Právě dnes vyšla první epizoda nové série Dextera, jež snad spraví dlouho zkaženou chuť všem fanouškům, které původní finále seriálu zklamalo. Napříč svými osmi řadami vystřídal seriál hned několik showrunnerů. Nejúspěšnější z nich byl bezpochyby Clyde Phillips, který seriál vedl až do fantastické čtvrté série, kterou mnozí fanoušci považují za zlatou éru celého seriálu. Následně však z vedení odešel, přičemž ho pro pátou sérii nahradil Chip Johannessen. Ten však seriál vedl pouze jeden rok, následně totiž předal žezlo producentovi Scottu Buckovi, který byl seriálovým showrunnerem od šesté do osmé série. A právě v tomhle období to šlo s Dexterem prudce z kopce. Výsledkem tak bylo extrémně neuspokojivé finále seriálu, oproti kterému působí i osmá řada Hry o trůny jako mistrovské dílo. 

V původním konci se Dexter po tragické smrti své sestry Debry, kterou postřelil hlavní padouch osmé série, rozhodne předstírat svou smrt, přičemž opustí všechny své přátele, včetně svého syna Harrisona, aby strávil zbytek života daleko od Miami jako dřevorubec. A ano, bylo to přesně tak hrozné, jak vám to zní. Jak by ale celý seriál mohl skončit, kdyby u kormidla byl stále Clyde Phillips? V rozhovoru pro Entertainment Weekly se producent o svou vizi skutečného konce podělil. A zakončení je to rozhodně řádný.

,,Mým osobním koncem byla vždy představa, že Dexter by byl za své zločiny nakonec opravdu popraven. Představuji si, že leží na stole, přičemž za oknem se na něho dívají všechny jeho oběti, které usmrtil. To však bylo jen v mé vlastní hlavě, nikdy jsem to nikomu nenavrhl.“

Phillips taktéž vyjádřil pochopení nad zklamáním fanoušků z původního finále, přičemž prohlásil, že seriál podle něho ve své pozdější fázi zkrátka ztratil svou cestu. Zásadní otázka nyní tkví v tom, jaká bude podoba „druhého“ finále. Vzhledem k Phillipsově vizi bychom mohli předvídat, že Dextera dost pravděpodobně žádná happy end nečeká. Ale to přeci vůbec nevadí. I smutné konce mohou být svým vlastním způsobem uspokojivé, však si vzpomeňme na Breaking Bad. Na to si však budeme muset počkat. Poslední epizody 9. řady se dočkáme až někdy na konci roku.