To, že o nějakém filmu skoro nic nevíme, ještě neznamená, že nemůže vyvolat rozruch v médiích a mezi fanoušky. Dokazuje to i případ chystaného Star Wars filmu. Je jisté, že se v jednom z nových hraných snímků, kterých se dočkáme v následujících několika letech, vrátí Daisy Ridley jako Rey, aby vedla nový řád rytířů Jedi. Mělo by tedy jít o volné pokračování nepříliš populární sequelové filmové trilogie, kterou v roce 2019 neslavně uzavřela devátá epizoda s názvem Star Wars: Vzestup Skywalkera. Děj filmu nás přitom má zavést do doby 15 let po událostech Vzestupu Skywalkera.

Obsazení hlavní role, letmý nástřel příběhu a jeho časové zasazení. To je vlastně vše, co o projektu víme s jistotou a oficiálně. Tedy pokud pomineme oznámení, že se o režii zatím nepojmenovaného filmu se zatím nespecifikovaným datem premiéry postará Sharmeen Obaid-Chinoy, donedávna spíše neznámá režisérka, jejímž jediným výrazným zářezem jsou dvě epizody série Ms. Marvel určené pro Disney+. A právě Obaid-Chinoy se teď postarala o pořádnou kontroverzi. V rozhovoru pro CNN totiž prohlásila, že už je načase, aby měla vznik Star Wars příběhu na starosti žena.

„Z projektu jsem velmi nadšená, protože mám pocit, že se chystáme vytvořit něco opravdu speciálního. Teď máme rok 2024 a je načase, aby předstoupila žena a utvářela příběh z předaleké galaxie,“ řekla Obaid-Chinoy serveru CNN. A protože internet je obzvlášť citlivý na cokoliv, co v zábavním průmyslu jakkoliv souvisí s otázkou pohlaví a tzv. woke kultury, přirozeně tím spustila lavinu negativních reakcí.

Takové prohlášení může skutečně znít dost nepatřičně, a to i při zachování veškerého kontextu, kteří autoři různých kritických videí či článků nezřídka rádi opomíjejí a překrucují. Tentokrát koneckonců není moc co vytrhnout z kontextu a překroutit. Také ale zůstává faktem, že žádná režisérka dosud hraný Star Wars film nedokončila. Před několika lety jsme se sice dočkali oznámení filmu Star Wars: Rogue Squadron, jenž měla na starosti Patty Jenkins (Wonder Woman, Wonder Woman 1984), ale celý projekt měl být po čase kvůli ostatním závazkům režisérky uložen k ledu. Aktuálně nepojmenovaný snímek s Daisy Ridley v hlavní roli by tak měl být opravdu prvním hraným filmem z předaleké galaxie, u kterého bude na pozici režiséra zářit ženské jméno.

Na druhou stranu, v ostatních médiích, jež značku Star Wars využívají, se můžeme s ženskými autorkami setkávat už řadu let. Obzvlášť proto je podle nás to, co Sharmeen Obaid-Chinoy řekla, nesmysl. Koneckonců zmínila příběhy ze světa Star Wars, ne přímo filmy. Stačí se podívat na vynikající knihy, pod nimiž jsou podepsány autorky jako Claudia Gray (Star Wars: Ztracené hvězdy, Star Wars: Pokrevní linie, Star Wars: Vrcholná Republika: Padlá hvězda)či Delilah S. Dawson (Star Wars: Phasma, Star Wars: Galaxy's Edge: Black Spire, Star Wars: Rise of the Red Blade).

Ze světa komiksů lze zase namátkou vybrat třeba Jody Houser (Star Wars: Thrawn, Star Wars: TIE Fighter, Star Wars: Věk Republiky) a daleko nemusíme chodit ani v případě hraných seriálů. Můžete si totiž prakticky vsadit na to, že se na předních příčkách jakéhokoliv seznamu nejlepších epizod veleúspěšného Mandaloriana vždy objeví alespoň jeden díl, který režírovala Bryce Dallas Howard.

Ať už mělo být prohlášení Sharmeen Obaid-Chinoy nešťastně podaným vyjádřením pýchy, nebo cílenou provokací, faktem zůstává, že příběhy z předaleké galaxie utvářejí ženy už řadu let. A i když jsou hrané filmy zdaleka nejsledovanějším, nejnákladnějším a nejvýdělečnějším typem produktů se značkou Star Wars, ve výsledku jsou právě to - produkty. A mezi nimi lze už dlouho nacházet média, v jejichž oblasti vedení ženské autorky dávno nikoho nezvedá ze židle. Možná je tedy naopak načase, aby se ani v oblasti filmů takové věci tolik neřešily.