Japonsko do boje o Oscary za Nejlepší cizojazyčný film oficiálně posílá svého šampiona. Tím bude snímek Drive My Car, který zrežíroval Rjúsuke Hamaguchi, přičemž se bude jednat o filmovou adaptaci povídky od slavného japonského autora Haruki Murakamiho. Film už mimo jiné zabodoval na filmovém festivale v Cannes, odkud si režisér odnesl cenu za Nejlepší scénář roku, plus byl taktéž nominovaný na Zlatou palmu. Teď je samozřejmě otázkou, zda se vůbec film dostane do užšího výběru nominovaných, ale vzhledem k úspěchu v Cannes to je téměř jistota. Na trailer se můžete podívat výše.

Děj se zaměří na divadelního herce a režiséra jménem Yusuke Mafuku (Hidetoshi Nishijima), kterému přednedávnem zemřela manželka. Truchlení je natolik nesnesitelné, že se rozhodne převzít vedení zkoušek na nadcházející divadelní hru Strýček Váňa od Čechova, aby se dočkal nějakého rozptýlení. Na místě zkoušek se seznámí s mladou dívkou jménem Misaki Watari (Toko Miura), která se následně stane jeho osobní řidičkou. I přestože se to divadelnímu tvůrci zprvu moc nezamlouvá, velice brzo pozná, že společnost nové řidičky bude mít i své výrazné světlé stránky. Věci se ale zkomplikují ve chvíli, kdy Yusuke zjistí, že jeden z herců, který je zároveň i velkou televizní hvězdou, měl na jeho zesnulou ženu poměrně blízké vazby. Tvůrci nám tak slibují, že se dočkáme lidského příběhu o lásce, ztrátě, přijetí skutečnosti a klidu. 

O scénář se spolu s Hamaguchim postaral i Takamasa Oe, pro něhož to bude celovečerní scénáristický debut. Japonsko má na svém kontě už čtyři Oscary za Nejlepší cizojazyčný film. Tři z nich dostalo během padesátých let, přičemž ten čtvrtý získalo v roce 2008 za film Průvodce. Tak uvidíme, zda snímek Drive My Car bude tím pátým. Premiéry se dočkáme 24. 11. 2021.