Tak to vypadá, že tři loni oznámené hrané Star Wars filmy společnosti Lucasfilm nestačí. Filmoví fanoušci předaleké galaxie budou mít očividně v následujících letech opravdu o zábavu postaráno, protože snímek Jamese Mangolda o úsvitu řádu Jedi v době 25 tisíc let před událostmi ságy Skywalkerů, film Davea Filoniho z éry Nové republiky a už teď kontroverzní projekt režisérky Sharmeen Obaid-Chinoy o novém řádu Jedi pod velením Rey ze sequelové trilogie doplní film s všeříkajícím názvem The Mandalorian & Grogu.

Ano, protagonista úspěšného seriálu Mandalorian z roku 2019 a hvězda merchandisingu se dočkají vlastního hraného snímku, jenž zamíří standardně do kin. Takže nepůjde o záležitost určenou přímo pro Disney+. Dosud se přitom mělo za to, že příběh tří dosud vydaných sezón veleúspěšného Mandaloriana a spíše rozpačité mezi-sezóny s názvem Boba Fett: Zákon podsvětí (v originále The Book of Boba Fett) formálně uzavře Filoniho film. Teď je ale vše trochu jinak.

Zřejmě to znamená, že Mandalorian už na seriálovém poli pokračovat nebude, fanoušky by ale mělo potěšit jméno režiséra. Tím je Jon Favreau, jenž je považován za tvůrce původního seriálu, ve kterém se nám představil nejen Din Djarin alias Mandalorian, ale i Grogu alias Dítě alias Baby Yoda. Producenty jsou pak Favreau, Dave Filoni, jenž také stál u zrodu úspěšného Star Wars seriálu, a ředitelka Lucasfilmu Kathleen Kennedy, přičemž produkce má odstartovat ještě během letošního roku.

Zajímavé je, že na oficiálním Star Wars webu, kde se objevila i povedená kresba s oběma titulními hrdiny, Lucasfilm o filmu The Mandalorian & Grogu hovoří jako o vedoucím projektu aktuálně připravované šňůry filmů, do níž spadá trojice výše zmíněných počinů. Takže mu zjevně dost věří.

Očividně věří také bývalé učednici Anakina Skywalkera. Nově bylo totiž oznámeno, že Filoni aktuálně pracuje nejen na svém hraném filmu, ale i na druhé řadě seriálové Ahsoky. Což nejspíš s ohledem na zakončení původní série nikoho příliš nepřekvapí. Zkrátka a dobře, Ahsoka, Sabine, Hera, Chopper a [pozor, spoiler] Ezra s velkoadmirálem Thrawnem se vrátí. Jen zatím nevíme, kdy to bude.

Termín premiéry bohužel nemá jasně a přesně určený ani The Mandalorian & Grogu či kterýkoliv z ostatních připravovaných hraných Star Wars snímků, i když podle současných plánů máme v roce 2026 dostat hned dva nové příběhy z vesmíru stvořeného Georgem Lucasem. Toť způsob Lucasfilmu a jeho vládců od Disneyho, jak se zdá.