Hora svalů, kostra posilněná adamantiem, rychlá regenerace umožňující zotavit se téměř z každého druhu zranění, imunita vůči jedům, nemocem a návykovým látkám, zvířecí smysly, nadlidská síla a především šest jednu stopu dlouhých drápů, které dokážou proniknout téměř čímkoliv. Tak by se dal jednoduše charakterizovat Wolverine. Ikonický antihrdina stáje Marvel Comics, který letos oslaví své padesáté výročí a společně s Deadpoolem bude zachraňovat nahnutou reputaci Marvel Cinematic Universe.

Wolverinův charakter ale není jen o síle. Pod drsným zevnějškem se skrývá věčně zadumaný samotář s dobrým srdcem, se kterým se život moc nepáral. Jak Logan vznikl, co všechno ho v životě potkalo a proč je mezi fanoušky tak oblíbený? Nejen na tyto otázky odpovíme v dnešním tématu.

DRUHOŘADÁ POSTAVA

Ač se to dnes může zdát úsměvné, Wolverine byl původně zamýšlený jako druhořadá postava, která se v komiksu měla objevit v podstatě jen pro efekt. Vše začalo u šéfredaktora Marvel Comics, Roye Thomase, který pověřil scenáristu Lena Weina, aby dal dohromady postavu Kanaďana malého vzrůstu s povahou rosomáka. Samotného návrhu kostýmu se následně ujal umělecký ředitel John Romita, který ho nakreslil téměř v takové podobě, jak ho z komiksu známe dodnes. Jeho součástí byl tedy slavný žlutý spandex s černými tygřími pruhy a zvláštními ramenními vycpávkami, špičatá maska a kožené rukavice.

V celé své kráse se Wolverine čtenářům poprvé ukázal v roce 1974 prostřednictvím komiksu The Incredible Hulk #180 od již zmiňovaného scenáristy Lena Weina a kreslíře Herba Trimpeho. Zde je ale důležité si říct, že se objevil v závěrečné upoutávce na další číslo, kde se konečně dočkal alespoň nějaké role.

Jak jsme ale již zmiňovali, Wolverine nebyl zamýšlený jako dlouhodobá součást komiksového světa, takže jeho představení bylo dost kriptické. Ve své první iteraci se jednalo o jakéhosi nadliského agenta kanadské vlády bez bližších informací o jeho původu. Mezi fanoušky ale nový superhrdina ve finále zaznamenal úspěch, takže ho tvůrci následně zařadili do nového týmu seskupení X-Men.

TRAGICKÝ PŮVOD

Wolverine se v komiksovém světě vyvíjel řadu let, takže není divu, že byl jeho životní příběh odhalován postupně. První podrobnější náhled na jeho původ nastínila příběhová linka Weapon X z roku 1991, v níž byl Wolverine unesen členy programu Weapon X, kteří mu implantovali adamantium do kostry a udělali z něj smrtelnou a takřka nezničitelnou zbraň. Kanonického náhledu na první roky jeho života se však fanoušci dočkali až v roce 2001 díky komiksu Wolverine: Origin od Paul Jenkinse a Andyho Kuberta.

Wolverine se narodil na konci 19. století do bohaté kanadské rodiny pod jménem James Howlett. Už od narození s ním ale bylo něco v nepořádku. Kvůli poruše v podobě zmutovaného imunitního systému byl ze zdravotního hlediska dost křehký. A navíc dost zanedbávaný, protože se jeho matka psychicky zhroutila po tajemném a tragickém úmrtí jeho bratra, Johna Howletta Juniora.

Aby James neprožíval dětství v osamění bez mateřské lásky, jeho otec John přivedl na panství osiřelou dívku Rose, aby mu dělala společnost. Mimo ní se na pozemku nachází i chlapec Dog, syn násilnického správce pozemku Howlettových, Thomase Logana. Jenže přátelství mezi trojicí moc dlouho nevydrží. Rozvrací ho totiž nejen šílená matka Jamese, Elizabeth, ale také rivalita mezi otci obou chlapců.

Roky násilí ze strany otce si na Dogovi během pár následujících let vyberou svou daň. Chlapec se začne čím dál tím víc podobat svému otci. Napadne Rose, zabije Jamesova psa, což vyústí ve vyhoštění jeho rodiny z pozemku. To si ale nenechá jeho násilnický otec líbit. Vrací se na plantáž s cílem vykrást majetek Howlettových a odvést Elizabeth, protože s ní měl v minulosti poměr a je si jistý tím, že je biologickým otcem jejich dětí. Tudíž i Jamese.

Celá situace nakonec skončí obrovskou tragédií. Hluk v baráku vzbudí Johna, který nezaváhá a jde se podívat, co se děje. V ten moment ale nezaváhá ani Thomas, který hlavu rodiny Howlettových před zraky Doga, Elizabeth a Rose nemilosrdně odpraví brokovnicí. V ten moment do pokoje vchází i rozespalý James, u něhož se poprvé projeví jeho schopnosti.

Za pomocí svých nově objevených drápů zabije Thomase a Dogovi rozpáře obličej. Pozitivní reakce ze strany matky se ale nedočká. Elizabeth ho se slovy: „Znovu ne, ne ty!“, čímž naznačuje, že podobný problém měl i za podivných okolností zesnulý John Junior, vyžene z panství. James v breku utíká z panství a jeho kamarádka Rose za ním. A matka? Ta začne v náručí svírat tělo Thomase, nikoliv jejího manžela Johna, po chvilce se zvedne, přiloží si brokovnici ke spánku a stiskne spoušť.

Z Rose a Jamese, jenž kvůli svým regeneračním schopnostem a prožitém šoku na všechno zapomene, se po křivém svědectví Doga stávají zločinci na útěku. Dvojice se snaží najít útočiště u dalších členů rodiny, ale marně. Nakonec skončí v kamenolomu v Nové Kolumbii, kde získají práci. James, který nově vystupuje jako Rosein bratranec Logan, začne postupem let sílit a získávat zvířecí smysly.

Bezstarostný život v lomu ale naruší existence milostného trojúhelníku. Předák Smitty, ze kterého se stal Jamesův blízký přítel, začne vyjadřovat lásku Rose. Jenže James, co k dívce cítí to samé, s tím kvůli utajení nemůže nic udělat. A tak se s tím snaží vyrovnat tvrdou prací, čímž si od kolegů vyslouží přezdívku Wolverine. Smitty nakonec požádá Rose o ruku a ta souhlasí. A co víc, chce s ní odjet. Jenže ona nechce opustit Jamese a James zase nechce odejít s nimi.

Smitty se kvůli penězům potřebným pro plánovaný odjezd přihlásí do hospodských zápasů v kleci, ve kterých však zápasí i James, aby ze sebe dostal vztek. A jak už to tak bývá, do finálového zápasu to nakonec dotáhnou oba dva. James se ale nad Smittym smiluje a nechá ho vyhrát, protože chce, aby byla Rose šťastná.

A pak přijde ta další tragédie. V okolí kamenolomu se totiž pohybuje i Dog, který byl pověřen nejstarším členem rodiny Howlletů, aby vyhledal právoplatného dědice veškerého majetku. Jenže Dog se chce pomstít. Těsně po zápase konfrontuje Jamese, který mu dá nakládačku a když se ho chystá zabít, do souboje se zaplete Rose, která zakopne a napíchne se na jeho drápy. Rose umírá. James utíká do lesa a za pomoci regeneračních schopností ztrácí veškeré vzpomínky. A jelikož je Rose mrtvá a její deník hodil zákeřný kuchař Malone do kamen, nemá vlastně nikoho a nic, co by mu minulost mohlo připomenout.

Po čase se James vrací zpět mezi lidi. Cestuje po světě a účastní se všech velkých válečných konfliktů 20. století. Někdy jako voják, jindy jako žoldák a občas pouze jako zločinec. Na útěku před zákonem je nakonec unesen programem Weapon X. A tím se dostáváme k tomu, co už jsme zmiňovali. Jeden detail jsme ale vynechali. Aplikace adamantia vymazala Wolverinovi všechny zbylé vzpomínky na minulost.

X-MEN

Součástí programu Weapon X Wolverine nezůstal moc dlouho. I když totiž ztratil vzpomínky, rozhodně neztratil svůj morální kompas. První zkouška jeho schopností měla být aplikovaná na nevinné obyvatele jednoho malého městečka. To ale Wolverine odmítl a vyvraždil členy programu a odešel.

Kam ale směřovali jeho kroky dál? Na úplném počátku byl krátce členem kanadského superhrdinského týmu Alpha Flight. Ten správný pocit sounáležitosti ale Logan zažil až jako člen seskupení X-Men, ke kterému se přidal na rozkaz profesora Charlese Xaviera alias Profesora X. A je to právě tento tým, se kterým si fanoušci Wolverina nejvíce spojují.

Právě odtud pochází například jeho největší láska Jean Grey, o níž se přetahoval s dalším mutantem, Scottem Summersem alias Cyclopsem. Ano, chápete správně. Další milostný trojúhelník v Loganově životě. V X-Menech například poznal i dlouholetého přítele doktora Hanka McCoye alias Beasta, který ho však ve finále zradil. A zapomínat nesmíme ani na to, že se stal otcovskou figurou a mentorem pro několik mladých X-Menů.

I když je organizace X-Men Wolverinovou alma mater, rozhodně to není jediný tým, jehož byl součástí. Stal se například významným členem X-Force, zachraňoval svět po boku Avengerů, občas pomohl Fantastické čtyřce a zapomínat nesmíme ani na Jezdce apokalypsy, Secret Defenders či mutantí seskupení X-Treme Sanctions Executive.

Stejně romaznitý je i seznam jeho nepřátel a rozhodně se není čemu divit. Wolverine je bručoun a občas je s ním těžké vyjít. Na osobní rovině si rozhodně nerozumí s Hulkem, Lady Deathstrike nebo třeba Mystique. Vzhledem k napojení na X-Meny asi není žádnou novinkou, že mezi velké nepřátele patří Magneto. Hlavní nemesis je ale ve finále Sabertooth, který je v podstatě Wolverinovým temným odrazem se stejnými schopnostmi.

WOLVERINE Z MASA A KOSTÍ

Přestože se Wolverin v komiksech objevuje již padesát let, většina z nás Čechů a Slováků narozených v osmdesátkách a devadesátkách se s ním setkala prostřednictvím televize. A důvod je prostý. Zatímco v devadesátkách a na přelomu nového milénia byl český komiksový trh v podstatě v plenkách, české televizní kanály byly od druhé poloviny devadesátých let plné hrdinských animovaných seriálů ze západu.

Jedním z takových počinů byl i X-Men: The Animated Series z let 1992–1997, který dodnes pravděpodobně patří mezi nejlepší animované seriály ze světa Marvelu. Spoustu z nás seznámil nejen s Wolverinem, ale i s dalšími oblíbenými zástupci slavného superhrdinského uskupení Profesora X. Jeho kultovní status prostě nejde zpochybnit, čemuž napovídá i nedávno vydaný navazující seriál X-Men '97, který mezi fanoušky zaznamenal možná ještě větší úspěch než jeho předchůdce.

Trailer k seriálu X-Men '97

Největší revolucí pro postavu Wolverina se ale zcela jistě stal rok 2000. Důvod? Hraná filmová adaptace X-Men od společnosti 20th Century Fox. Do role Wolverina byl obsazen australský herec Hugh Jackman, což bylo jedno z nejlepších castingových rozhodnutí 21. století. Přestože Wolverine přišel v adaptaci o svůj tradiční žlutý kostým, Jackman se stal v podstatě jeho synonymem. Fyzicky skvěle připravený herec a jeho charismatická interpretace oživila Logana způsobem, jakým to do té doby dokázal asi jen Wesley Snipes v roli Bladea. O to vtipnější je, že Jackman nebyl číslem jedna pro tuto roli.

Scenárista prvních filmových X-Menů, David Hayter, před pár lety prozradil, že Wolverina měl původně ztvárnit Dougray Scott. Jackman byl prý na castingu skvělý, ale na roli byl údajně až moc vizuálně hezký a především vysoký. Přece jenom komiksový Wolverine je opravdu malého vzrůstu a australský herec měří skoro metr devadesát. Jenže Scott měl během natáčení Mission: Impossible II vážnou nehodu na motorce a při léčbě zhubnul na šílených 68 kilogramů. Takže Wolverinem se nakonec stal Hugh Jackman.

Herec se této roli nakonec věnoval dlouhých sedmnáct let. Wolverina ztvárnil v celkem devíti filmech, získal velké množství uznání od diváků i kritiků a zásadně přispěl k úspěchu X-Menů na stříbrném plátně. Třešničkou na dortu jeho dlouhé štace v roli zadumaného mutanta měl být skvělý snímek Logan: Wolverine z roku 2017, který byl inspirovaný kultovním komiksem Starej dobrej Logan od Marka Millara a Stevea McNivena. Zde je důležité zmínit, že jde o opravdu velmi lehkou inspiraci a výčet rozdílů mezi tituly by vyšel na další samostatné video.

Trailer ke snímku Logan: Wolverine

(NE)PŘÁTELÉ

Pro nás je nejdůležitější fakt, a teď pozor, protože se jedná o opravdu velký spoiler, že Wolverine na konci filmu zemře. Ve finále to však není poslední počin, v němž si Jackman mutanta zahrál. V horizontu dní se totiž do kin přiřítí třetí Deadpool, který jak již jeho oficiální název Deadpool & Wolverine napovídá, přivede Logana v podání Jackmana zpět na stříbrné plátno. Navíc v originálním žlutém kostýmu.

Jak je to možné? V první řadě je důležité si říct, že Logan: Wolverine je kánon a třetí Deadpool srdceryvné zakončení Loganovy poutě nebude nijak narušovat. Sám Jackman v rozhovoru pro Sirius XM upřesnil, že dle pravidel MCU o časových linkách se filmy vzájemně nenarušují, takže Wolverine může společně s Deadpoolem zachraňovat multivesmír a zároveň být ve své oficiálně lince mrtvý. Druhá věc je, že třetí dobrodružství ukecaného žoldáka by mělo začínat šest po událostech dvojky, tudíž v roce 2024. A Logan: Wolverine byl zasazen do roku 2029. A pak je tu ještě teorie, že se jedná o úplně jinou verzi Wolverina, než je ta z univerza 20th Century Fox. Jak to ve skutečnosti je, se každopádně možná dozvíme již 25. července, kdy bude snímek Deadpool & Wolverine premiérovat v kinech.

Trailer ke snímku Deadpool & Wolverine

Stále tu je ale ještě jedna otázka, na kterou bychom možná měli odpovědět. Proč zrovna Deadpool a Wolverine? Pravdou je, že tyto dvě postavy se v komiksovém světě setkávají již od roku 1994 a prostřednictvím programu Weapon X mají společnou minulost. Jejich vztah by se dal označit anglickým slovíčkem „frenemies“. Zatímco ze začátku spolu byli dost na nože a snažili si vzájemně vyrvat vnitřnosti, později se sblížili a stali se z nich nejen kolegové, ale rovněž i přátelé. Ale co si budem, Wolverine je horkokrevný bručoun a Deadpool zase otravný vtipálek, takže do držky si občas dají i přes své přátelství. Dle trailerů tomu nebude jinak ani ve snímku Deadpool & Wolverine a jsme opravdu zvědaví, jak si s dynikou jejich vztahu tvůrci poradí.

A co vy, těšíte se na nový film? Jaký máte vztah k Wolverinovi? A věděli jste o jeho tragické minulosti? Nezapomeňte nám Vaše názory napsat do komentářů. Tímto vám děkujeme za pozornost a budeme se na vás těšit zase někdy příště u dalšího tématu.