Rok 2024 nabídne hned dva velkolepé návraty do kouzelné Středozemě J. R. R. Tolkiena. Prvním byla další řada seriálu Pán prstenů: Prsteny moci (2022), který do sebe v podstatě slučuje ty nejpodstatnější události Druhého věku. A druhým návratem zas bude animovaný film Pán prstenů: Válka Rohirů, v němž budou udatní páni koní čelit divokým lidem z Vrchoviny.

Už od letošního jara ale také víme, že Warneři připravují hned dva hrané celovečerní filmy. První z nich zatím nese název Lord of the Rings: The Hunt for Gollum, v němž by měl proradného Sméagola opět ztvárnit Andy Serkis, který se má postarat i o režii.

Kolem celého projektu začal během minulého měsíce také kroužit starý dobrý Ian McKellen, u něhož je šance, že znovu nasadí špičatý klobouk a zopakuje si svou zřejmě nejslavnější roli Gandalfa Šedého. McKellen každopádně odhalil, že produkce ho již oslovila, přičemž je v kontaktu se Serkisem, který uvedl, že by se klidně uchýlil k digitálnímu omlazení za pomoci umělé inteligence. McKellen každopádně řekl, že někdy na přelomu roku dostane do rukou hotový scénář, po jehož přečtení se rozhodne, zda se k projektu připojí. 

Nutno ovšem připomenout, že slavnému britskému herci je už 85 let, takže i kdyby se k chystanému filmu nakonec upsal, neměli bychom od něho už čekat žádné velké ,,běhačky“ à la Tom Cruise. McKellen také uvedl, že o Glumovi mají vzniknout hned dva filmy, což ale nakonec nebyla pravda.

Scenáristka a producentka Philippa Boyens, která se podílela na scénáři k trilogii Pána prstenů a Hobita, pro Empire ujasnila, že The Hunt for Gollum bude jeden samostatný film. Druhý snímek, který jsme už ostatně zmiňovali výše, má být o něčem úplně jiném, byť zatím není schválený.

Co se prvního připravovaného filmu týče, tak by se měl podle Boyens odehrávat v období mezi Bilbovou oslavou 111. narozenin a vstupu Společenstva prstenu do Morie. Znalci knižních předloh ví, že když se Frodovi po Bilbově odchodu dostal do rukou Jeden prsten, tak v Kraji zůstal ještě asi 17 let. Až když se Gandalf dozvěděl, že prsten ve skutečnosti náleží Sauronovi, tak musel Frodo svůj domov opustit. Tuto informaci se dozvěděl právě od Gluma, jehož po jeho uvěznění v Mordoru posléze dopadl Aragorn.

Chystaný film by ale měl být odvyprávěn z perspektivy Gluma, těšit bychom se tak měli na napínavou podívanou, která se mimo jiné zaměří i na jeho vnitřní ambivalenci. Zda to bude fungovat v rámci celovečerní stopáže, se necháme překvapit. 

Co se druhého celovečerního filmu týče, o něm zatím nic pořádného nevíme, ale Boyens odhalila, že si pohrávají hned s několika nápady, přičemž ve většině z nich figuruje Gandalf. Tak uvidíme, co z toho nakonec vyleze.

Osobně bych opravdu ocenil, kdyby se našel někdo schopný a odvážný, kdo by zadaptoval nějaký slavný příběh z Prvního věku, například Berena a Lúthien nebo Túrina Turambara. Tak snad někdy v budoucnu.

Philippa Boyens každopádně ještě odhalila, že pokud by nadcházející film Válka Rohirů slavil úspěch, mohl by vzniknout další animovaný film, protože Jacksonův tým podle všeho vymyslel skvělý nápad na další příběh.

Na scénáři k filmu o Glumovi spolu s Boynes pracuje i Fran Walsh, Phoebe Gittins a Arty Papageorgiou. Film by měl dorazit někdy během roku 2026