což poté mělo vyústit v následné napadení. Herec měl ženu údajně chytnout za krk a uštědřit jí facku. Ať už se ale stalo cokoliv, ženu následně přijali v nemocnici s mírnými pohmožděninami na hlavě a krku. Následně pak podala na herce žalobu.

Majorsova obhájkyně Priya Chaudhry však veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že herec neudělal nic špatného. Stejně tak prohlásila, že se těší, až bude Majorsovo jméno očištěno a vše objasní. V rukou už mají mít i důkazy, kterou mají prokázat hercovu jasnou nevinu. 

I když zatím celá kauza nemá jasný výsledek, ohlas veřejnosti na sebe nenechal dlouho čekat. Na sociálních sítích se ozvala celá řada lidí, která s Majorsem pracovala a má s ním jen špatné zkušenosti. Hercovo chování je prý vůbec nepřekvapilo, protože se jeho velmi výbušná povaha údajně projevovala i v práci. Filmař A. B. Allen Majorse nazval zlou, krutou a násilnickou bytostí. Broadwayský herec Tim Nicolai, který se s Majorsem zná z dob studií na univerzitě Yale, představitele Kanga označil za násilnického sociopata. I když se tedy Majors nakonec dostal ven z vazby, tato prohlášení pro něj nic dobrého nevěstí. Spolupráci s ním minimálně do doby, než bude ukončeno vyšetřování, ukončila americká armáda, pro kterou byl Majors tváří reklamní kampaně Be All You Can Be. Marvel jistě také není z celé situace nadšený, protože má s Kangem velké plány v rámci několika let. Podobně jako u Thanose chce totiž nové filmy směřovat k velkolepým Avengers: Secret Wars.

Ant Man a Wasp: Quantumania - návrat MCU šablony

Je těžké nevidět zde paralelu s hercem Ezrou Millerem, jenž v DC filmovém universu ztvárnil rychlíka Flashe. Studiu svým chováním a mnohými přestupky a trestnými činy způsobil nemalé potíže, jelikož právě na jeho nadcházejícím filmu o Flashovi stojí a padá celé nové DC multiversum a případný přechod k DCU univerzu jejich nového šéfa Jamese Gunna. Ezra Miller se nakonec omluvil a teď seká dobrotu, přičemž s jeho filmem a dalším působením v rámci DCU se pořád počítá. Na druhé straně mnoho společností, včetně samotného Marvelu, už spolupráci s se svými herci a zaměstnanci rozvázalo i za menší prohřešky. Třeba spomínaný James Gunn byl v roce 2018 vyhozen Marvelem za několik skutečně starých nepatřičných vyjádření na sociálních sítích. Gunn pak odešel právě do konkurenčního DC, kde zrežíroval Suicide Squad, načež ho ale Marvel přijal zpátky, aby dokončil své Strážce Galaxie.

Nezbývá, než doufat, že se celá situace s Kangem v klidu vyřeší. Jedno je však jisté. Pozice Marvelu coby krále komiksových adaptací se otřásá v základech a studio před sebou má nelehký úkol vše napravit. Možná je však právě šok ze všech problémů, které se na MCU valí, přesně to, co univerzum potřebuje. Všichni totiž víme, že když se Marvel snaží a nehoní se jen za pásovou filmovou produkcí, dokáže přinést epické snímky, které se řadí mezi to nejlepší v žánru komiksových filmů. Jestli se mu to podaří, ukáže až čas.