Americký hororový spisovatel Stephen King (Řbitov zvířátek, To) patří stále mezi nejoblíbenější autory toho žánru, o tom není pochyb. Za svou dlouhou kariéru napsal skoro 100 různých knih. Nemůžeme se tedy divit, že skoro každý měsíc slyšíme o novém vydání nějaké z jeho knih. Naposled jsme se bavili o třetím vydání sci-fi románu Běh o život, které vyšlo 3. července/júla pod taktovkou nakladatelství Beta-Dobrovský. A dnes se podíváme na další Kingův titul, který se dočká své nové reinkarnace.

Přečtěte si také: Nakladatelství Beta-Dobrovský připravuje reedice scifi románu The Running Man

V roce 1978 vyšlo v USA první vydání syrového postapokalyptického románu The Stand, které však bylo vydavatelem velmi radikálně zkráceno. Nakladatelství se totiž v té době bálo, že by mohla originální délka (cca 1060 stran) odradit čtenáře. Bylo to hlavně díky tomu, že to byla Kingova čtvrtá kniha a nikdo mu v té době nevěřil. Časem se však ukázalo, že se vše pod podpisem Stephen King dokáže lehce prodat. Proto tedy v roce 1990 vyšel mírně poupravený a doplněný román The Stand ve své původní délce.

V Česku vyšel tento román pod názvem Svědectví v roce 1995. Tehdejším vydavatelem bylo nakladatelství Laser-books, které mělo práva na Kingovu tvorbu. Časy se však mění a v roce 2008 jsme se dočkali druhého vydání pod totožným názvem, akorát pod taktovkou nakladatelství Beta-Dobrovský, které vydává v současné době všechny knihy od Stephena Kinga. Jednalo se o vskutku hezké vydání v pevných deskách s příjemným cover artem.

Zájem o knihy od Stephena King však neupadá, a jelikož je Svědectví titulem z vrcholné formy tohoto autora, po 12 letech se dočkáme nového vydání, v pevných deskách, ale s jiným cover artem. Vydavatelem však bude stále nakladatelství Beta-Dobrovský. Datum vydání je stanoveno na 5. srpna/augusta tohoto roku. Pokud Svědectví neznáte, určitě skočte na další odstavec, ve kterém najdete samotnou anotaci.

"Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti. A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99% vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem." 

Momentálně se v televizi CBS taky připravuje miniserie The Stand založená na tomto románu. O té se ale můžete více dočíst zde.