Představte si, že zítra jednoduše nevyjde slunce. A vy čekáte, ale noc prostě stále pokračuje... A cítíte, že slunce stále hřeje, přeci tam stále musí někde být, ale z nějakého důvodu světlo prostě neexistuje. Na této nové temnotě je něco zvláštního, něco velmi znepokojujícího, protože cokoliv, co na ní zůstane dlouho dobu, se začne měnit...

Přečtěte si také: Jak bude vypadat svět po zakrytí temnou clonou?

Tak takhle uvádí známý americký komiksový scénárista Scott Snyder (Americký upír, Batman Vol. 2) svůj nový komiksový projekt s názvem Nocternal, na kterém spolupracoval s komiksovým tvůrcem Tonym S. Danielem (Humankind, Spawn). Aby však tento titul mohli vydat, museli založit na Kickstarteru kampaň. A jelikož se jedná o ostřílené a známé autory, třicet dní před koncem už přispělo 1467 backerů s celkovou částkou 81 735 dolarů. A to je velmi slušné, když byl základní cíl 40 000 dolarů.

Samotný komiks se odehrává deset let po začátku naprosté tmy. Ve světě, kde se všechny živé bytosti mění kvůli tmě na monstrózní stíny. Jediná možnost přežití je zůstat blízko umělému světlu. Existují zde zvěsti o "svatyních" - věčně osvětlených bunkrech, ve kterých je možné zvrátit transformaci ve stíny. Většina lidí si však myslí, že jsou to pouhé mýty.

Hlavní hrdinkou je Valentina Val Riggs. Dívka, která v dětství měla vidění, že tato nepříjemná katastrofa nastane. Teď je z ní převozník, člověk, jenž převáží lidi smrtelnou krajinou. A k tomu používá své zbraně a extrémně osvětlený osmnáctikolový kamion.

Tato kampaň je však pouhým nastíněním celého kolosálního projektu. Hlavní odměnou je totiž pouhý 72stránkový výtisk behind the scenes, kde najdete černobílé stránky komiksu s popisky, ale bez dialogů postav. Kdybyste o toto měli zájem, určitě se podívejte na rozpis různých úrovní odměn, který naleznete pod posledním odstavcem. Kickstarterová kampaň je spíše propojením s fanoušky těchto dvou známých autorů a teaser na samotný komiks.

Samotný grafický román by pak měl vycházet od nového roku každý měsíc. Vycházet bude pod záštitou Snyderova vydavatelství Best Jacket Press label a vydavatelem Image Comics. Jelikož série vypadá fakt zajímavě, jsme opravdu zvědavý, jestli se jí vůbec někdy dočkáme v češtině i u nás. I kdyby ne, my se na ni určitě podíváme i tak, protože v dnešní době digitálních kopií není problém zakoupit cokoliv a kdekoliv.