Spánek je velice křehká a cenná komodita, bez které se dá vydržet nanejvýš několik dnů. Co by ale nastalo v okamžiku, kdy by lidstvo o tuto přirozenou vlastnost zničehonic přišlo úplně? Na tuto otázku již brzy odpoví Netflix pomocí dystopického dramatu Probuzení (v originále Awake), jež se nedávno představilo v oficiálním traileru.

Padající družice, auta s vybitou baterií a globální výpadek elektřiny jako důsledek záhadné události, která zasáhla celý svět. Lidé přišli nejen o technologie, jež se staly běžnou součástí jejich života, ale také o základní schopnost usnout. V ulicích zavládl chaos, nemocnice se hroutí a absence spánku si začíná vybírat svou daň. Jill (Gina Rodriguez), bývalá vojačka, se však snaží zachránit svoji rodinu, přestože sama stejně jako zbytek populace pomalu přichází o rozum.

Přečtěte si také: Film na motivy The Last of Us ztroskotal na velkém množství akce

Po 48 hodinách bdění klesá schopnost kriticky myslet. Ale co za pět nebo šest dní? Akutní nedostatek spánku doprovází halucinace, zvýšená agresivita, a nakonec hysterie, která se záhy mění v naprosté šílenství. Světlo na konci temného tunelu ale představuje malá dívka (Ariana Greenblatt), jejíž organismus nebyl drastickou změnou nikterak zasažen. Atmosféra houstne. Začíná boj vědy, štěstí a času.

Bird Box (2018) nás připravil o zrak, Tiché místo (2018) utišilo a Probuzení nás připraví o nepostradatelnou vlastnost k přežití. Za postapokalyptickým obrazem světa stojí kanadský režisér Mark Raso. Divákům začne tuhnout krev v žilách přesně 9. června 2021, kdy se snímek objeví na kartě Netflixu.