Irský spisovatel Eoin Colfer se ve světě proslavil hlavně svými neotřelými fantasy příběhy, které kombinují fantaskní prvky s všudypřítomným humorem. Za svou třiadvacetiletou autorskou kariéru vyprodukoval téměř třicet skvělých titulů, mezi které můžeme započítat například slavnou sérii Artemis Fowl.

Přečtěte si také: České re-vydání Artemise Fowla již brzy v obchodech

V roce 2020 přišel Colfer na světový knižní trh s novým románem Highfire, který doslova překypuje originalitou. Hlavním hrdinou je totiž drak, bývalý postrach lidí, který za dávných časů brázdil oblohou a pálil lůzu na popel. V současné době si však zapaluje maximálně cigaretu, chlastá vodku po litrech a v oblíbeném tričku s motivem filmu Flashdance hltá filmy a seriály na Netflixu schovaný ve staré rybářské chýši uprostřed louisianské bažiny.

Osamělý život draka jménem Vern, jenž je poslední svého druhu, změní až Everett „Petarda“ Moreau, protřelý cajunský uličník žijící na okraji mokřadu, který dělá vše, aby přežil, ale taktéž nezlomil srdce své dobrosrdečné matce.

Everett se kvůli práci pro drogového dealera zaplete se zkorumpovaným policistou Regencem Hookem, který se pokusí chlapce zabít. Z problémů ho zachrání až drak Vern. A tak vznikne zvláštní přátelské duo, jehož úkolem bude zničit policistu Hooka.

I přes Colferovu oblíbenost je třeba podotknout, že Highfire nepřekypuje žádným převratným hodnocením na portálu Goodreads. Čtenáři se totiž rozdělují na dva tábory. Jedna strana knihu miluje a druhá jí opovrhuje. Hlavním problém je humor, který nemusí sednout každému.

Pokud ale máte rádi neobvyklý humor s narážkami na popkulturu, máme pro vás dobrou zprávu. Román Highfire se pod přeloženým názvem Arcižár objeví i u nás v Česku s překladem Martiny Šímové. České vydání si vzalo na starost nakladatelství Fobos

Na přeloženou knihu si však ještě malou chvíli počkáme. Podle předběžných informací by se kniha měla v prodeji objevit 13. září/septembra 2021