Letošní listopad/november bude opravdu řádně epický. Na jeho začátku se dočkáme druhé části Duny od Denise Villeneuvea, přičemž o několik týdnů později k nám dorazí historický epos jménem Napoleon, o nějž se postaral legendární Ridley Scott. A nyní zde konečně máme první oficiální trailer, na který se můžete podívat výše.

Nad výběrem hudby možná někteří mohou krapet pozvednout obočí, ale jinak trailer slibuje pořádně velkolepou podívanou, které bude vévodit slavný francouzský vojevůdce Napoleon Bonapart, jehož ztvární oscarový Joaquin Phoenix. Dočkat bychom se tak měli nejenom jeho vzestupu jako legendárního vládce Francie, ale i jeho slavného pádu a pravděpodobně i smutné dohry na ostrově Svatá Helena. Z traileru je každopádně vidno, že Apple se do snímku nebál nasypat pořádné prachy, protože bitevní sekvence vypadají z traileru opravdu náramně. A na bitvu u Slavkova se setsakramentsky těšíme. 

Snímek ale samozřejmě nebude jenom o bitvách a politickém pletichaření. Zaměřit by se měl i na komplikovaný vztah, který Napoleon měl se svou ženou Josephine (Vanessa Kirby).

Zcela původně měl být snímek exkluzivitou pro službu Apple TV+, nicméně následně vstoupilo do hry i studio Sony, v rámci čehož pak padlo rozhodnutí poslat snímek do kin. A upřímně se tomu moc nedivíme, podle traileru se zdá, že takovýto velkofilm by si filmoví nadšenci mohli nejvíce vychutnat právě v kinosálech. Budeme každopádně Scottovi držet palce, aby nám nadělil další kvalitní historickou podívanou, kterou byl i jeho vynikající Poslední souboj (2021). 

Scott se sice ujal otěží režie, ale scénář zpracoval americký filmař David Scarpa. Ten už se Scottem jednou spolupracoval, v roce 2017 napsal scénář pro režisérův film Všechny prachy světa, který vycházel podle knihy od Johna Pearsona.

Dále se ve snímku objeví herci jako Tahar Rahim, Benjamin Chivers, Ludivine Sagnier, Ian McNeice, Matthew Needham, Ben Miles, Paul Rhys, Youssef Kerkour a Scott Handy.

Oficiální premiéra v kinech je stanovená na 23. 11. 2023.