Warren XIII. je jedna z nejkrásnějších dětských knižních sérií, která dokáže pobavit všechny věkové kategorie. Celá série vypráví příběh o mladém chlapci Warrenovi XIII., který se stal dědicem a správcem starobylého rodinného hotelu, kde se děje jedna podivná věc za druhou. Například takovou kotelnu obývá tvor se spoustou chapadel, v zahradním bludišti naleznete přízračnou dívku, sestry Warrenovy tety jsou ve skutečnosti čarodějnice a hosté jsou, řekněme, záhadní. 

Přečtěte si také: V červnu nás čeká nádherně stylizovaný pohádkový komiks s názvem Dobrodruh Timo

Za zrodem tohoto roztomilého gotického světa, inspirovaným poetikou Tima Burtona, Neila Gaimana nebo Roalda Dahla, stojí mexická spisovatelka Tania del Rio a americký grafický designér Will Staehle. Oba dva prostě stvořili fantastický a vtipný příběh se spoustou tajemství, záhad či podivností navíc doplněný velmi krásnou propracovanou grafickou úpravou, jež upomíná na staré rytiny a viktoriánskou estetiku.

V Čechách i na Slovensku zatím vyšly dva díly. Zatímco na Slovensku vydává příběhy Warrena XIII. velké nakladatelství Albatros (SK), v Čechách menší nakladatelství Paseka. Existuje však ještě třetí díl s názvem Warren XIII. a prokleté třináctiny, jenž odkazuje k pirátským příběhům a klasikám jako Dvacet tisíc mil pod mořem od Julese Vernea. Ten doposud nevyšel, ale to by se díky vám mohlo změnit.

Nakladatelství Paseka se i přes nepříznivou situaci nevzdává a poslední díl Warrena by chtělo vydat. Příprava vydání je však finančně velmi náročná. Warren vychází v netradičním formátu 20 x 22 centimetrů a přestože každý z dílů využívá jednu dominantní barvu, pracuje se s ní tak promyšleně a složitě, že z finančního a výrobního hlediska je to stejně, ne-li více nákladné, jako celobarevný tisk. K tomu připočtěte stovky ručních zásahů do grafiky či fontů, kvalitní papír, pevnou vazbu s ražbou, náročný překlad, poplatek za licenci a dostanete se k nákladům téměř půl milionu korun za jeden díl.

A právě proto se zaměstnanci z nakladatelství Paseka rozhodli založit crowdfundingovou kampaň na stránce Hithit, díky které by mohli knihu Warren XIII. a prokleté třináctiny vydat. Na úspěch potřebují 200 000 korun a za první tři dny vybrali slušných 54 400 korun. Do konce stále zbývá dlouhých 27 dní, takže by to mohlo vyjít.

Co se odměn týče, máte opravdu z čeho vybírat. Za 300 korun můžete mít tento nový díl s osobním odběrem v redakci Paseky a speciální voucher na slevu 35 procent. O 100 korun více dáte za poslání poštou. Tou nejpříjemnější odměnou jsou nejspíše balíčky, které obsahují buď dva díly nebo všechny tři. Dva díly s osobním vyzvednutím stojí 500 korun, s poštovným zase o 100 korun více. Všechny tři díly poté můžete zakoupit za 700 nebo 800 korun podle dopravy. Nejvyšší úroveň za cenu 20 000 korun, kterou může zakoupit jen jeden člověk, obsahuje všechny tři díly a všechny knihy, jež nakladatelství Paseka vydá v příštích dvou letech.

Na stránce kampaně naleznete nejen více informací o nakladatelství, ale také ukázky prvního, druhého i třetího dílu. Jak již bylo řečeno, do konce kampaně zbývá ještě 27 dní. Samotná třetí kniha by pak měla vyjít na jaře roku 2021.