V současné době je nejoblíbenější mytologií nejspíše ta severská. S ní se stále více setkáváme ve filmech, seriálech, videohrách i knihách. Ze seriálů můžeme určitě vyzdvihnout sérii Vikingové, zatímco ve videoherním průmyslu se k nám pomalu blíží Assassins Creed Valhalla. Všechny zmiňované tituly se však týkají spíše příběhů Vikingů s lehkými prvky mytologie.

Přečtěte si také: Gaimanova Severská mytologie se dočká komiksové adaptace

Naopak v knižním světě se autoři často snaží přepsat originální severské verše do jednoduššího podání tak, aby tomu každý rozuměl. Jedním z nich je i legendární britský spisovatel Neil Gaiman (Sandman, Američtí bohové), jenž v roce 2017 napsal knihu s názvem Severská mytologie, kterou vám můžeme určitě doporučit.

Dalším autorem, jenž v tomto odvětví zkusil své štěstí, je i Španěl Sergio A. Sierra, který v roce 2019 napsal knihu Thor y el poder de Mjolnir (Thor a mocné kladivo Mjölnir). Titul měl ve světě obrovský úspěch, a tak není divu, že se tato sbírka pověstí brzy ukáže i u nás. Vydavatelem české verze bude nakladatelství CPress.

Jak již název napovídá, příběh se bude věnovat převážně bouřlivému severskému bohu Thorovi. Čtenáři se vydají do sídla bohů v Ásgardu a stanou se svědky všech událostí, díky kterým získal Thor jednu z nejmocnějších božských zbraní, blesky metající kladivo Mjölnir, se kterým čelil děsivým obrům z Jötunheimu.

Pokud byste měli zájem, knihu bude nakladatelství CPress vydávat v krásných rudo zlatých deskách již 2. listopadu/novembra 2020. Maloobchodní cena se pohybuje okolo 240 korun.