Když jsme o Fantastických zvířatech mluvili naposledy, nad jejich budoucností visela velice temná mračna. Důvodem bylo především ne úplně nejšťastnější uvedení třetího dílu jménem Brumbálova tajemství, který se dočkal jak nepříznivých reakcí od kritiků a diváků, tak i poměrně slabých tržeb.

Jistě, snímek si už celosvětově vydělal přes 405 milionů dolarů, což je přibližně dvojnásobek jeho původního rozpočtu, ale studio Warner Bros. očekávalo mnohem lepší výsledek. Třetí díl měl navíc nejslabší a nejméně výdělečný otevírací víkend nejenom ze všech filmů ze série, ale i z celé filmové ságy o Harry Potterovi.

V dubnu tak Warneři oznámili, že pozastavují svůj plán udělat z Fantastických zvířat pětidílnou sérii, přičemž osud zbylých dvou filmů bude záležet především na komerčním úspěchu dílu třetího.

Od premiéry filmu ale uplynul více než půlrok, tudíž v mnohých kinech už dávno neběží. Navíc v posledních měsících dělalo Warner Bros. Discovery velké čistky, v rámci kterých byly hozeny do koše projekty jako Batgirl, Batman: Caped Crusader, Wonder Twins a Scoob! Holiday Haunt.

O osudu Fantastických zvířat ale společnost stále ještě nerozhodla, což je vzhledem k jejímu nemilosrdnému likvidování projektů poměrně zvláštní. Nesmíme také zapomenout, že v celé sérii hraje jednu z klíčových rolí Ezra Miller alias Zhouba Havaje, který už v době premiéry předváděl pěkné skopičiny. Svými činy tak studiu jenom přidával další důvody k tomu, proč by mělo celou filmovou sérii usmrtit.

K ničemu takovému však stále ještě nedošlo, tudíž se pořád neví, co s Fantastickými zvířaty vlastně bude. Neví to ani Eddie Redmayne, představitel hlavního hrdiny Mloka Scamandera, který během rozhovoru pro IndieWire při otázce, zda neví něco o případném čtvrtém díle, odpověděl následující:

,,Nevím. To je spíše otázka pro J. K. Rowling, Davida Yatese a Warnery, ale obávám se, že já skutečně nic nevím a nemohu k tomu nic dodat. Mloka ale hraji rád, je to úžasný chlapík.“

Když už jsme u Davida Yatese, který filmy z potterovského univerza točí od dob Fénixova řádu, ještě na jaře vyšlo najevo, že se chystá naplno věnovat připravovanému snímku s Emily Blunt v hlavní roli jménem Pain Hustlers, kterou by měl také eventuálně zrežírovat. Pokud by tedy ke čtvrtým Fantastickým zvířatům mělo dojít, Yates na ně možná nebude mít čas. Někteří se ale domnívají, že by změna režiséra mohla celé filmové značce kouzelnického světa vlastně prospět, díky tomu by totiž možná mohla chytit druhý dech. Nicméně to už necháme na vaše posouzení.

Jistá naděje zde ale přece jenom je. Už dlouho víme, že J. K. Rowling chce mít z Fantastických zvířat pětidílnou sérii, přičemž pochybujeme, že se její plány změnily. Ovšem když se začalo šuškat o tom, že Warner Bros. se od autorky kvůli jejím vyjádřením o transgender lidech distancovalo, letos v červnu zveřejnila společnost ujasnění, ve kterém mimo jiné stálo následující:

,,Warner Bros. se těší z kreativního, produktivního a naplňujícího partnerství s J.K. Rowling za posledních 20 let. Je jednou z nejúspěšnějších světových vypravěčů a my jsme hrdí na to, že můžeme být studiem, které její vizi, postavy a příběhy nyní přivádí k životu. A bude v tom pokračovat i v dalších desetiletích."

To samozřejmě automaticky neznamená, že Fantastická zvířata nakonec úspěšně dojedou, stále je zde velice reálná šance, že je odpojí od přístrojů, aby mohlo studio s autorkou pracovat na jiných projektech. Nicméně kdy studio učiní svůj finální verdikt, je stále ještě ve hvězdách.