Jedno z největších lákadel každoročního filmového festivalu v Karlových Varech je téměř vždy příjezd nějaké velké hollywoodské celebrity. A ani letos na něm nebude jedna taková chybět. Na 57. ročník festivalu, který začne 30. 6. 2023, totiž dorazí oscarový Russell Crowe, hvězda z filmů jako Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (2000), Gladiátor (2000) a Čistá duše (2001). Na akci by tak měl převzít Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii.

Crowe se však ve Varech nebude jen tak válet, ještě během prvního dne festivalu totiž představí svou show jménem Indoor Garden Party, která bude komponovaným večerem mluveného slova a hudby. Na jeho počest se bude také promítat jeho legendární snímek Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003), v němž ztvárnil kapitána Jacka Auberyho, což je i trochu příhodné, protože právě letos bude snímek slavit dvacetileté výročí od své premiéry. 

Russell Crowe má za sebou samozřejmě celou řadu slavných filmů, například i slavnou krimi L. A. - Přísně tajné (1997), thriller Americký gangster (2007), western 3:10 Vlak do Yumy (2007) a superhrdinského Muže z oceli (2013). Z poslední doby stojí za zmínku je působení v marvelovce Thor: Láska jako hrom (2022), kde si zahrál samotného Dia, a hlavně v hororu Papežův vymítač, který vešel do kin minulý měsíc.

Dodnes se tak jedná o jednoho z nejslavnějších a nejpopulárnějších hollywoodských herců, který se může chlubit zlatou soškou Akademie za film Gladiátor a dvěma Zlatými glóby za snímky Čistá duše a Nejsilnější hlas (2020). V budoucnu ho například uvidíme v Sonyho marvelovce Lovec Kraven s Aaronem Taylorem-Johnsonem v hlavní roli, která vejde do kin 5. 10. 2023. 

Na letošním karlovarském festivalu dále převezme od Jiřího Bartošky cenu i Daniela Kolářová, slavná česká herečka, kterou si mnozí z nás budou pamatovat z filmů jako Noc na Karlštejně ((1973), Na samotě u lesa (1976) a Kulový blesk (1978).

A pokud patříte mezi fanoušky Johnnyho Deppa, možná by vás mohla potěšit i informace o tom, že na festivale bude premiérovat i nová originální znělka, kterou herec natočil.

Festival bude probíhat od 30. 6. do 8. 7. 2023.