Podzimní období přichází. A spolu s ním zde máme další várku zajímavých filmových a seriálových titulů, které byste si během září neměli nechat ujít. Náš tradiční Kalendář nerda vám proto poradí, co by mohlo stát za zhlédnutí.

Po několika desetiletích se vrátí potrhlý bioexorcista z milované klasiky Tima Burtona, posvítíme si na magické dobrodružství čarodějnice z MCU, znovu nahlédneme do zločineckého podsvětí Gothamu, tentokrát ale nikoliv skrze oči Batmana, a v neposlední řadě se necháme okouzlit novým animákem od společnosti DreamWorks. A to ani zdaleka není všechno.

Na co dalšího se ještě můžete těšit? Na to se hned teď půjdeme podívat.

5. ZÁŘÍ

Beetlejuice Beetlejuice - Kino

Hned na začátku podzimu se do našich kin dovalí Beetlejuice Beetlejuice, dlouho očekávané pokračování milované klasiky Tima Burtona, ve kterém se vrátí na scénu potrhlý bioexorcista v podání Michaela Keatona. V pokračování bude klíčovou roli hrát Jenna Ortega jakožto Astrid, dcera předešlé hlavní hrdinky Lydie Deetz. Ta jednoho dne objeví tajemný model města v podkroví, čímž se následně otevře portál do posmrtného života. A jelikož obě říše zažívají trable, je jen otázkou času, kdy někdo třikrát vysloví Beetlejuiceovo jméno, čímž se zlomyslný démon vrátí, aby rozpoutal svůj vlastní druh chaosu. Z dosavadních trailerů to vypadá na řádně bláznivé, originální a trhlé dobrodružství plné bizarních postav a podivuhodných míst. Což se také dalo od Burtona přece čekat! V kinech od 5. září 2024. 

6. ZÁŘÍ

Rebel Ridge - Netflix

Americký filmař Jeremy Saulnier nám po letech nadělí svůj další celovečerní film. Tím se stane akční thriller Rebel Ridge, ve kterém se v hlavní roli objeví Aaron Pierre. Ten ztvární Terryho Richmonda, který přijíždí do městečka Shelby Springs s prostou, ale naléhavou misí – složit kauci za svého bratrance a zachránit ho před hrozícím nebezpečím. Když ale místní ochránci zákona nespravedlivě zabaví Terryho celoživotní úspory, je nucen vyrazit do boje proti místnímu policejnímu šéfovi Sandymu Burnneovi a jeho ozbrojeným podřízeným. Terry následně objeví i nečekaného spojence, kterým se stane soudní úřednice Summer McBride. Oba dva se v odlehlém městečku zapletou do hluboce zakořeněného spiknutí. Na Netflixu od 6. září 2024.

7. ZÁŘÍ

Dan Da Dan: First Encounter - Kino

Pokud prahnete po pořádné fantasmagory-romanticko-komediální-sci-fi anime akci, tak je Dandadan přesně tím pravým. Momo Ayase a Ken Takakura jsou obyčejnými spolužáky na střední škole, má to ale jeden háček. Ayase nevěří v mimozemšťany a Takakura zase v duchy. A jak nejlépe přesvědčit toho druhého, než výpravou na lov těchto bytostí? Samozřejmě nic nejde podle plánu a totální chaos odstartuje ještě chaotičtější a zamotanější akci plnou ufounů, superschopností a nadpřirozených úkazů, kterou si skvěle užijete. O animaci se postaralo studio Science Saru a první tři díly si dokonce můžeme vychutnat na filmovém plátně. V kinech 7. září 2024.

12. ZÁŘÍ

Milé laskavosti - Kino

Talentovaný Yorgos Lanthimos, režisér veleúspěšných Chudáčků, letos představí svůj nový celovečerní film, který ponese název Milé laskavosti. Jednat by se mělo o povídkový film, který se má podle všeho zaměřit na tři příběhy. Jeden z nich bude sledovat muže bez možnosti volby, který se snaží převzít kontrolu nad svým vlastním životem. Další se zaměří na policistu, jehož silně znepokojí návrat jeho pohřešované manželky, která se chová jako úplně jiný člověk, a třetí zas bude vyprávět o ženě, jež je odhodlaná najít jakéhosi jedince se zvláštní schopností, který se má stát velkým duchovním vůdcem. Kromě režisérovy dvorní herečky Emmy Stone nebude chybět ani Jesse Plemons nebo Willem Dafoe. V kinech od 12. září, 2024. 

Nepřivolávej nic zlého - Kino

Na podzim dorazí do našich kin horůrek Nepřivolávej nic zlého, remake stejnojmenného dánského filmu z roku 2022, který by si měli pustit především lidé, co se bojí vystoupit z komfortní zóny a ozvat se, když se jim něco nelíbí. Čekat můžeme hodně podobný děj, který nabídl i původní film. Americký pár Ben a Louise přijme pozvání strávit víkend v krásném venkovském sídle britské rodinky, kterou tvoří Paddy a Ciara, s nimiž se seznámili na dovolené. Jak spolu ale tráví čas, pobyt pro americký pár se pomalu začne měnit na noční můru. Trailery toho možná odhalily až příliš, navíc se zdá, že remake mnohé zásadní věci pozmění, ale o scénář a režii se postaral schopný hororový filmař James Watkins, tak třeba to dobře dopadne. V kinech od 12. září 2024.

13. ZÁŘÍ

Oškliví - Netflix

Na Netflix dorazí nový dobrodružný sci-fi snímek jménem Oškliví, který bude adaptací stejnojmenné knihy z roku 2005 od Scotta Westerfelda. Příběh nás zavede do futuristického světa, ve kterém není přijatelné být ošklivý. Pokud se chcete přidat ke zbytku společnosti, musíte po 16. narozeninách podstoupit kosmetickou operaci, po které se stanete „dokonale krásnou bytostí“. Rázem se vám tak otevřou dveře do ráje špičkových technologií a nikdy nekončící zábavy. Operaci brzy podstoupí i hlavní hrdinka Tally, která se už nemůže dočkat. Za oním pohodlným životem se ale skrývá jakési temné tajemství. Když pak hrdinčina kamarádka uteče pryč, úřady dají Tally na výběr. Buď ji najde a vydá režimu, nebo nikdy nebude krásná. Následná volba navždy změní její svět. Na Netflixu od 13. září 2024.

18. ZÁŘÍ

Agatha: Za vším schovaná - Disney+

Pokud jste nad MCU seriály ještě nezlomili hůl, tak můžete dát šanci chystané podívané jménem Agatha: Za vším schovaná, ve které se nám vrátí na scénu titulní Agatha Harkness v podání Kathryn Hahn, stará známá čarodějka z WandaVision. Na tu čeká velké a řádné podivuhodné dobrodružství plné magie. Nechvalně proslulá a omámená Agatha však své magické schopnosti ztratila, navíc si vůbec nepamatuje, kým vlastně kdysi bývala. Z omamného kouzla ji ale vysvobodí jakýsi „podezřelý goth teenger“. (Hej, tak se to píše v oficiálním popisu!) Když ji pak požádá, aby se vydala po legendární čarodějné cestě, kde na ni čeká série náročných zkoušek, vzbudí to Agathinu zvědavost. Pokud Agatha všechny zkoušky se svými spojenci překoná, tak za odměnu získá to, co jí chybí. Na Disney+ od 18. září 2024.

19. ZÁŘÍ

Zkáza bohů - Netflix

Kromě zoufalého Rebel Moonu, jemuž na Netflixu už vyšly režisérské verze, nám filmař Zack Snyder hodlá nadělit ještě jednu dospěláckou podívanou. Tou bude jeho animovaný seriál jménem Zkáza bohů, který bude vycházet ze severské mytologie. Děj se bude odehrávat v bájeném světě velkých bitev, velkých činů a velkého zoufalství, kde je král Leif zachráněn na bitevním poli odvážnou Sigrid, bojovnicí s železnou vůlí, do které se zamiluje. Na následné svatbě však čelí hněvu a hrůzám samotného Thora, které však oba přežijí. Posléze se rozhodnou vydat se na cestu pomsty. Tento hrdinský příběh o lásce, ztrátě a odplatě bude taktéž vyprávět o cestě do samotného Pekla. Ani tam však neskončí. Děti k tomu ale raději nepouštějte, seriál bude podle všeho plný krve a sexu. Na Netflixu od 19. září 2024.

Tučňák - Max

Do Gothamu se letos vrátíme hned dvakrát. V pokračování úspěšného Jokera s podtitulem Folie à Deux, které vyjde v říjnu, a také v chystané sérii Tučňák, jež bude spin-offem pár let starého Batmana. Hlavní postavou se stává titulní padouch a Batmanův slavný nepřítel, jehož si opět zahraje Colin Farrell. Příběh by tak měl začít pouhý týden po událostech zmíněného filmu, v němž Riddler zanechal Gotham topit se v chaosu. Skoro doslova. Toho hodlá Tučňák využít, aby převzal kontrolu nad zločineckým podsvětím města. Do hry ale vstoupí vychytralá Sofia, dcera Carminea Falconeho, která si bezesporu bude z kriminálního impéria svého otce také chtít ukousnout co největší kus. Celkově to vypadá na náležitě temnou gangsterku, která bude podle tvůrců v mnohém připomínat legendární Zjizvenou tvář s Al Pacinem. Na službě Max od 19. září 2024.

26. ZÁŘÍ

Rozzum v divočině - Kino

Jeden z nejslibněji vyhlížejících animáků letošního roku je Rozzum v divočině od studia DreamWorks, filmová adaptace slavného bestselleru, který napsal Peter Brown. Animák bude vyprávět příběh robotí jednotky ROZZUM 7134, které se zkráceně říká Roz. Ta ztroskotá na lidmi neobydleném ostrově, kde se postupně začíná sbližovat s místními zvířaty. Ty zprvu na podivuhodného robotího návštěvníka pohlížejí s nedůvěrou, ale když zjistí, že jim od něj žádné nebezpečí nehrozí, následně se s ním skamarádí. Roz se také ujme výchovy malého a osiřelého housátka, což nebude vůbec jednoduché. Ovšem tou největší hrozbou se zřejmě stanou sami lidé, kteří na ostrov vyšlou další robotí jednotky, aby Roz dostaly zpátky. V kinech od 26. září 2024. 

Nikdy se nepouštěj - Kino

Francouzský režisér Alexandre Aja je hororovým veteránem. A už letos uvede svou další hrůznou podívanou jménem Nikdy se nepouštěj, ve které se v hlavní roli objeví oscarová Halle Berry. Ta si zahraje matku dvou chlapců, kterou už mnoho let ohrožují zlovolné mocnosti z okolních lesů. Ale dokud je udržují pohromadě pevná pouta (v tomto případě dokonce i doslovná), tak jim nic nemůže ublížit. Jeden z chlapců však začne pochybovat o existenci zla, což povede k tomu, že se ono posvátné pouto rodiny zpřetrhá. Rázem tak začne nelítostný boj o přežití, ze kterého nikdo z trojce nemusí vyjít se zdravou kůží. V kinech od 26. září 2024. 

A to je všechno! Na které ze zmíněných titulů se nejvíce těšíte? Nebo je zde nějaké jiné dílo, které nebylo zmíněno, případně jej nevidíte v tabulce? Dejte nám vědět do komentářů!

DatumTitulDistribuce
5.9.Apollo 13: Survival Netflix
Past na myšiKino
10.9.The Money GameAmazon Prime
11.9.BoxerNetflix
TechnoboysNetflix
12.9.Kite Man: Hell Yeah!Max
Emily in Paris (4. série – část 2)Netflix
Medvídek panda v Africe Kino
Influencerky Kino
19.9.Duše prokletých Kino
Chlupatá rodinka Kino
26.9.Amerikánka Kino
Janžurka Kino