Jak se zdá, u Disneyho se rozhodli vážně zamíchat kartami a termíny premiér nových filmů. Výsledkem je odklad řady filmů z Marvel Cinematic Universe nebo dalších dílů Avatara, máme tu ale i svým způsobem dobré zprávy pro příznivce předaleké galaxie. Konečně máme k dispozici konkrétní data vydání některých Star Wars filmů, které aktuálně připravuje společnost Lucasfilm.

Jak informuje například server Variety, nově došlo k rozhodnutí uvést nový Star Wars film do kin 17. prosince/decembra 2026. A jelikož byl jiný kousek z předaleké galaxie posunut z 18. prosince 2025 na 21. května/mája 2026, znamená to, že v roce 2026 uvidíme v kinech hned dva Star Wars snímky. Další výlet do předaleké galaxie na filmovém plátně nás pak čeká o rok později, tedy 16. prosince 2027.

Po letech ticha, nejasností a nejistoty se tak zdá, že nové Star Wars filmy jsou konečně na obzoru. I když samozřejmě jako vždy existuje šance, že dojde k dalším posunům a odkladům. Zatím však nikdo nespecifikoval, jakých filmů se ve výše uvedených dnech dočkáme. Aktuálně existují čtyři kandidáti. Už nějakou dobu víme o projektu, který připravuje novozélandský filmař Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Thor: Love and Thunder, Králíček Jojo). A pak jsou tu tři filmy, které byly odhaleny teprve nedávno během akce Star Wars Celebration Europe 2023.

Režisér James Mangold (Logan: Wolverine, Le Mans '66, Indiana Jones a nástroj osudu) nás hodlá vzít do doby 25 tisíc let před událostmi filmové ságy Skywalkerů, aby představil éru úsvitu řádu Jedi. Stálice Lucasfilmu Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars Povstalci, Ahsoka) zase pracuje na snímku, jenž bude fungovat jako vyvrcholení hraných seriálů a sérií z období Nové republiky. Zbývá film režisérky Sharmeen Obaid-Chinoy, jenž pro změnu naváže na filmové sequely v době 15 let po konci deváté epizody s názvem Star Wars: Vzestup Skywalkera.

Pokud jste informace o Star Wars filmech sledovali v minulosti, možná se ptáte, kde je nová trilogie Riana Johnsona nebo film hlavního mozku MCU jménem Kevin Feige. S těmito projekty je ale lepší vůbec nepočítat. Johnsonova trilogie byla podle všeho uložena k ledu, jelikož šikovný filmař má plné ruce práce se sequely detektivky Na nože, jež si objednal Netflix. Snímek, jenž by měl na starosti Feige, pro změnu nikdy nebyl ani oficiálně oznámen a podle posledních zpráv z loňského roku se na něm vůbec nepracuje. Pak tu máme ještě Star Wars: Rogue Squadron od Patty Jenkins (Wonder Woman, Wonder Woman 1984), ale podle všeho byl i vývoj tohoto projektu zcela zastaven.

Uvidíme každopádně na velkém plátně nejdřív Mandaloriana a další seriálové hrdiny, nebo je předběhne nový řád Jediů pod vedením Rey (Daisy Ridley)? Jaký z výše uvedených termínů nám dá možnost poznat první uživatele Síly a kdy se nás Waititi pokusí přesvědčit, že ten poslední Thor byl vážně ojedinělý krok vedle? To ještě nevíme. Příznivci předaleké galaxie by ale měli vzít do rukou kalendáře a začít kroužkovat jednotlivé termíny. I když byly ještě nedávno nejasnou hudbou vzdálené budoucnosti, Star Wars filmy jsou očividně zase na pořadu dne.