Ano. I povedený animák Na vlásku (2010) má dostat od Disneyho hranou předělávku. Ale překvapuje to snad ještě někoho? Vzhledem k tomu, že live action remaky myšákovi pořádně vydělávají, tak bychom se vůbec nedivili, kdyby eventuálně natočil hranou kopii doslova ke všem svým animovaným pohádkám.

Nyní čeká podobný osud i snímek Na vlásku, na jehož předělávce se má pracovat údajně už od roku 2020. Podle určitých zdrojů, mezi nimiž je například také známý insider Daniel Richtiman, už má navíc Disney vyhlídnutou herečku, která by mohla ztvárnit jednu z hlavních protagonistek původní pohádky, přesněji princeznu Lociku (v originále Rapunzel).

Ztvárnit by ji mohla sympatická Florence Pugh, na Oscara nominovaná britská hvězda, která zazářila v titulech jako Slunovrat (2019), Malé ženy (2019), Black Widow (2021) a letošní Oppenheimer

Je ale nutné zmínit, že herečce podle všeho zatím od Disneyho žádná oficiální nabídka nepřišla, studio by ji mělo mít zatím pouze vyhlídnutou, tudíž ještě není stoprocentní, že role skutečně připadne právě jí. Samozřejmě je také nutné připomenout, že Hollywood momentálně sužují stávky herců a scenáristů, které Pugh sama podporuje, tudíž na nějaké potvrzení o tom, zda se k projektu skutečně upíše, si nejspíše budeme muset počkat až do konce obou stávek.

Původní animovaná verze, o kterou se postarali Byron Howard a Nathan Greno, vypráví o zmíněné princezně s kouzelnými dlouhými vlasy, která skoro celý svůj život strávila ve věži, v níž ji uvěznila čarodějnice Gothel. Sama touží poznat venkovní svět a prozkoumávat jeho krásy a divy. A přesně to jí může poskytnout Flynn Rider, nejhledanější lupič z celého království, který se k princezně do tajemné věže dostane. 

Původní animák stál pořádných 260 milionů dolarů, přičemž celosvětově se mu podařilo utržit 592,4 mega. Což je výsledek vcelku dobrý, ale rozhodně ne senzační. Na snímek se ale na druhou stranu lepily samé pozitivní reakce jak od kritiků, tak i od fanoušků.

Na scénáři k hrané verzi začala podle všeho před lety pracovat Ashleigh Powell, která je například scenáristkou dobrodružné fantasy Louskáček a čtyři říše (2018). Je ale otázkou, zda se od té doby kreativní složení krapet nezměnilo.

Další informace o projektu se pravděpodobně dozvíme až po konci zmíněných stávek. Ještě také připomeneme, že Disney připravuje hrané remaky i k dalším svým animákům z nového tisíciletí, například na Lilo & Stitche a Odvážnou Vaianu.