Hodně knih, málo komiksů. Tohle tvrzení velmi přesně definuje 15. týden roku 2022 z pohledu fanouška žánrové literatury. V dnešních Knižních novinkách si tak přijdou na své hlavně čtenáři klasických knih. Komiksáci ale rozhodně nezůstanou o hladu.

KNIHY

SVĚTLA NAD PRAHOU

čtvrtek 14.04.2022 – Fragment

Dnešní výběr začneme v Praze, kde se odehrává nová fantasy kniha z repertoáru českého nakladatelství Fragment. Román Světla nad Prahou z pera začínající americké autorky Nicole Jarvis představuje hlavní město České republiky jako tajemné místo, kde musí elitní lovci chránit obyvatele před nadvládou upírů, bludiček a dalších známých příšer slovanského folklóru.

„Vítejte v temných uličkách staré Prahy, ve kterých zlo nikdy nespí. V temných uličkách noční Prahy číhají bytosti, o jejichž existenci nemají Pražané ani potuchy. Jen díky nebojácným lampářům – elitním lovcům příšer – je město chráněno před nadvládou upírů, vodníků, bludiček či duchů. Lampář Domek Myška patří mezi ty nejlepší. Poté, co odhalí spiknutí pijavic, které by mohlo rozpoutat zkázu denního světa, se ocitne v boji proti těm, kdo chtějí zneužít alchymii ve svůj vlastní prospěch. Taky se zdá, že jeho krásná přítelkyně Ora Fischerová možná nebude ta, za koho se vydává, a stojí na straně nepřítele. Podaří se jim najít společnou cestu a zachránit Prahu před přílivem monster?“

HNĚV DRAKŮ

čtvrtek 14.04.2022 – Argo

S novou fantasy značkou přiklusalo minulý týden i nakladatelství Argo. Debutový román Hněv draků kanadského autora Evana Wintera vypráví příběh člena válkou utlačovaného národa, v jehož řadách se jednou za čas rodí lidé s mimořádným nadáním. Jenže hlavní hrdina žádné zvláštní schopnosti nemá. Na cestě za pomstou se tak bude muset spolehnout jen na svůj hněv a nezlomnou vůli.

„Národ Omehijců bojuje už bezmála dvě stě let ve válce, kterou nemůže vyhrát. Ti, kdo mají štěstí, se rodí s mimořádným nadáním: jedna žena ze dvou tisíc má schopnost přivolávat draky. Jeden muž ze sta se dokáže magicky proměnit ve větší, silnější, rychlejší stroj na zabíjení. Všichni ostatní jsou podřadní, postradatelní pěšáci, jimž je souzeno pouze bojovat a umírat. Mladý Tau, muž bez zvláštních schopností, si to uvědomuje, má ale plán, jak přežít: nechá se zmrzačit, předčasně odejde z vojska a usadí se, aby se oženil, pořídil si děti a domov. Jenže k tomu nedostane příležitost. Jeho blízcí jsou brutálně zavražděni a jeho zármutek se rychle mění v hněv. Upne se pouze k myšlence na pomstu a svůj život zasvětí nemyslitelnému cíli. Stane se nejlepším bojovníkem, jaký kdy žil, mužem ochotným zas a znovu zemřít…“

Měsíční zahrady

čtvrtek 14.04.2022 – Planeta9

A jestli vás ani tato kniha nezaujala, radost by vám možná mohl udělat poslední titul hlavního knižního výběru. Malé nakladatelství Planeta9 se nově ujalo skvěle hodnocené dark fantasy série Malazská Kniha padlých Stevena Eriksona, se kterou se čeští čtenáři mohli již v minulosti setkat díky nakladatelství Talpress. První díl s názvem Měsíční zahrady uvádí čtenáře do rozvráceného světa plného nekončící války, mečů a magie.

„Malazská říše povstala z malého ostrovního království a vybudovala impérium, jakému není rovno, na ostří mečů a magii. Nekonečné války, vnitřní rozbroje i krvavé střet s obdivuhodným Anomanderem a jeho Tiste Andii, prastarými a nesmiřitelnými kouzelníky, jsou vyčerpávající a říše vře nespokojeností. Dokonce i armáda, dávno uvyklá na krveprolití, touží po chvilce oddechu. Císařovna Laseen však dál vládne pevnou rukou a poslušnost si vynucuje skrze své děsivé spárské asasíny. Nyní upřela svůj nenasytný zrak na Darúdžistán, starodávnou citadelu a poslední ze Svobodných měst v Genabakis. Poslední bašta nezávislosti dosud vzdoruje síle malazské armády. Nad městem se vznáší nebeská pevnost Měsíční kámen a sami obyvatelé Darúdžistánu si kladou otázku, kdo je vlastně jejich záhadný spojenec. Zdá se však, že říše v této velké hře není sama. Ze stínu vystupují zlověstné síly a sami bohové se připravují vložit do hry…“  

DALŠÍ KNIŽNÍ VYDÁNÍ

  • Tokijský ghúl: Minulost – české vydání lehkého románu ze světa známé mangy
  • Billy Summers – slovenské vydání nového thrilleru Stephena Kinga
  • Žhářka – nové české vydání známého hororu Stephena Kinga
  • Útěk z Falaise – české brožované vydání šestnáctého dílu série Hraničářův učeň
  • Ragnarův spár – nové české vydání románu ze světa Warhammeru 40K
  • Místodržící – české vydání druhého dílu polské fantasy série Materia Prima

KOMIKSY

AZIMUT 2

pondělí 11.04.2022 – CREW

Fanoušci evropského komiksu se v pondělí konečně dočkali druhého a zároveň posledního svazku fascinující fantasy série Azimut scenáristy Wilfrida Lupana a kreslíře Jeana-Baptiste Andréaea. Pokud se tedy chcete dozvědět, jak to celé dopadlo, proč se líhnou podivové a proč je severní pól králík, měli byste okamžitě běžet do nejbližšího knihkupectví a druhý díl zakoupit. A jestli Azimut neznáte vůbec, měli byste to ihned napravit. Zvláště, pokud chcete znát definici slova fantazie.

„Máte chvíli času? Nebo jste si ho uložili do Časové banky? Pro vaše dobro doufáme, že vám chvíle zbyla, protože tuhle cestu úžasným fantaskním světem Azimutu musíte dokončit. Jinak se nedozvíte, co dělá s časem antedatlová palma, jak se cestuje s obří plazí anachrondou, neosvojíte si meditační bojové umění dzindzen… a hlavně se nedozvíte, jak to celé dopadlo, proč se líhnou podivové a proč je severní pól králík. Zveme vás ke druhé a poslední návštěvě jednoho z nejfantastičtějších světů, do jakého se pozvat dá. Když vám nabízejí fantasy, fantastiku či fantazii, většinou tím myslí draky, elfy a tak. A proč nakonec ne? Jenže ty vídáte (vlastně čítáte) dnes a denně. Teprve teď uvidíte, jak to sviští, když se fantazie utrhne ze řetězů DOOPRAVDY.“

Garfield 56: Garfield jde do ráje

pondělí 11.04.2022 – CREW

Je to tlusté, zrzavé, chlupaté a má to rádo lasagne. Co je to? No přeci líný kocour Garfield, který se k fanouškům vrací prostřednictvím nového svazku. V 56. knize s podtitulem Garfield jde do ráje od Jima Davise na čtenáře čeká další várka vtipných a zábavných stripů na téma jídlo a spánek. Jak jinak.

„Co je to štěstí? Bříško jenom plné… Následované dlouhatánským zdřímnutím!“ Jo, to je celá anotace, kdyby vás to zajímalo (pozn. redaktora).

All Star Western 4: Zlatý standard

středa 13.04.2022 – BB art

Město Gotham bylo rájem pro zločince i v minulosti, což dokazuje i zajímavá série All Star Western, jež se odehrává v éře salónů, šerifů a bájných pistolníků. Pokud vám už tato westernová série Jimmyho Palmiotta, Justina Graye a Justina Normana chyběla, nemusíte zoufat. Nakladatelství BB art totiž ve středu vydalo čtvrtý svazek s podtitulem Zlatý standard, kde se hlavní hrdina Jonah Hex utká s několika různými padouchy.

„I když už Jonah Hex viděl snad všechno pod sluncem, existují jisté kruhy pekla, na které ani sám Hex ještě nenarazil. Některé mají původ v minulosti – jako třeba jistý divous, jenž se chystá snést morovou ránu na hemživé masy města bez zákonů známého jako Gotham. A jiné pro změnu přicházejí z budoucnosti – jako prapodivný nový šerif Red River Junction, chlapík v obleku cirkusového klauna jménem Booster Gold. Hex si to tentokrát rozdá s nesmrtelnými, cestovateli v čase, uctívači ďábla a mnohými dalšími! To ho zavede z Gothamu až k Rio Grande a zase zpět. Kdo zůstane naživu, až se rozptýlí kouř z jeho šestiranných koltů?“

A jak jsme zmiňovali v úvodu, komiksů vyšlo minulý týden opravdu málo, takže čtvrtým svazkem série All Star Western končí dnešní Knižní novinky. Uvidíme se tedy zase za týden u dalšího výběru toho nejzajímavějšího z českých a slovenských nakladatelství. Do té doby, zdar!