Je nezpochybnitelné, že Hra o trůny patří mezi nejúspěšnější seriály všech dob, který má stále velice silnou fanouškovskou základnu. Není proto divu, že po otřesné finálové osmé řadě ještě HBO nechtělo dávat celému univerzu sbohem. Minulý rok tak na HBO Max premiéroval spin-off Rod Draka, který se dočkal především pozitivních reakcí jak od kritiků, tak i od diváků, přičemž mnohým fanouškům to po zmíněné osmé sezóně trochu spravilo chuť.

Nutno ovšem dodat, že HBO plánuje vydat hned několik dalších spin-offů, které se zaměří na nejrůznější lokace a časové osy celého fantasy světa G. R. R. Martina. Slavný autor, který určitě zcela bezpochyby pilně pracuje na dalším knižním díle, ale nedávno oznámil, že některé chystané projekty šly údajně k ledu. 

Důvodem jsou podle Martina velké změny, ke kterým momentálně dochází ve společnosti Warner Bros. Discovery, pod níž HBO spadá. Je tudíž jasné, že tyto změny pocítí také streamovací platforma HBO Max, na které Rod Draka premiéroval. V rámci těchto změn se tak rozhodlo, že plány na výrobu určitých spin-offů na Hru o trůny se odkládají na neurčito. Není ovšem známo, o jaké projekty se přesně jedná, ovšem Martin upozornil, že to nutně neznamená jejich kompletní zrušení. Může to zkrátka znamenat jen to, že si na ně budeme muset počkat trochu déle.

,,Jak tomu u vývoje bývá, u některých projektů to jde rychleji než u jiných,“ napsal Martin na svém blogu. ,,Žádný z nich ještě nedostal zelenou, ale doufáme, že se to brzy změní. Několik jich šlo k ledu, ale neřekl bych, že jsou mrtví. Všechny ty změny na HBO Max nás rozhodně ovlivnili.“

Co se týče oněch chystaných spin-offů, tak víme například o nové sérii s Jonem Snowem, která naváže na konec původního seriálu. Dále je zde seriál 10 000 lodí, který zas bude vyprávět o princezně Nymerii. Taktéž je tu připravovaná adaptace Martinovy knižní série Příběhy Dunka a Egga, která by se měla odehrávat přibližně 90 let před událostmi Hry o trůny, zaměřit by se měla na potulného rytíře Duncana „Dunka“ Vysokého a jeho panoše Aegona „Egga.“ Připravovat by se také měl spin-off jménem The Sea Snake, jenž by se měl zaměřit na dobrodružství Corlyse Velaryona, postavu, kterou v Rodu Draka ztvárňuje Steve Toussaint. Zapomenout také nesmíme na dva animované spin-offy, které jsou ve vývoji od ledna minulého roku. 

Je ale otázkou, který z výše zmíněných projektů šel vlastně k ledu. Už nějakou dobu víme, že seriál 10 000 lodí se ve vývoji dostal asi nejdál, tudíž po Rodu Draka by se mělo jednat o druhý vydaný spin-off. Na konci jara roku 2021 bylo oznámeno, že scénář k seriálu zpracuje Amanda Segel. Ta se například podílela na scénáři k seriálům jako Lovci zločinů, Beze stopy a Odstřelovač