České komiksové nakladatelství Comics Centrum oznámilo překvapení pro druhé pololetí roku 2021. Po grafickém románu Podivné nebe nad východním Berlínem, který v dubnu/apríli udělal radost fanouškům sci-fi a historie železné opony, se tentokrát dostane řada i na milovníky hororu. Oním překvapením je totiž celistvý svazek děsivé trilogie Chlad, jenž vám pocuchá nejen žaludek, ale i nervy.

Chlad je takovou velkou výpravou do temných míst lidské mysli, do míst, kde se schovávají ty nejhorší lidské přízraky. Hlavním „hrdinou“ série je mladík Declan, úředně potvrzený cvok, který byl svěřen do domácí péče ošetřovatelky Reece. „Ta se ho ujala jednak z dobrého srdce a jednak ze zvědavosti.“ Declan totiž není obyčejný cvok, Declan je cvok se zvláštními schopnostmi. Nejenže je jeho tělesná teplota tak nízká, že by měl být podle přírodních zákonů mrtev, ale taktéž dokáže vyléčit lidské šílenství. „Problém je ovšem v tom, že k oběma výše jmenovaným vlastnostem přišel za dost podivných okolností a s pomocí dvou padouchů, kteří bedlivě sledují své vlastní (dost děsivé) cíle.“

Podle nakladatelství Comics Centrum a fanoušků, kteří si sérii Chlad užili skrze originální anglické vydání, jsou právě zmiňovaní padouši tím nejzábavnějším prvkem, který komiksová série nabízí. Prvním antagonistou je Čipera Jack, velice zvláštní tvor připomínající Jokera, jenž se živí lidským šílenstvím. Druhého padoucha, Obrtlíka, zase překladatelka Alexandra Niklíčková přirovnává ke Květušce z pohádky od Františka Hrubín. Obrtlík se taky stará o svou zahrádku, jenže trochu zvrhlým způsobem. Pasáže s ním vám rozhodně pocuchají žaludek.

V čem je ale Chlad tak jedinečný, strašidelný a nepříjemný? Celý příběh se točí okolo lidského šílenství, což je tak trochu abstraktní pojem. Díky tomu měli autoři volnou ruku jak v textové, tak i v obrazové stránce příběhu, což vedlo k doslova šíleným nápadům a scénám.

Tvůrcem textové části je americký komiksový scenárista Paul Tobin, jehož práci mohou čeští čtenáři znát nejen z dětské série Plants vs. Zombies, ale také z komiksové adaptace Zaklínače od Dark Horse Comics. Tobin je autorem prvních třech svazků s podtituly Skleněný dům, Liščí děti a Prokletí vran. Za kresbou zase stojí Juan Ferreyra, dlouholetý kreslíř známých sérií od DC i Marvelu.

Historie série Chlad sahá až do roku 2012, kdy vyšel první sešit pod taktovkou již zmiňovaného vydavatelství Dark Horse Comics. Tobinovo a Ferreyrovo dílo bylo nakonec ukončeno na začátku roku 2016. Série nejdříve vyšla ve třech svazcích s názvy Chlad, Chlad: Prohnilé sémě a Chlad: Kosti jsou vrženy. Později se Dark Horse postaralo i o celistvé vydání, které se stalo základem pro český výtisk.

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, celistvý svazek Chlad je překvapením pro druhé pololetí tohoto roku. Jelikož se jedná o opravdu masivní svazek se 416 barevnými stranami, kniha u nás vyjde ve formátu kolosálních knih a ve čtyřech verzích lišících se podle obálky. Fanoušci tak budou mít na výběr mezi třemi limitovanými obálkami s Reece, Čiperou Jackem či Obrtlíkem a jednou základní s hlavním hrdinou Declanem.

A kdy se českého vydání Chladu vlastně dočkáme? Nakladatelství Comics Centrum ve facebookovém příspěvku uvedlo, že je datum vydání naplánované na 26. listopadu/novembra 2021.