Používání antropomorfních zvířat v literatuře můžeme znát již ze starých Ezopových bajek. Z literatury na konci 20. století stojí za zmínku excelentní druhoválečný komiks Maus od autora Arta Spiegelmana, který přetvořil strasti svého otce a celé židovské komunity za druhé světové války do zvířecího komiksu. V současné literatuře existuje zase velice úspěšná detektivní komiksová série s jezevcem v hlavní roli a ta se v květnu/máji dočká díky nedostatku kusů znovuvydání.

Řeč je o velice úspěšné detektivní grafické novele Grandville od britského komiksového umělce Bryana Talbota (Arkwright Integral, Dobrodružství Luthera Arkwrighta). Jak již bylo řečeno, díky nedostatku kusů se Comics Centrum rozhodlo jako třetí knihu pro měsíc květen/máj znovu vydat první díl z této série, která dohromady čítá pět dílů.

Příběhová linka se zvířaty, které disponují lidskými vlastnostmi, se odehrává v alternativní realitě, kde Francie vládne celé Evropě. Vyhrála totiž Napoleonské války. Anarchisté provádí různé útoky a protibritská nálada celé společnosti se více a více stupňuje. A do tohoto vstupuje detektiv LeBrock (jezevec) ze Scotland Yardu, vyšetřovat vraždu britského diplomata. Sledování stop ho dovede do těch nejhorších míst Paříže, tam kde vládnou drogový dealeři a zabijáci tajných služeb.

Autor si dal velice záležet, aby kresba vytvářela skvělou atmosféru. Tuto komiksovou poctu francouzským výtvarníkům konce 19. století a počátku 20. století můžete očekávat na eshopu Comics Centra během měsíce května/máje. Grandville 1 obsahuje 104 barevných stran v pevné knižní vazbě s potahem. Pokud jste se této sérii vyhýbali a zaujme Vás, na další díly nebudete muset čekat, protože jsou stále na eshopu Comics Centra skladem.