Za pár měsíců to bude přesně rok od doby, co HBO oficiálně oznámilo, že se dočkáme seriálové adaptace Harryho Pottera. V plánu je tak zadaptovat všech 7 knih od J. K. Rowlingové, která bude na seriál dohlížet jako výkonná producentka. Od té doby jsme se ale žádných opravdu šťavnatých informací nedočkali. To by se ale mohlo brzy změnit.

Server Deadline hlásí, že skupina scenáristů už začala předkládat své nápady pro nadcházející seriálový reboot službě Max (HBO Max), na které nová verze poběží. První kolo proběhlo nedávno v Los Angeles, přičemž zdroje Deadlinu tvrdí, že ty nejlepší nápady se budou dále probírat ve Velké Británii, není však známo, kdy k tomu dojde. A o které scenáristy se jedná? Všechny kandidáty bohužel neznáme, ale Deadline odhalil alespoň čtyři jména. 

Své nápady studiu přednesli filmaři Martha Hillier, Kathleen Jordan, Tom Moran a Michael Lesslie.

Martha Hillier se proslavila především v seriálovém světě, dlouhodobě psala například pro britskou krimi sérii Zločiny z vřesovišť (2011). Napsala také většinu epizod ze čtvrté řady povedené série Poslední království (2015), podílela se také na scénáři k navazujícímu filmu jménem Poslední království: Sedm králů musí zemřít (2023).

Kathleen Jordan se podílela na komediálním seriálu American Princess (2019), o rok později se stala tvůrkyní a hlavní scenáristkou další komediální série jménem Holky na lovu (odměn) (2020). Podílela se i na psaní chystaného historického seriálu The Decameron.

Tom Moran se nejvíce proslavil jako tvůrce a hlavní scenárista chváleného seriálového thrilleru Ďáblova hodina (2022) od Amazonu, ve kterém si zahrál Peter Capaldi. Dále psal pro série jako Wild Bill a The Feed z roku 2019.

Čtveřici uzavírá Michael Lesslie, který se zas více proslavil ve filmovém světě. Jako scenárista se podílel na známých titulech jako Macbeth (2015), filmová adaptace Assassin’s Creed (2016) a nedávno uvedený prequel Hunger Games s podtitulem Balada o ptácích a hadech. Také psal pro seriálový thriller Malá bubenice (2018).

Znovu ale připomínáme, že scenáristů, kteří jsou ve hře, bude zřejmě více. Je ale vcelku možné, že jeden z výše zmíněných filmařů se stane budoucím showrunnerem, který seriálového Harryho Pottera povede. To se holt ukáže čas. Deadline také uvádí, že otěží seriálu by se mohlo ujmout i více scenáristů.

Producent David Heyman minulý rok na podzim uvedl, že chystaná série bude mít oproti filmům možnost prozkoumat knižní předlohy do větší hloubky. Což je vcelku jasné a logické, protože seriál bude mít více prostoru a času na to, aby nám ukázal knižní pasáže, které se ve filmových adaptacích neobjevily.

Seriál by podle všeho měl trvat kolem deseti let, uvedl to sám David Zaslav, generální ředitel Warner Bros. Discovery, který má v plánu oživit úspěšné a oblíbené franšízy společnosti, které hezky vydělávaly. Týká se to například i Pána prstenů. Seriálový Harry Potter je od nás každopádně stále ještě na míle vzdálený, fanoušci se tudíž budou muset obrnit trpělivostí.