Minulý týden vstoupilo do kin velice milé čokoládové dobrodružství Wonka, ve kterém se hlavní role geniálního výrobce pamlsků chopil Timothée Chalamet. A asi nebude divu, že právě tento hvězdě obsazený snímek, který se už podle trailerů chlubil velice podmanivou vizuální prezentací, ovládl minulý týden kina. Jak si ale snímek vedl během svého zahajovacího víkendu?

Inu, poměrně slušně! V rámci domácího box officu se filmu podařilo utržit 39 milionů dolarů. V rámci předvánočního období se tak jedná o lepší výsledek, než jaký měl například úspěšný animák Spider-Man: Paralelní světy (2018). Když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, tak dohromady má zatím Wonka na kontě 151,4 milionů. Na rozpočet kolem 125 mega to není vůbec špatný start, pokud by se z filmu stala trvalka, což je určitě možné, mohl by eventuálně překonat hranici půlmiliardy.

Ještě ale uvidíme, co přinesou další týdny, vánoční období by filmu také mohlo hodně pomoci. Jisté je každopádně zatím to, že o žádný propadák pro Warnery určitě nepůjde. Brzy se také můžete těšit na naši recenzi! 

Když už je o těch trvalkách řeč, tak na druhém místě se i nadále drží prequel Hunger Games jménem Balada o ptácích a hadech. Tomu sice tržby postupně klesají, ale vcelku pomalým tempem. Snímek po svém pátém týdnu utržil 5,8 milionů dolarů, celkově to dělá 290,4 mega. Tradičně připomínáme, že i přestože nejde o kdovíjak špatný výsledek, v porovnání s předchozími tituly slavné filmové série to je vcelku slabota. Vznik dalšího dílu je tak nejistý.

Na třetí místo spadla anime novinka od Hayao Miyazakiho jménem Chlapec a volavka. Po svém druhém víkendu snímek utržil 5,1 milionů dolarů, což je oproti minulému týdnu propad tržeb o více než 60 %. Vypadá to, že během zahajovacího víkendu na snímek zašli především Miyazakiho fanoušci, nyní ale zájem zase rychle upadá. Film ale zabodoval především v Japonsku, celkově tak má na kontě už 109,8 milionů, což není vůbec špatný výsledek.

Na čtvrté místo spadl chválený snímek Godzilla -1.0, který po svém třetím víkendu utržil 4,8 milionů, celosvětově zas 64,1 milionů. Původně to vypadalo, že snímek měl rozpočet 15 mega, podle režiséra však byl ještě levnější. Ať už je ono číslo jakékoliv, snímek se dá s takovýmto výsledkem jednoznačně považovat za úspěch.

A na páté místo spadl animák Trollové 3. Ten po svém pátém víkendu utržil 4 miliony dolarů, celosvětově zas 183,2 mega. Na rozpočet 95 milionů je to vcelku fajn. I tak se ale nejedná o žádný zázrak. Universal a DreamWorks se tak možná na další díly už vykašlou. 

A na co do kina tento týden? Inu, pokud se chcete rozloučit s komiksovým světem DCEU, tak můžete klidně dát šanci snímku Aquaman a ztracené království. Výroba filmu se potýkala s řadou problému, navíc podle predikcí tržeb to vypadá, že druhý Aquaman bude dalším komerčním malérem pro komiksový svět. Ale to holt uvidíme po Vánocích.

Snímek každopádně do našich kin vstoupí ve čtvrtek, tedy 21. 12. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.