Máme zde začátek října. A víte, co to znamená? Přesně tak, je zde další Kalendář nerda, jenž vám představí ty nejslibněji vyhlížející tituly měsíce, které byste si určitě neměli nechat ujít. Tentokrát toho máme hodně. Jakože FAKT hodně. Podíváme se na jistého klauna ve věznici města Gotham, vydáme se na nové dobrodružství se slavnou herní archeoložkou, staneme se svědky efektu zázračné substance, po které se ženy “znovuzrodí”, a v neposlední řadě, zahrajeme si skutečné Městečko Palermo s vlkodlaky a v neposlední řadě si konečně posvítíme na vysněný a již rozporuplně přijímaný sci-fi projekt od Francise Forda Coppoly. 

Které další zajímavé filmy a seriály října se k nám ještě ženou? Na to se hned teď půjdeme podívat. 

2. ŘÍJNA

Kde je Wanda? - Apple TV+

A začneme titulem, který pochází z německých končín. Na službě Apple TV+ si budete moci pustit novou sérii jménem Kde je Wanda? Chystaná černá komedie bude vyprávět příběh Deda a Carlotty Klattových, manželského páru, jenž se zoufale snaží najít svou pohřešovanou 17letou dceru Wandu, která před měsíci beze stopy zmizela. Když se ji policii nepodaří najít, manželé vezme věci do svých rukou a pořídí si sledovací zařízení s pomocí svého technicky zdatného syna Oleho. V přestrojení za zaměstnance elektrárenské společnosti odposlouchávají svou čtvrť a poté i polovinu předměstí. Následně ale zjistí, že žádný z jejich sousedů není za zavřenými dveřmi tím, za koho se vydávají. Na službě Apple TV+ od 2. října. 

3. ŘÍJNA

Joker: Folie à Deux - Kino

Už brzy se budeme moci vydat zpět do ponurého Gothamu, kde přebývá Arthur Fleck alias Joker.  Pokračování miliardového DC titulu o slavném klaunském princi, které se chlubí podtitulem Folie à Deux, už je skoro zde. Opět se tak podíváme do Arkhamu, gothamského vězení a blázince, kde Arthur Fleck po událostech předchozího filmu zůstal. Smutno mu tam ale dlouho nebude, seznámí se zde se svou slavnou spřízněnou duší, kterou je samozřejmě Harley Quinn. A jak už dlouho víme, snímek bude obsahovat i několik muzikálových čísel, jak to ale bude fungovat, se necháme překvapit. Dále se zdá, že Arthura bude podporovat mnoho příznivců zvenčí, ovšem těžko říct, co všechno se vlastně bude ve filmu odehrávat pouze v jeho hlavě. Snímek měl na filmovém festivalu v Benátkách poněkud rozporuplné reakce, ale nutno připomenout, že ani první díl mnohým kritikům a novinářům příliš nevoněl. V kinech od 3. října. 

Prokletí Salemu - Max

Jednu dobu to vypadalo s hororovým snímkem Prokletí Salemu, další filmovou adaptací románu od Stephena Kinga, poměrně nahnutě, ale nakonec se ho přece jenom dočkáme. A to již brzy. Hlavním hrdinou příběhu se stává spisovatel Ben Mears, který se vrací do města Jerusalem's Lot v Maine, v němž prožil část svého dětství, aby zde mohl najít inspiraci pro svou další knihu. Zde se také zakouká do přitažlivé Susan, ovšem na nějaké poklidné psaní může rovnou zapomenout. Richard Starker, který do města přijel spolu s Benem, se usídlí v rezidenci za městem, kde přebývá jeho prastarý upíří pán. A následně se z města začnou postupně ztrácet lidi. Ben a Susan proto budou muset spojit síly s dalšími obyvateli, mezi které například patří doktorka Cody, studentík Mark Petrie a s vlastní vírou zápolící Otec Callahan, aby strašlivé zlo zastavili. Na službě Max od 3. října.

Legenda jménem Vox Machina: 3. řada - Prime Video

Legenda jménem Vox Machina se známými hlasy ze skupiny Critical Role se vrací ve třetí sérii. A rozhodně se můžeme těšit na napínavý příběh. Ten bude pokračovat v boji proti Chroma Conclave, kdy hrdinové budou muset čelit vůdci těchto děsivých draků. Tím není nikdo jiný než Thordak zvaný Cinder king. Kromě toho se děj bude zaměřovat i na hlubší vztahy mezi členy Vox machina a dočkáme se i romance mezi Keyleth a Vaxem. Tvůrci navíc lákají na srdcervoucí zvraty a mnoho akce. Na Netflixu od 3. října.

Jiný člověk - Kino

Sebastian Stan, představitel Buckyho Barnese alias Winter Soldiera z MCU, si zahraje v novém filmu studia A24 jménem Jiný člověk. Ztvární zde začínajícího herce jménem Edward, který ze všeho nejvíce na světě touží po novém a šťastném životě. Následně podstoupí radikální lékařský zákrok, díky němuž se zbaví svého znetvořeného vzhledu. Štěstí a radost se ale nedostaví, následně totiž ztratí svou roli, pro níž se narodil. Edwardovo vnímání sebe sama se tak začne měnit poté, co začne hledět na svou starou identitu očima muže, který ho hraje na jevišti. Snímek každopádně zabodoval na letošním Berlinale, kde Sebastian Stan získal Stříbrného medvěda za nejlepší herecký výkon. V kinech od 3. října.

4. ŘÍJNA

Díra 2 - Netflix

Veleúspěšný španělský thriller Díra, který byl jistou nelichotivou alegorií na lidskou společnost, dostane tento měsíc na Netflixu. Původní film, který se na Netflixu stal vůbec nejsledovanějším španělským snímkem, nás zavedl do prazvláštního vězení, v němž jsou jednotlivé cely vyskládané věžovitě na sobě. Cely propojuje velká díra uprostřed, přes kterou začne po nějakém čase z nejvyšších pater sestupovat stůl s jídlem. V každé z cel se na nějakou chvíli stůl zastaví, aby se mohli vězni najíst, následně pak pokračuje dolů do nejnižších cel. Vězni, kteří obývají nejvyšší cely, mohou tudíž královsky hodovat, ovšem na nešťastníky z nejnižších cel čekají pouhé zbytky. V druhém díle převezme nad celou věznicí vládu tajemné individuum, které zde zavede nový zákon a kontroverzní metodu. Do celého konfliktu je tak zatažena nová vězeňkyně. Pokud ale jedení ze špatného talíře znamená rozsudek smrti, jak daleko byste byli ochotni zajít, abyste si zachránili život? Na Netflixu od 4. října.

10. ŘÍJNA

Tomb Raider: The Legend of Lara Croft - Netflix

Fanoušci neohrožené a hbité archeoložky z Anglie, zbystřete! Netflix uvede animovaný seriál jménem Tomb Raider: The Legend of Lara Croftm který se bude odehrávat po událostech herní Survivor trilogie od společnosti Crystal Dynamics. Lara s hlasem Hayley Atwell se bude muset vrátit zpět domů poté, co byl z jejího domova ukraden mocný a nebezpečný čínský artefakt. Viník je zloděj, který má na hrdinku až podivnou osobní vazbu. Lařino pronásledování se tak změní v napínavé dobrodružství kolem světa, během kterého samozřejmě zavítá do několika zapomenutých hrobek. Následně ale bude nucena konfrontovat své pravé já a rozhodnout se, jakou hrdinkou se vlastně chce stát. V seriálu se nám představí i další postavy, které fanoušci slavné franšízy bezpochyby poznají. Jmenovitě se vrací Jonah, který se objevil ve všech třech výše zmíněných hrách ze Survival trilogie. Taktéž by se měl vrátit na scénu počítačový expert Zip, který Laře pomáhal především v herním titulu Tomb Raider: Legend (2006). Na Netflixu od 10. října. 

Citadel: Diana - Prime Video

Pokud se vám líbil seriál Citadel a přejete si ze špionského světa vidět více, tak se nemusíte vůbec bát. Amazon chce na základně seriálu vybudovat novou velkou franšízu, kterou rozšíří nejenom druhá řada, ale také několik spin-offů. Jedním z nich bude italská série Citadel: Diana. Děj nás zavede do Milána roku 2030. Před osmi lety byla nezávislá špionážní agentura Citadel zničena mocným nepřátelským syndikátem známým jako Manticore. Od té doby Diana Cavalieri, osamocená agentka Citadely, představitele zmíněného syndikátu tajně špehuje, ovšem zároveň tím uvízne v pasti. Jednoho dne se ale naskytne příležitost, díky které by mohla konečně uniknout. Tu bude představovat ten nejnepravděpodobnější spojenec jménem Edo Zani, jehož otcem je Ettore, šéf italského syndikátu. Na službě Prime Video od 10. října 2024.

Transformers Jedna - Kino

Brzy dorazí do kin zřejmě nejlepší celovečerní titul o Transformerech za posledních několik let. Alespoň to tak vypadá podle dosavadních recenzí, které nešetří chválou. Transformers Jedna má být parádní podívanou, která se podle všeho stane chloubou celé franšízy. Děj se bude odehrávat na planetě Cybertron, která je domovem Autobotů i Deceptikonů. Jednou z hlavních postav se stává jak Optimus Prime, který byl tehdy znám jako Orion Pax, tak i jeho budoucí velký rival Megatron, jenž se zas nazýval D-16. Než se však oba dva stali zapřisáhlými nepříteli, byli z nich dobří braši, kteří budou muset spojit síly proti tajemné hrozbě, jež začne jejich domov ohrožovat. Dočkají se ale pomoci nejenom od hračičky Bumblebee, ale i drsňačky Elity. Společně tak budou muset putovat do míst, kde se jejich planeta zrodila. A to do skrytého koutu světa, kde se střetnou s dávným válečníkem Alpha Trionem. Díky němu se hrdinové konečně naučí libovolně transformovat. V kinech od 10. října. 

Substance - Kino

Na letošním filmovém festivalu v Cannes zabojoval v Hlavní soutěži chválený body-horor Substance s Demi Moore v hlavní roli, který napsala a natočila francouzská filmařka Coralie Fargeat. Příběh se zaměří na stárnoucí televizní hvězdu Elisabeth Sparkle, které se naskytne příležitost vyzkoušet jistou zázračnou a buňky replikující substanci. Díky ní se člověk znovuzrodí - mladší, krásnější a obecně dokonalejší. Však každý z nás touží po lepší verzi sebe sama, ne? Představa to je natolik úžasná, že to samozřejmě bude mít jeden zásadní háček. Po použití se bude muset dělit o čas. Jeden týden pro svou původní verzi, další zas pro své zlepšené já jménem Sue. Žádné výjimky nejsou povoleny, půjde tak o dokonalou rovnováhu. Co by se jen mohlo pokazit, že? Těšit bychom se měli na hrůznou, zábavnou a nelítostně satirickou podívanou, která obrací kulturu toxické krásy naruby. V kinech od 10. října.

Lee: Fotografka v první linii - Kino

Do kin zamíří i poněkud nenápadný snímek z období druhé světové války jménem Lee, ve kterém si oscarová Kate Winslet zahraje slavnou americkou fotografku Elizabeth Lee Miller. Ta ve 20. letech začínala jako modelka pro magazín Vogue, přičemž ze začátku se nám ukáže ještě v době, kdy v roce 1938 tráví se svými nejbližšími přáteli dovolenou v jižní Francii. Když pak celá Evropa začne čelit Hitlerově zlu, z Lee Miller, která měla hluboké porozumění a empatii pro ženy a pro oběti války, se tak stává válečná korespondentka. Velice ikonickou se tak například stane fotografie, kterou pořídila v Hitlerově vaně. film se zaměří na její život během války a dokumentování válečných zločinů. Dočkáme se také jejího honu za pravdou, za což zaplatila obrovskou osobní cenu a přinutilo ji to čelit traumatickému a hluboko pohřbenému tajemství z dětství. Kate Winslet projekt z velké části financovala z vlastní kapsy, tak doufejme, že se setká s úspěchem. V kinech od 10. října. 2024.

11. ŘÍJNA

Dokonalý cizinec - Apple TV+

Slavný mexický režisér Alfonso Cuarón nám po letech nadělí svou další podívanou, tentokrát se bude jednat o minisérii jménem Dokonalý cizinec, kterou nabídne službě Apple TV+. Děj tohoto psychologického thrilleru bude sledovat úspěšnou a respektovanou televizní a dokumentární žurnalistku Catherine Ravenscroft, jejíž práce je založená na odhalování skrytých prohřešků velkých a známých institucí. Když se ale na svém nočním stolku jednoho dne objeví poutavý román od jistého vdovce, tak se zděsí, protože zjistí, že je v něm hlavní postavou. A to v příběhu o její minulosti, kterou považovala za dávno pohřbenou. Zatímco se Catherine snaží odhalit spisovatelovu skutečnou identitu, je nucena čelit své minulosti. Bude si ale muset pospíšit, jinak jí tato lapálie zničí nejenom život, ale i vztahy s manželem Robertem a jejich synem Nicholasem. Na službě Apple TV+ od 11. října.

17. ŘÍJNA

Brothers - Prime Video

Max Barbakow, režisér příjemné a nápadité komedie Palm Springs, nám tento měsíc nadělí svůj druhý celovečerák jménem Brothers, ve kterém v hlavních rolích uvidíme Joshe Brolina a Petera Dinklage. Jednou z předních postav se stává Moke, napravený zločinec, který se snaží žít si spořádaným životem. Do toho však hodí vidle jeho bratr Jady, který plánuje životní loupež. Na oba dva tak čeká cesta, při níž musí zhojit své rodinné pouto, aby se pak navzájem nezabili, zároveň ale budou muset unikat kulkám, zákonu a i jejich panovačné matce. Z traileru to vypadá na standardní akční komedii, kterou jste už viděli tisíckrát, ale obsazení je sympatické a Barbakow je schopný filmař. Tak třeba to bude stát za to. Na službě Prime Video od 17. října.

Ze stínů - Netflix

Timo Tjahjanto, zkušený indonéský filmař, který se stal režisérem chystaného pokračování zábavného akčňáku Nikdo, nám představí svůj nový celovečerní nářez jménem Ze stínu. Hlavní hrdinkou se stává sedmnáctiletá a od minulosti oproštěná nájemná vražedkyně s přezdívkou Codename 13, která pracuje pro tajnou skupinu zabijáků jménem The Shadow. Jednoho dne je ale vyslána na misi v Japonsku, která se zvrtne. Její mentorka Umbra ji proto pošle do Indonésie, kde má být potrestána. Ve slumech Jakarty se ale následně rozhodne zachránit malého jedenáctiletého chlapce jménem Monji, kterému místní zločinecké gangy zabily matku. Záchranná mise ale bude znamenat, že se mladá vražedkyně postaví nejenom své mentorce, ale také celé zabijácké organizaci. Na Netflixu od 17. října.

Megalopolis - Kino

Velkolepé a velice rozporuplně přijímané podívané jménem Megalopolis od legendárního Francise Forda Coppoly, která nás zavede do futuristické verze New Yorku, se dočkáme už tento měsíc. Jistá nehoda zničí metropoli podobnou New Yorku, která už se nějakou dobu nacházela v rozkladu. Na scénu proto přichází Cesar Catilina, idealistický architekt, který si umane město přestavět na přetrvávající příklad utopie. Nicméně zkorumpovaný a ctižádostivý starosta Franklyn Cicero má zcela jiné plány. Mezi oba dva muže a jejich odlišné vize vstoupí Franklynova sociálně založená dcera Julia, která je již unavená z pozornosti a moci, se kterou se narodila, v rámci čehož hledá svůj smysl života. Coppola si asi 120milionový rozpočet zaplatil ze svého tím, že prodal části svých vinic. Jedná se o jeho vysněný projekt, na němž začal pracovat už v roce 1983. Podle dosavadních reakcí se nebude jednat o film pro každého. V kinech od 17. října.

Úsměv 2 - Kino

Říká se, že s úsměvem jde všechno lépe. V případě pokračování úspěšného hororu Úsměv to však bude poslední věc, kterou byste chtěli vidět. Tentokrát se děj zaměří na světově proslulou pop-hvězdu Skye Riley, která se chystá vyrazit na nové turné. Když ale před ní její k smrti vyděšený kamarád Lewis spáchá s úsměvem na tváři sebevraždu, Skye tak rázem začne čelit strašlivé kletbě, která má za několik dní skončit její smrtí. Stane se tak svědkem děsivých a nevysvětlitelných událostí, kvůli kterým bude nucena čelit své temné minulosti, aby mohla znovu získat kontrolu nad svým životem. Z trailerů to vypadá na dost podobnou podívanou, kterou byla i jednička, ale podle režiséra Parkera Finna se bude pokračování od svého předchůdce výrazně lišit. V kinech od 17. října. 

23. ŘÍJNA

Vlkodlaci z Temného hvozdu - Netflix

Pokud máte rádi francouzské komedie a Jean Reno patří mezi vaše oblíbené herce, můžete dát příští měsíc šanci dobrodružnému snímku jménem Vlkodlaci z Temného Hvozdu. Film bude vycházet ze stejnojmenné hry pro větší skupiny hráčů, která funguje v podstatě na stejném principu jako „Městečko Palermo“. Zvolí se vypravěč, který celou hru vede, a posléze větší skupina vesničanů a menší skupinka vlkodlaků. Vlkodlaci po nocích zabijí vesničany, ti se zas během dne dohadují o tom, kdo by mohl být vlkodlak. Ve filmu se hlavními hrdiny stanou členové rodinky, kteří se skrze tajemnou hru přemístí do vesnice na konci 15. století. Aby se mohli dostat zpátky domů, budou si muset zmíněnou hru vyzkoušet na vlastní kůži. Je proto třeba najít všechny vlkodlaky a zlikvidovat je. Na Netflixu od 23. října.

24. ŘÍJNA

Like a Dragon: Yakuza - Prime Video

Předělávek her na seriály není nikdy dost. A liveaction adaptace neberou konce. Ovšem tentokrát se do těchto temných vod pouští série Yakuza. Seriál ponese jméno Like a Dragon: Yakuza a zaměří se na život Kazumy Kiryua, kterého ztvární Ryoma Takeuchi. Ten se po deseti letech konečně dostal z vězení za něco, co neudělal, přičemž jeho cíl je jasný. Jde najít peníze, staré přátele a ve městě Kamurocho se pořádně porve. Celkově by seriál měl pokrýt úplně první hru Yakuzy, hlavně se můžeme těšit na pořádnou gangsterskou rvačku. Na Prime video od 24. října.

Venom: Poslední tanec - Kino

Letošní Madam Web žádným kinematografickým zázrakem rozhodně nebyla, ale studio Sony má v rámci svých marvelovek stále ještě šanci se vykoupit. Ke konci příštího měsíce totiž dorazí do kin třetí a závěrečný díl Venoma, který ponese podtitul Poslední tanec. Opět se tak můžeme těšit na návrat Eddiho Brocka a jeho zubatého symbiontského kámoše, se kterým už zažil mnohé. V nadcházejícím díle ale budou oba čelit té největší hrozbě, která může pro oba skončit katastrofálně. Po Eddiem i Venomovi totiž půjdou představitelé obou jejich světů. A jak se smyčka utahuje, oba dva neobvyklí přátelé budou muset učinit zničující rozhodnutí, které vyústí v jejich poslední společný tanec. Ve filmu se mimo jiné objeví i Knull, prastarý král v černém a ztělesnění temnoty a prázdnoty, který je Venomovým stvořitelem. V kinech od 24. října.

25. ŘÍJNA

The Remarkable Life of Ibelin - Netflix

Život je občas krutý. A v případě Matse Steena obzvlášť. To nám ukáže dokument The Remarkable Life of Ibelin. Tento chlapec trpěl svalovou distrofií, kvůli čemuž se jeho život rapidně měnil. Čím dál více času trávil před obrazovkou, přičemž jeho rodiče jej litovali, jelikož si mysleli, že chlapec si nikdy nenajde přátele, nezažije normální věci a nenajde si lásku. Po chlapcově smrti se jeho rodičům začínají ozývat přátele ze hry World of Warcraft, v rámci čehož zjišťují, že chlapec upoutaný na vozíku žil zajímavý skrytý život ve hře. Na Netflixu od 25. října.

31. ŘÍJNA

The Apprentice: Příběh Trumpa - Kino

Nyní něco trochu více… kontroverznějšího. Drama The Apprentice: Příběh Trumpa si posvítí na mladší léta známého podnikatele a bývalého prezidenta Spojených států. Snímek by se tak měl zaměřit nejenom na to, kterak se Donald Trump v podání Sebastiana Stana dostal k moci, ale především si posvítí na jeho vztah s vlivným pravicovým právníkem Royem Cohnem během 70. a 80. let, stejně tak se zaměří na další důležité postavy v Trumpově životě, například na československou rodačku Ivanu. Film měl dlouhou dobu problém najít distributora v USA. A to nejenom z toho důvodu, že kvůli němu byli rozlícení lidé z Trumpovy volební kampaně. I přestože některé sekvence slavného podnikatele nevykreslují v příliš dobrém světle, údajně nemá jít o vyloženě „proti trumpovský“ film. Snímek podle všeho jasně vyzdvihuje jeho úspěchy a snaží se, aby s ním diváci sympatizovali. V kinech od 31. října.

Anora - Kino

Tvorba amerického filmaře Seana Bakera není v našich končinách příliš známá, ale rozhodně stojí za vaši pozornost. Jeho poslední dva filmy The Florida Project a Red Rocket jsou velice poutavými sociální dramaty se špetkou komedie, které by mohly bavit i mainstreamového diváka. Děj bude sledovat Anoru, mladou uzbecko-americkou prostitutku z Brighton Beach, rusofonní enklávy v New Yorku. A jelikož ruštinu sama trochu ovládá, její šéf ve striptýzovém klubu ji pošle k ruskému klientovi. Setkává se tak se synem oligarchy, za něhož se po dobrodružství plném sexu, drog a alkoholu následně zbrkle provdá. Jejich pohádkové manželství je ale následně ohroženo poté, co rodiče mladého Rusa dorazí do New Yorku, aby mohli sňatek anulovat. V kinech od 31. října.

A to je všechno! Na které ze zmíněných titulů se nejvíce těšíte? Nebo je zde nějaké jiné dílo, které nebylo zmíněno, případně jej nevidíte v tabulce? Dejte nám vědět do komentářů!

DatuumTitulDistribuce
3.9.Heartstopper 3. sezónaNetflix
The Bad Guys: Haunted Heist Netflix
Blue BoxNetflix
House of SpoilsPrime video
Hold Your BreathDisney+
Velký PánKino
Ještě nejsem, kým chci býtKino
Buffalo KidsKino
4.10.It’s What’s Inside Netflix
The Platform 2Netflix
5.10.Starting 5Netflix
Ranma 1/2Netflix
6.10.The FranchiseMax
10.10.Caddo LakeMax
Boku no Hero Academia the Movie 4: You're NextKino
Semínko posvátného fíkovníkuKino
Rok vdovyKino
Malý velký pesKino
Sabaton - The Tour to End All ToursKino
17.10.Gundam: Requiem for VengeanceNetflix
24.10.Canary BlackPrime video
Venom: Poslední tanec Kino
200% VlkKino
Bambi: Příběh z lesůKino
31.10.Moje kouzelná rodinkaKino