Netflix nedávno zveřejnil oficiální trailer nadcházejícího kriminálního thrilleru s názvem Hyacint (v originále Operation Hyacinth), který se zaměří na skutečný případ z 80. let minulého století, jehož cílem bylo vystopovat homosexuály v Polsku. Snímek se poprvé ukázal v rámci premiéry na polském filmovém festivalu New Horizons, odkud si z řad odborné veřejnosti odnesl velice kladná hodnocení. Globální publikum se ho dočká v průběhu první poloviny října.

„Potřebujeme viníka. Co nejdřív.“ V listopadu 1985 podnikla komunistická policie po celém Polsku zátah na gaye. Právě tyto okamžiky zachycuje děj filmu, kde se v centru pozornosti ocitá Robert (Tomasz Ziętek), mladý policista, který „z principu“ najde sériového vraha homosexuálů. Bezvládné tělo muže nalezeného v parku tak záhy poslouží jako záminka proto, aby se případ začal odvíjet zcela jiným, politicky motivovaným směrem. V průběhu objednaného vyšetřování se hlavní detektiv potká s Arekem (Hubert Miłkowski), členem místní duhové komunity. Robert se ho rozhodne použít jako informátora, aniž by si uvědomil, jak moc tento vztah ovlivní nejen jeho práci, ale i osobní život.

V rámci operace Hyacint se pročesávaly parky, lázně, kavárny, veřejné záchody i byty. Zatýkalo se, vyslýchalo, a také zastrašovalo. Ve spletité síti případů uzavřených bez důkazů, násilím vynucených doznání a všudypřítomné homofobie se však na povrch začne prodírat otázka čistého svědomí. Mladý detektiv nahlédne nejen pod tvrdou skořápku policejní šikany, ale také své vlastní orientace. Hra na pravdu ho však vystavuje nelehké situaci a cena za svobodu je příliš vysoká. Dokáže být pro jednou upřímný sám k sobě a svým nebližším?

Na tuto otázku odpoví snímek Hyacint přesně ve středu 13. října 2021, kdy před diváky s pomocí Netflixu začne balancovat na žánrovém pomezí kriminálního thrilleru a sociálního dramatu. Hlavním protagonistům budou herecky sekundovat Marek Kalita, Tomasz Schuchardt, Sebastian Stankiewicz, Jacek Poniedziałek, Piotr Trojan, Agnieszka Suchora, Tomasz Włosok, Adrianna Chlebicka a Mirosław Zbrojewicz. Do režisérského křesla snímku usedl oceněný filmař Piotr Domalewski.