Čtení je pro nás, pro lidi, velmi důležité. Četba nám dodává slovní zásobu, znalost gramatiky a dělá z nás lepší osoby. Tohoto faktu si je vědom i začínající český autor Jiří Kreč. Svou lásku ke knihám si vybudoval ve svém dětství a snažil se ji předat svým dětem, kterým nejčastěji četl knihu jeho dětství, Pinocchiova dobrodružství od Carla Collodiho.

Přečtěte si také: Pohádkový Malamandr se dočká české lokalizace

Jiří Kreč se nikdy za spisovatele nepovažoval a nikdy ním být nechtěl. V dětství však jeho dcera začala ztrácet zájem o čtení a on se bál toho, že se jí obrazně stane to samé, co Pinocchiovi. Stane se z ní „oslík“. Z tohoto důvodu se autor rozhodl napsat svůj první vlastní román.

Autor dlouho přemýšlel, o čem psát. Hlavní myšlenkou jeho projektu bylo, aby v dětech opět obnovil touhu ke čtení. Jeho zápletka však musela být něčím zajímavá, aby čtenáře zaujala. A tak se rozhodl napsat příběh s detektivními prvky. Tak vznikl nápad na knihu s názvem Kdo krade dětem čtení.

Ve světě, kde se kniha odehrává, někdo krade čtení. Hlavní postavou a zároveň detektivem je autorova dcera, Terka, která této záhadě musí přijít na kloub. Nebude na to však sama, na pomoc jí přispěchá řada pomocníků – Muž s dýmkou, Dřevěný panáček s dlouhým nosem, Chlapec s kordem, Chlupáč se soudkem medu a další hrdinové z oblíbených dětských knížek. Aby byla Terezka úspěšná, bude muset číst. A to ne jenom jednu knihu. U čtení navíc bude muset přemýšlet a hledat skrytá poselství. Podaří se vám spolu s ní najít pachatele?“

Prvotní myšlenku knihy autor přirovnává k nevybroušenému diamantu. Jeho příběh ležel několik let v šuplíku. Jiří Kreč však chtěl knihu vydat, ale sám si na to netroufl. Začal tedy hledat tým, který by mu pomohl knihu vybrousit a vydat. Díky Facebooku narazil na redaktorku a korektorku Elu Prokopovou, ilustrátorku, grafičku a sázečku Marii Brogowski, betačtenářku Dominiku Hájkovou a kritika Martina Žáka, kteří mu pomohli knihu dokončit.

Přečtěte si také: Ukončení nejkrásnější dětské knihy na Hithitu

Na závěr už jen stačilo sehnat vydavatele. Tím je online nakladatelství Pointa, na jejichž webových stránkách autor úspěšně prošel 30denní crowdfundingovou kampaní. Z nevybroušeného diamantu a snu Jiřího Kreče se stal úspěšný projekt, kniha, která by v dětech mohla opět probudit chuť ke čtení.

Pokud byste chtěli knihu podpořit, obdarovat své blízké či své potomky, román Kdo krade dětem čtení můžete zakoupit od 24. května/máje 2021. Titul je k dispozici na oficiálních stránkách knihy, eshopu nakladatelství či v jakémkoliv knihkupectví v České republice. Pokud si román objednáte na oficiálních stránkách do 6. 6. 2021, dostanete čtyři limitované dárky.