Skandinávské prostředí se v poslední době zdá být čím dál atraktivnější pro produkování nových televizních pořadů spadajících do konvencí žánru scandi-noir. Vedle oficiálního traileru na očekávaného dánského Kaštánka Netflix odhalil také první pohled na nadcházející švédské kriminální drama s názvem Neočekávaný vrah (v originále The Unlikely Murderer), jež přichází v podobě pětidílné limitované série, která vychází ze skutečných událostí zachycených v oceněné stejnojmenné knize Thomase Petterssona.

Jedná se o tragický, avšak rovněž i vzrušující příběh, který dodnes velmi ovlivňuje Švédsko a švédský lid. Série se točí okolo možných vysvětlení, vyšetřování a konspiračních teorií, jež svého času vyvolal atentát na švédského premiéra Olofa Palmeho (Peter Viitanen). Ten byl koncem února 1986 zavražděn v centru Stockholmu, a to právě když se společně s manželkou vracel z kina. V centru pozornosti se však nyní ocitá Stig Engström (Robert Gustafsson), muž, kterému během osudného večera stačila jedna kulka a jeden výstřel. Přestože byl od prvního dne přímou součástí vyšetřování vraždy, nikdy nebyl podezříván jako pachatel. 

„Pravda je možná až příliš prostá, a proto jí nikdo nechce věřit,“ zaznívá v oficiálním teaseru. Série se pokouší rozluštit, jak snadno se skutečnému pachateli podařilo uniknout spravedlnosti s policií na stopě. Stěžejním motivem se stává kombinace drzosti, štěstí a zmatené policejní síly, která za žádnou cenu není schopna připustit možnost, že by vražda švédského premiéra mohla být neplánovaná. Kromě hlavních protagonistů tvoří hereckou sestavu také Eva Melander, Mikael Persbrandt, Peter Andersson, Joel Spira, Emil Almén, Shanti Roney, Torkel Petterson, Henrik Norlén, Lia Boysen, Magnus Krepper, Björn Bengtsson, Peter Viitanen a Cilla Thorell.

Pětidílná minisérie Neočekávaný vrah pronikne pod povrch neadekvátního policejního přístupu k vyšetřování vraždy švédského premiéra přesně v pátek 5. listopadu 2021, kdy se tento nový zástupce oblíbeného scandi-noiru objeví v nabídce Netflixu. O režijní taktovku se tentokrát dělí Charlotte Brändström a Simon Kaijser.